Hrana 15. prosinca 2022.

Ove tri teglice su must have u frižideru cijele zime!

Foto: Pexels

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svježe voće i povrće obavezno je na jelovniku svih koji žele jesti zdravo i kvalitetno, ali svako povrće i voće ima svoju sezonu koja je često kratka jer većina plodova je zrela u toplim mjesecima, kasno proljeće, ljeti i u ranu jesen.

Zimnica je oduvijek bila način da se zdravo jede i tijekom hladnih mjeseci u godini, a bila je i način da se sačuva višak hrane iz vrta. Ako i nemaš svoj vrt, vjerojatno u sezoni ponekad kupiš previše povrća ili voća i ne stigneš pojesti, pa je kiseljenje i konzerviranje dobar način kojim ćeš spriječiti bacanje viška hrane, ali i uživati u kvalitetnoj i zdravoj hrani tijekom cijele godine.

Ukiseliti možeš gotovo sve povrće, neke namirnice najprije je potrebno blanširati, a od voća možeš pripremiti džem ili pekmez i uživati u okusima tijekom zime, ali i cijele godine. Na taj način će se produljiti rok trajanja namirnica, a njihov sastav i nutritivna vrijednost ne mijenjaju se i zadržavaju većinu vrijednih vitamina i minerala.

Ukiseljena paprika, cikla i pekmez od smokava tri su namirnice koje bi obavezno trebala imati u svom hladnjaku tijekom cijele godine. Bogate su hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima i konzumacija ovih namirnica donosi mnoštvo zdravstvenih prednosti.

 | Author: Sandra Babac Foto: Sandra Babac

Začini čuvaju okuse

Povrće se kiseli u otopini octa, vode i soli (ponekad i šećera) i čuva u hladnjaku. Sol i ocat djeluju kao konzervansi, odnosno sprječavaju kvarenje namirnica. Možeš koristiti vinski, jabučni (ili ocat od nekog drugog voća) ili alkoholni ocat. 

Osim octa, žlice šećera i žlice soli, veliku ulogu u čuvanju okusa namirnica imaju i začini. U kiseljenju se koristi svježe ili osušeno začinsko bilje kao što su kopar, majčina dušica, origano i ružmarin, češnjak koji može biti zdrobljen za blagi okus ili narezan za jači okus, svježi đumbir i to oguljen i tanko narezan, cijeli začini poput crnog papra, korijandera ili sjemenki gorušice te mljeveni začini kao što su kurkuma i dimljena paprika. 

Kako jednostavno i brzo ukiseliti povrće?

Steriliziraj staklenke jer staklenke, poklopci i sav pribor koji koristiš moraju biti savršeno čisti. Povrće operi, osuši i izreži na željene oblike. Raspodijeli povrće u staklenke i dodaj začine po želji.

Salamura se najčešće radi tako da se voda i ocat pomiješaju u omjeru 2:1 ili 3:1 (jedna litra octa na dvije ili tri litre vode), ali za brzo kiseljenje, za pripremu salamure možeš koristiti ovaj omjer: na jednu šalicu octa dodaj jednu šalicu vode, jednu žlicu soli i jednu žlicu šećera. Ocat, vodu, sol i šećer (ako ga koristiš) stavi u lonac na jaku vatru. Pusti da zavrije miješajući dok se sol i šećer ne otope. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prelij preko povrća tako da je potpuno uronjeno u smjesu. Stavi poklopce na staklenke i dobro ih zatvori te ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu. Ukiseljeno povrće čuvaj u hladnjaku. Na otvaranje pričekaj najmanje dva dana, a zatim ga potroši u roku od dva tjedna.

Koje začine koristiti za kiseljenje cikle i paprika?

Paprika se savršeno nadopunjava sa paprom u zrnu, ali i češnjakom. Cikla se dobro slaže s paprom u zrnu i kimom, a neki vole koristiti i cimet i klinčić.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako skuhati pekmez od smokava?

Svježe smokve su ukusne, niskokalorične i daju energiju, a nakon što im sezona završi u ovim plodovima možeš uživati dok jedeš džem ili pekmez. U hladnim danima pekmez od smokava oduševit će te ne samo očuvanim nutrijentima, već i nevjerojatnom aromom! Ima nježan i bogat okus, a može se, osim na žlicu, jesti i u kombinaciji s drugim jelima, primjerice miješati s jogurtima, mekim i tvrdim sirevima ili pak u smoothiejima, frapeima, sladoledima, ali i slanim jelima. 

 | Author: Sandra Babac Foto: Sandra Babac

 | Author: Sandra Babac Foto: Sandra Babac

Prije pripreme pekmeza osiguraj staklenke s poklopcima i obavezno ih pravilno steriliziraj kako bi pekmez što dulje trajao. Kako smokve prirodno imaju pektin, nije potrebno dodavati želatinu za pekmez. Svježim smokvama skini peteljku, samelji ih i kuhaj dugo na laganoj vatri uz kontinuirano miješanje dok višak soka ne ispari. Najbolje je da je lonac širok i plitak da se sadržaj brže ugusti.

Ovisno o afinitetu i ukusu, možeš dodati agrume, sok naranče i limuna ili cimet za aromu, a začinsko bilje koje se koristi u kombinaciji sa smokvama i narančom su cimet, lavanda, koromač i slično.  Ako želiš pekmez bez dodanog šećera, nemoj ga ni dodavati, na način na koji su to nekoć žene u Dalmaciji radile, tradicionalno i najprirodnije.

Za sve koji žele tijekom cijele godine živjeti zdravo i aktivno, te u svoju prehranu uvesti smokve, najbolji izbor je ekološki pekmez Šinjorina Smokva, višestruko nagrađivan za kvalitetu i dizajn. Sadrži samo jedan sastojak – svježu eko smokvu ugušćenu u vlastitom soku i bez ijednog dodatka. Iz vlastitih nasada u Poljicima kod Nina, smokve se ručno beru u svojoj najoptimanijoj zrelosti i odmah idu u preradu. Smokve su posebne i po tomu što ih bura prska cvijetom soli iz Velebitskog kanala. A kad svježih smokava na stablima više nema, najbliža je - "Šinjorina Smokva", prirodna i zdrava.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.