Hrana 27. veljače 2014.

Spriječi nadutost nakon čaše mlijeka

Nadutost2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osjećaji nadutosti ili grčeva u trbuhu mogu biti posljedica netolerancije na laktozu. Kako bi se unatoč tome organizmu svakodnevno osigurali visokovrijedni sastojci iz mlijeka, posebno kalcij, posegni za mlijekom i mliječnim proizvodima sa smanjenim udjelom laktoze

Većina osoba može uživati u dobrobitima mliječnih proizvoda bez ikakvih problema. Ipak, za neke taj užitak može biti praćen neugodnim osjećajem nadutosti, grčevima ili bolovima u trbuhu. Spomenute neugodnosti mogu biti posljedica smanjene mogućnosti ili pak nemogućnosti probave mliječnog šećera laktoze.

Pet posto Europljana netolerantno na laktozu

Procjenjuje se da danas 5 posto europske populacije, pa tako i stanovnika Hrvatske ima poteškoća s probavljanjem mliječnog šećera laktoze, kod kojih organizam ne proizvodi dovoljno ili pak uopće ne proizvodi laktazu, probavni enzim koji razgrađuje mliječni šećer laktozu na jednostavnije šećere, glukozu i galaktozu.

Kod tih osoba laktoza dolazi u debelo crijevo nerazgrađena, što može dovesti do nadutosti, grčeva, bolova u trbuhu, rjeđe i do proljeva od pola sata do čak nekoliko sati nakon konzumiranja mlijeka i nekih mliječnih proizvoda.

Kako utvrditi netoleranciju na laktozu

Kako bi se utvrdila eventualna prisutnost problema netolerancije na laktozu, potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Liječnik će za postavljanje dijagnoze kroz kraće vremensko razdoblje kao prvi korak preporučiti privremeno izbjegavanje konzumacije mlijeka pa i određenih mliječnih proizvoda. 

Ako se u tom periodu simptomi povuku, u većini slučajeva nije potrebno raditi daljnje pretrage, već je nužno prilagoditi prehranu problemu netolerancije na laktozu u kojoj će i dalje biti zastupljeni mlijeko i mliječni proizvodi, ali sa smanjenim udjelom laktoze.

Savjeti za prehranu

Naime, mlijeko i mliječni proizvodi najbolji su izvor kalcija iz hrane, građevnog minerala naših kostiju i zuba. Stoga je svakodnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, i to od dva do tri serviranja dnevno, preporuka vodećih liječnika i nutricionista. Kako bi se osigurao dovoljan i stalan unos kalcija, osobama s netolerancijom na laktozu preporučuje se konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda sa smanjenim udjelom laktoze u odnosu na alternativu bez laktoze - nutritivno siromašnije napitke od žitarica ili orašastih plodova.

Osteoporoza i prijelomi kostiju zbog nedostatka kalcija

Redovnom konzumacijom mlijeka i mliječnih proizvoda, bilo konvencionalnih ili onih sa smanjenim udjelom laktoze, organizmu osiguravamo visokovrijedne nutrijente iz mlijeka, posebice kalcij, čime se smanjuje rizik od prijeloma kostiju i osteoporoze, od koje danas podjednako obolijevaju i muškarci i žene. Nadalje, važno je naglasiti kako se osteoporoza stvara u mlađoj, a ispoljava u kasnijoj životnoj dobi, stoga je za njezinu prevenciju važan dostatan unos kalcija iz hrane.

Više o problemu netolerancije na laktozu, savjetima za pravilnu i uravnoteženu prehranu možeš pronaći i na portalu www.netolerancijanalaktozu.hr. Svakoga utorka prof. dr. sc. Željko Krznarić, internist gastroenterolog i hepatolog, predstojnik Centra za kliničku prehranu na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb, savjetuje i odgovara na pitanja vezana uz problem netolerancije na laktozu.

Sve o netoleranciji na laktozu saznaj i u novom specijalu 'Netolerancija na laktozu'.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.