Hrana Analizirali smo 13. studenoga 2016.

"Nokautiraj" PMS i depresiju uz ove savjete!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da oko 80% žena u reproduktivnoj dobi osjeća barem neke od simptoma PMS-a? Najčešći simptomi su grčevi u trbuhu, nadutost, glavobolja, bolovi u leđima i osjetljivost grudi.

Znanstvenici već dugo pokušavaju pronaći uzrok pojave PMS-a, a rezultati novijih istraživanja pokazuju da bi uzrok ovog neugodnog sindroma moglo biti upalno stanje uzrokovano biomarkerom nazvanim C – reaktivni protein (CRP). Ovo otkriće zapravo upućuje kako bi najjednostavniji način liječenja PMS-a mogao biti ublažavanje upale prirodnim metodama.

Male promjene u prehrambenim navikama jedan su od najjednostavnijih načina kako ublažiti upalna stanja uzrokovana menstrualnim bolovima. Za tebe smo izdvojili neke od najvažnijih sastojaka i namirnica koje mogu pomoći u ublažavanju upale.

Omega – 3 masne kiseline

Dobar izvor omega – 3 masnih kiselina su masna riba poput tune, lososa i srdele te orašasti plodovi i sjemenke. Omega – 3 masne kiseline posjeduju snažna protuupalna svojstva, a rezultati jednog istraživanja pokazuju da njihov unos, u kombinaciji s vitaminom B12 može značajno smanjiti simptome menstrualnih grčeva.

Vitamin D

Vitamin D ima ulogu u apsorpciji kalcija te u smanjenju upale, a rezultati novijih istraživanja pokazuju da može pomoći u liječenju menstrualnih grčeva.

Pms2-Zk | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Voće i povrće

Voće i povrće obiluje antioksidansima za koje je dokazano da mogu smanjiti upalu. Biraj raznobojno voće i povrće poput bobica, papričica, citrusa, brokule, špinata i kelja.

Limun-Limunada | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Smanji unos šećera

Šećer doprinosi stvaranju upalnog stanja, a izbjegavanje ili smanjenje unosa šećera može smanjiti i menstrualne bolove.

PMS otkriva što te tišti!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.