Hrana 23. svibnja 2024.

Nešto doista nevjerojatno događa se kada koristite koru od banane kao sastojak

Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svaki put kad ogulite bananu i bacite njezinu koru, bacate ukusan, hranjiv međuobrok. Nedavna studija pokazala je da ako se kore banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u peciva koja imaju jednako dobar okus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Osim ako niste predani čitatelj veganskih kuharskih blogova, vjerojatno nikada niste razmišljali o kuhanju s korom banane. Ali ne samo da je kuhanje s korom banane savršeno sigurno, nego znanstvenici kažu da je ona stvarno dobra za vas.

Nakon što su u nedavnom istraživanju testirali prhke kekse s korom od banane, potrošači su izjavili da su bili jednako zadovoljni okusom te da se nisu previše razlikovali od onih bez kore. Upotrijebite li koru banane kao sastojak, čak ćete dobiti i izdašnu porciju minerala i hranjivih tvari koje pomažu u borbi protiv raka. Prhki keksi, napravljeni u studiji, obogaćeni korom banane, sadržavali su puno više vlakana, magnezija, kalija i antioksidativnih spojeva.

Možda te zanima... Kora banane kao alternativa botoksu! TikTok trend, komentiraju dermatolozi Zdravlje

Jedna od loših strana je ta što zbog dodavanja previše brašna od kore banane, keksi mogu postati pomalo smeđi i tvrdi, vjerojatno zbog dodatnih vlakana. No, kada su se keksi pekli s brašnom koje je sadržavalo 7,5 posto kore banane, njihova tekstura bila je daleko privlačnija. Jedna od prednosti je i to što su keksi ostali savršeno očuvani i nakon tri mjeseca stajanja na polici na sobnoj temperaturi.

Dok se studija bavila samo posljedicama dodavanja brašna kore banane u pečenim keksima, rezultati sugeriraju da bi također vrijedilo razmisliti o korištenju brašna od kore banane u kruhu, kolačima i tjestenini. Prošle je godine, naprimjer, studija o kolaču od kore banane otkrila da žuta kora voća daje prirodnu prehrambenu boju pečenom proizvodu, kao i nutritivni poticaj.

U međuvremenu je studija iz 2016. otkrila da zamjena do 10 posto pšeničnog brašna brašnom od kore banane može obogatiti pečeni kruh većim sadržajem proteina, ugljikohidrata i masti.

Možda te zanima... Banana kruh: Neodoljiva slastica bez aditiva i šećera Hrana

Ne volite pečenje? Nigella Lawson, spisateljica i televizijska kuharica, koristila je koru banane u curryju, a veganski blogeri nedavno su popularizirali ideju slanine od kore banane i "trgane svinjetine" (engl. pulled pork) od kore banane.

Konzumiranje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, već može pomoći u smanjenju bacanja hrane. Otprilike 40 posto težine banane nalazi se u njenoj kori, a većinom se ova kora prepuna hranjivih tvari jednostavno baci. Naravno, kora banane je prilično beskorisna kada je sirova. Ali ako je pravilno pripremljena, zapravo može biti prokleto dobrog okusa. Može čak produžiti rok trajanja nekim proizvodima jer ima antioksidativna i antimikrobna svojstva. Isto vrijedi i za druge voćne kore, poput kore manga, za koju je također utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njihov okus.

Dakle, sljedeći put kad ogulite bananu, razmislite o tome da zadržite koru. Vaš će vam trbuh kasnije možda biti zahvalan.

Možda te zanima... Što se događa vašem tijelu ako pojedete tri banane dnevno? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.