Zdravlje 24. svibnja 2016.

Hranjive tvari za zdravu kožu

Vitamin-E
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pretjerano izlaganje suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira neugodnim promjenama na koži, poput bora, tamnih mrlja ili opeklina od sunca. Upotreba krema s visokim zaštitnim faktorom te izbjegavanje sunca u vrijeme najjačeg zračenja su provjerene metode zaštite kože

No, brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja.

Postoje tvari u prirodi koje možemo uzimati putem dodataka prehrani i tako kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i alergiju na sunce:

  • Ulje sjemenki boreča sadrži gama-linolensku kiselinu, masnu kiselinu iz skupine omega-6 masnih kiselina. Gama-linolensku kiselinu organizam može proizvesti iz tvari koje se nalaze u hrani, ali samo u idealnim uvjetima, odnosno kod adekvatne količine nutrijenata, poput magnezija, cinka, vitamina C, B3 i B6 u organizmu. Gama-linolenska kiselina se u tijelu pretvara u prostaglandin serije 1 (PGE1), supstance slične hormonima koje djeluju protuupalno. Nedostatak GLA primijećen je kod žena koje pate od predmenstrualnog sindroma, oboljelih od dijabetesa te kod osoba s kožnim poremećajima, poput skleroderme, ekcema i drugih tegoba koje se manifestiraju na koži.
  • Ulje sjemenki argana ima dugu tradiciju primjene u njezi kože – osobito za hidrataciju suhe kože. Odlikuje se sadržajem jednostruko nezasićenih masnih kiselina (osobito oleinskom kiselinom) koje čine čak 80% ulja. U manjim količinama sadrži polifenole, karotenoide te sterole - kolesterolu slične molekule biljnog porijekla koji uglavnom imaju građevnu funkciju – tvore biljne membrane. Sadrži dvostruko više vitamina E od maslinovog ulja. Zahvaljujući bogatom sadržaju vitamina E, pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa odnosno stanja pretjerane produkcije slobodnih radikala. Sadržaj vitamina E i polifenola razlog su zašto je ulje argana vrlo stabilno
  • Astaksantin je predstavnik karotenoida - pigmenata koji daju narančastu, crvenu, žutu i zelenu boju voću i povrću. Brojnim studijama dokazano je njegovo antioksidativno djelovanje. Astaksantin se komercijalno dobiva iz mikroalge Haematococcus pluvialis, a najbogatiji prehrambeni izvori ove tvari su losos, račići (krill) i škampi. Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, te boja lososa potječe od astaksantina.
  • Vitamin E  je predstavnik vitamina topivih u mastima.  Osnovno svojstvo vitamina E je da pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala.
  • Palmino ulje u svom sastavu sadrži 50 posto zasićenih i 50 posto nezasićenih masnih kiselina. Ono što ga izdvaja od ostalih ulja je sadržaj alfa-tokotrienola, jednog od 8 oblika vitamina E koji u ulju uljane palme čini 70 posto raspoloživog vitamina E. Preostalih 30 posto osigurava tokoferol, široj javnosti poznatiji oblik vitamina E. Palmino ulje je bogato je beta-karotenom, pigmentom iz skupine karotenoida kojeg tijelo pretvara u vitamin A.
  • Koenzim Q10 jedan je od osnovnih tjelesnih koenzima, a u prirodi je vrlo rasprostranjen – nalazimo ga u kvascima, biljkama i životinjama. Kao koenzim, ovaj nutrijent pomaže mitohondrijima, staničnim skladištima energije, u kompleksnom procesu transformacije hrane u ATP, energiju koja pokreće tijelo. Naše tijelo stvara koenzim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje. Također, ovu supstancu unosimo i hranom, a najzastupljenija je u mesu i ribi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.