Hrana 30. ožujka 2016.

Kurkumin štiti od gubitka pamćenja

Kurkumin
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kurkuma, začin koji se dobiva iz istoimene korjenaste biljke iz obitelji đumbira, svakog mjeseca puni stupce znanstvenih časopisa. Začinski prah kurkume karakterističan po intenzivnoj žutoj boji ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog spoznaja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog svijeta

Kurkuma se može pohvaliti dugom tradicijom primjene u Ayurvedskoj medicini gdje se koristi oralno u liječenju reumatskih bolesti kao i općenito kod upalnih stanja, zatim u liječenju dispepsije, probavnih tegoba, prehlade, bolesti urinarnog trakta, kožnih bolesti i kao pomoć pri snižavanju povišene temperature te topikalno kao sredstvo za ubrzavanje cijeljenja rana.

Kurkumin najvažniji sastojak kurkume

Nutritivno kurkuma sadrži cijeli niz vitamina i minerala poput vitamina B6, B3, folne kiseline te minerala kalija, željeza i mangana. Također, smatra se izvorom neprobavljivih prehrambenih vlakana. Ipak najvažniji sastojak kurkume je kurkumin, polifenol iz skupine kurkuminoida zaslužan za žutu boju ove biljke. Ugledaš li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brini – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

Kurkumin ublažava otečenost zglobova i ukočenost

Velik broj znanstvenih studija govori u prilog antioksidativnom i protuupalnom djelovanju kurkumina. Protuupalno svojstvo kurkumina korisno je kod brojnih bolesti, a kako je pokazala studija objavljena 2005. godine u časopisu Indian Journal of Pharmacology kurkumin može ublažiti otečenost zglobova i jutarnju ukočenost, svojstvo koje je uvelike korisno oboljelima od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Protuupalno djelovanje zaslužno je i zašto se kurkumin promatra kao pomoć u smanjenju rizika od neurodegenerativnih bolesti. Zanimljivo, epidemiološke studije pokazuju kako populacije u kojem se kurkuma često koristi u prehrani (npr. Indijci) imaju vrlo nisku incidenciju neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Istraživanja potvrđuju neuroprotektivnu ulogu kurkumina te ističu da kurkumin može smanjiti kognitivno propadanje u starije populacije.

Preventivno i terapijsko djelovanje kod karcinoma

Osobitu pažnju među znanstvenom zajednicom plijene studije koje ukazuju na antikarcinogeni potencijal kurkumina. Epidemiološke studije su, naime, našle vezu između učestalog unosa kurkume i nižeg rizika od raznih vrsta karcinoma, a laboratorijska ispitivanja i studije na životinjama otkrivaju kako kurkumin ima sposobnost djelovati preventivno, ali i terapijski kod već nastalog karcinoma osobito, kako se ističe u radu objavljenom 2015. godine u časopisu The Annals of Translational Medicine karcinoma dojke, debelog crijeva i prostate. Među ostalim, kurkuma ima tradicionalnu primjenu u ublažavanju tegoba probavnog sustava, a terapijska primjena kurkumina u svrhu ublažavanja dispepsije dokazana je kliničkim studijama.

Oblik u kojem je nabolje iskoristiv za organizam

Unatoč svestranosti kurkumina danas znamo da ovaj pigment nije topiv u vodi te je izrazito nestabilan u kiselom okruženju kakvo vlada u želudcu. Stoga se kurkumin unesen hranom brzo izlučuje iz organizma. Zbog niske bioraspoloživosti nativnog kurkumina proizvođači dodataka prehrani uložili su velike napore kako bi povećali iskoristivost ovog sastojka. Na tržištu postoji nekoliko oblika pripravaka kurkumina; najčešće je dostupna kombinacija kurkume (standardiziranog sadržaja kurkuminoida) i ekstrakta crnog papra (standardiziranog sadržaja piperina). Kurkumin je moguće pronaći i u obliku kompleksa ekstrakta i ulja korijena kurkume, a jedan od najnovijih oblika je oblik solubilizata kurkumina u micelama čime se omogućuje da kurkumin koji je inače netopiv u vodi, postane topiv u vodi.

Svi navedeni oblici imaju dokazano veću bioraspoloživost od nativnog kurkumina i omogućuju da se uneseni sastojak zaista i iskoristi. Kurkumin kao dodatak prehrani je, inače, siguran za upotrebu te nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave čak i pri unosu vrlo visokih doza od 1200 mg kurkumina. Ipak, nedostaju studije o dugotrajnoj sigurnosti zbog čega stručnjaci, za sada, savjetuju oprez pri kontinuiranom korištenju duljem od 6 mjeseci.

Osam začina za jačanje imuniteta, doznaj koji su.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.