Proso ne sadrži gluten, ima alkalna svojstva, blagotvorno djeluje na naš želudac i probavu. Sadrži i visok udio vitamina B-kompleksa, vlakana, tiamin, niacin i riboflavin.
Sastojci:
- 4 šalice kuhanog prosa s kukuruzom i porilukom
- 1/2 žličice soli
- ulje
- krušne mrvice
Priprema:
- Umijesi posoljeno proso da se dobro spoji (kada mijesiš žitaricu, stvara se ljepilo koje dobro drži, pa ne treba dodavati brašno).
- Oblikuj 1 - 12 kroketa, uvaljaj ih u krušne mrvice i prži na zagrijanom ulju dok ne porumene.
- Izvadi ih na tanjur s papirnim ubrusom da upije višak ulja.
Recept je iz knjige "Hrana za život - uvod u makrobiotičku prehranu", Jadranke Boban Pejić i Zlatka Pejića, objavljena u izdanju Planetopije.