Proso je cjelovita žitarica koja je prepuna proteina, antioksidansa i hranjivih tvari. Može imati brojne zdravstvene prednosti, poput pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i kolesterola. Osim toga, ne sadrži gluten, što ga čini izvrsnim izborom za osobe koje imaju celijakiju ili slijede dijetu bez glutena.
Proso je drevna žitarica koja se obično konzumira u cijeloj Aziji, Južnoj Americi i dijelovima Europe. Ova cjelovita žitarica bez glutena, koja je tehnički sjemenka, također postaje sve popularnija kao alternativa riži ili kvinoji.
Postoji mnogo različitih vrsta prosa i svi oni pripadaju obitelji trava. Otporna kultura uzgaja se za stočnu hranu i ptičje sjeme, ali je također popularna hrana za ljude u mnogim dijelovima svijeta zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti. Također se može samljeti u brašno i koristiti za izradu kruha bez glutena i drugih proizvoda. Oljušteni biserni proso je vrsta koju ćeš najvjerojatnije naći trgovinama. Orašastog je, blagog okusa što ga čini odličnim dodatkom salatama, juhama i drugim slanim jelima.
Proso nutritivna vrijednost
Kao i većina žitarica, proso je škrobna žitarica što znači da je bogata ugljikohidratima. Također, sadrži nekoliko vitamina i minerala kao što su fosfor, magnezij, folati i željezo, a od svih žitarica najbogatiji je kalcijem. Također ima i nešto više aminokiselina u usporedbi s drugim žitaricama. 100 grama prosa sadrži:
- 348 kalorija
- 4.2 grama masti
- 0.7 grama zasićenih masnih kiselina
- 64.3 grama ugljikohidrata
- 0 grama šećera
- 11.5 grama bjelančevina
- 0.01 gram soli
Sadrži li proso gluten?
Proso je žitarica bez glutena, što ju čini dobrim izborom za osobe s celijakijom ili za one koji slijede bezglutensku prehranu. Gluten je protein koji se prirodno nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Osobe s celijakijom ili s osjetljivosti na gluten moraju ga izbjegavati jer izaziva štetne probavne simptome, kao što su proljev i malapsorpcija hranjivih tvari. Kada kupuješ proso, i dalje bi trebala potražiti oznaku koja potvrđuje da nema glutena kako bi bila sigurna da nije kontaminiran bilo kakvim sastojcima koji sadrže gluten.
Kako pripremiti proso?
Za kuhanje oljuštenog prosa zakuhaj dvije šalice vode u malom loncu na jakoj vatri. Dodaj malo soli i jednu šalicu prosa. Nakon što voda ponovno zavrije, smanji vatru i kuhaj oko 20 minuta dok ne omekša ili sko ne dobiješ željene konzistenciju. Trebao bi biti lagan i pahuljast. Ako više voliš kremastiju teksturu, na početku kuhanja dodaj još vode i kuhaj nešto duže.
Proso recepti
Koristi proso u slatkim ili slanim jelima. Proso možeš koristiti umjesto riže kao prilog ili u receptu za prženje, salatu ili juhu. Kuhani proso može pokapati i maslinovim uljem i poslužiti kao prilog. Ujutro skuhaj proso umjesto zobenih pahuljica i posluži uz bobičasto voće ili s javorovim sirupom.
Ako imaš pri ruci brašno od prosa, možeš ga koristiti u receptima za pečenje kako bi tvoji pečeni proizvodi bili lakši i pahuljasti. Koristi ga samo u bezglutenskim receptima ili zamijeni oko 25 % drugog brašna s brašnom od prosa. Za najbolje rezultate pri pečenju bezglutenskih recepata obično je najbolje pomiješati nekoliko bezglutenskih brašna.
Proso s povrćem
Porso s povrćem jednostavno je i ukusno jelo koje možeš napraviti u samo 30 minuta i to u jednom loncu. Možeš korisiti bilo koje povrće koje se brzo dinsta poput mrkve, cikle i celera. Osim prosa kao glavne zvijezde obog recepta, važnu ulogu igraju i dodaci poput fermentiranog povrća, sjeckanih orašastih plodova ili mrvljene fete.
Sastojci:
- 1 šalica prosa, namočenog preko noći u oko 2 šalice vode
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 manji žuti luk
- 1/2 žličice morske soli
- 1/2 žličice kurkume u prahu
- 1 1/2 šalice butternut tikve
- 1/2 šalice mrkve
- 1/2 šalice celera
- 2 1/2 šalice vode
- 1/2 šalice smrznutog graška
- 2 šalice baby špinata
- tamari umak, tanko narezani mladi luk, tostirane sjemenke (poput suncokreta, bundeve, sezama), ekstra djevičansko maslinovo ulje i svježe mljeveni crni papar, za ukras.
Priprema:
- Ocijedi i temeljito isperi proso i odloži ga sa strane. Ostavi i grašak na sobnoj temperaturi da se odrmzne.
- U loncu na srednje jakoj vatri, ugrij ulje i dodaj luk. Pirjaj ga 5 minuta ili dok ne porumeni, a zatim umiješaj sol i ocijeđeni proso. Nastavi kuhati još par minuta da se proso premaže uljem i iskuha se višak vode.
- Umiješaj kurkumu i po dnu lonca rasporedi proso. Dodaj tikvu, mrkvu i celer i zalij vodom. Zakuhaj na jakoj vatri i poklopi lonac, smanji i kuhaj 30 minuta ili dok se sva voda potpuno ne upije.
- Makni poklopac i dodaj grašak i špinat u proso i odmah vrati poklopac. Ostavi sa strane 10 minuta ili dok se grašak ne odmrzne i špinat uvene, a zatim lagano promiješaj špinat i grašak kroz proso.
- Serviraj proso s povrćem s tamari umakom, mladim lukom, prženim sjemenkama, maslinovim uljem i prstohvatom crnog papra.
Ostaci prosa s povrćem mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. Postat će prilično čvrst kada se ohladi, ali će omekšati nakon ponovnog zagrijavanja.