Hrana 16. travnja 2023.

Proso - bezglutenska žitarica bogata proteinima i antioksidansima

proso
Foto: shutterstock Osim što je nutritivno bogat, proso ne sadrži gluten
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nekada glavna namirnica u tradicionalnoj indijskoj kuhinji, proso je s godinama pao u drugi plan, ali u posljednje je vrijeme sve popularnija i raširenija u uporabi. Kako bi podržali taj trend, Ujedinjeni narodi su 2023. proglasili međunarodnom godinom prosa. Proso je cjelovita žitarica koja sadrži proteine, antioksidanse i hranjive tvari. Može imati brojne zdravstvene prednosti, poput pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i kolesterola. Osim toga, ne sadrži gluten, što ga čini izvrsnim izborom za osobe koje imaju celijakiju ili slijede dijetu bez glutena.

Može imati brojne zdravstvene prednosti, poput pomoći u snižavanju razine šećera u krvi i kolesterola. Osim toga, ne sadrži gluten, što ga čini izvrsnim izborom za osobe koje imaju celijakiju ili slijede dijetu bez glutena. Proso je drevna žitarica koja se obično konzumira u cijeloj Aziji, Južnoj Americi i dijelovima Europe. Ova cjelovita žitarica bez glutena, koja je tehnički sjemenka, također postaje sve popularnija kao alternativa riži ili kvinoji.

Postoji mnogo različitih vrsta prosa i svi oni pripadaju obitelji trava. Otporna kultura uzgaja se za stočnu hranu i ptičje sjeme, ali je također popularna hrana za ljude u mnogim dijelovima svijeta zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti. Također se može samljeti u brašno i koristiti za izradu kruha bez glutena i drugih proizvoda. Oljušteni biserni proso je vrsta koju ćete najvjerojatnije naći u trgovinama. Orašastog je, blagog okusa što ga čini odličnim dodatkom salatama, juhama i drugim slanim jelima.

Proso nutritivna vrijednost

Kao i većina žitarica, proso je škrobna žitarica što znači da je bogata ugljikohidratima. Također, sadrži nekoliko vitamina i minerala kao što su fosfor, magnezij, folati i željezo, a od svih žitarica najbogatiji je kalcijem. Također ima i nešto više aminokiselina u usporedbi s drugim žitaricama. 100 grama prosa sadrži:

  • 348 kalorija
  • 4.2 grama masti
  • 0.7 grama zasićenih masnih kiselina
  • 64.3 grama ugljikohidrata
  • 0 grama šećera
  • 11.5 grama bjelančevina
  • 0.01 gram soli

Sadrži li proso gluten?

Proso je žitarica bez glutena, što ju čini dobrim izborom za osobe s celijakijom ili za one koji slijede bezglutensku prehranu. Gluten je protein koji se prirodno nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Osobe s celijakijom ili s osjetljivosti na gluten moraju ga izbjegavati jer izaziva štetne probavne simptome, kao što su proljev i malapsorpcija hranjivih tvari. Kada kupujete proso, i dalje biste trebali tražiti oznaku koja potvrđuje da nema glutena kako biste bili sigurna da nije kontaminiran bilo kakvim sastojcima koji sadrže gluten.

Možda te zanima... Kvinoja: Pseudožitarica puna kalcija i proteina Hrana

Kako pripremiti proso?

Za kuhanje oljuštenog prosa zakuhajte dvije šalice vode u malom loncu na jakoj vatri. Dodajte malo soli i jednu šalicu prosa. Nakon što voda ponovno zavrije, smanjite vatru i kuhajte oko 20 minuta dok ne omekša ili dok ne dobijete željenu konzistenciju. Trebao bi biti lagan i pahuljast. Ako više volite kremastiju teksturu, na početku kuhanja dodajte još vode i kuhajte nešto duže. 

Proso recepti

Koristite proso u slatkim ili slanim jelima. Proso možete koristiti umjesto riže kao prilog ili u receptu za prženje, salatu ili juhu. Kuhani proso možete pokapati i maslinovim uljem i poslužiti kao prilog. Ujutro skuhajte proso umjesto zobenih pahuljica i poslužite uz bobičasto voće ili s javorovim sirupom.

Ako imate pri ruci brašno od prosa, možete ga koristiti u receptima za pečenje kako bi vaši pečeni proizvodi bili lakši i pahuljasti. Koristite ga samo u bezglutenskim receptima ili zamijenite oko 25 % drugog brašna s brašnom od prosa. Za najbolje rezultate pri pečenju bezglutenskih recepata obično je najbolje pomiješati nekoliko bezglutenskih brašna. 

Bulgur Možda te zanima... Bulgur - zdrava žitarica koju je lako pripremiti Hrana

Proso s povrćem

Porso s povrćem jednostavno je i ukusno jelo koje možete napraviti u samo 30 minuta i to u jednom loncu. Možete korisiti bilo koje povrće koje se brzo pirja poput mrkve, cikle i celera. Osim prosa kao glavne zvijezde ovog recepta, važnu ulogu igraju i dodaci poput fermentiranog povrća, sjeckanih orašastih plodova ili mrvljene fete.

Sastojci:

  • 1 šalica prosa, namočenog preko noći u oko 2 šalice vode
  • 1 žlica kokosovog ulja 
  • 1 manji žuti luk 
  • 1/2 žličice morske soli
  • 1/2 žličice kurkume u prahu
  • 1 1/2 šalice butternut tikve
  • 1/2 šalice mrkve
  • 1/2 šalice celera
  • 2 1/2 šalice vode
  • 1/2 šalice smrznutog graška
  • 2 šalice baby špinata
  • tamari umak, tanko narezani mladi luk, tostirane sjemenke (poput suncokreta, bundeve, sezama), ekstra djevičansko maslinovo ulje i svježe mljeveni crni papar, za ukras.

Priprema:

  1. Ocijedite i temeljito isperite proso i odložite ga sa strane. Ostavite i grašak na sobnoj temperaturi da se odrmzne.
  2. U loncu na srednje jakoj vatri, ugrijte ulje i dodajte luk. Pirjajte ga pet minuta ili dok ne porumeni, a zatim umiješajte sol i ocijeđeni proso. Nastavite kuhati još par minuta da se proso premaže uljem i iskuha se višak vode.
  3. Umiješajte kurkumu i po dnu lonca rasporedite proso. Dodajte tikvu, mrkvu i celer i zalijte vodom. Zakuhajte na jakoj vatri i poklopite lonac, smanjite i kuhajte 30 minuta ili dok se sva voda potpuno ne upije.
  4. Maknite poklopac i dodajte grašak i špinat u proso i odmah vratite poklopac. Ostavite sa strane 10 minuta ili dok se grašak ne odmrzne i špinat uvene, a zatim lagano promiješajte špinat i grašak kroz proso.
  5. Servirajte proso s povrćem s tamari umakom, mladim lukom, prženim sjemenkama, maslinovim uljem i prstohvatom crnog papra.

Ostaci prosa s povrćem mogu se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri dana. Postat će prilično čvrst kada se ohladi, ali će omekšati nakon ponovnog zagrijavanja. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.