Dr. Alejandro Junger u knjizi "Zdrava probava", predstavio je svoj revolucionarni program ciljano osmišljen za obnavljanje crijeva. Pravilno kombiniranje namirnica prvi je korak ka optimalnom zdravlju i kao i za osobe koje se želi izliječiti, sačuvati zdravlje ili osnažiti imunitet. U crijevima se stvara imunitet i bez zdrave probave nema dobrog zdravlja.
Knjiga "Zdrava probava", dr. Aleksandra Jungera objavljena je u izdanju Planetopije.
Pravilo 80 - 20
Pravilo 80-20 jednostavan je način da se podsjetiš koju hranu valja jesti i u kojoj količini. Osamdeset posto tanjura napuni zelenim lisnatim i drugim povrćem (sirovim, kuhanim na pari, pečenim ili kuhanim u vodi), a dvadeset posto bjelančevinama i dobrim masnoćama (meso, riba, avokado i drugo). Nema potrebe za brojanjem kalorija.
Posrijedi je vizualan proces: jednostavno pogledaj tanjur i osamdeset posto napuni zelenim lisnatim i drugim povrćem, a preostalih dvadeset posto bjelančevinama i dobrim masnoćama. Prestani jesti kad si 80 posto sita. To će tvom tijelu pomoći lakše probaviti hranu. Apsorpcija i probava važne su jednako kao i hrana koju jedeš. Ovladavanje time iziskivat će određeno vrijeme, ali usmjeravanje pozornosti na to u sklopu ostvarivanja ovog programa bit će veliki korak prema uvođenju tog pristupa u svakodnevnu praksu.
Promišljeno kombiniranje hrane
Da bi hranu lakše probavljala, u njezinom kombiniranju slijedi ova osnovna načela: Zeleno lisnato i drugo povrće kombiniraj sa životinjskim bjelančevinama (riba, meso, jaja). Zeleno lisnato i drugo povrće kombiniraj s biljnim bjelančevinama (leća). Nemoj kombinirati životinjske i biljne bjelančevine. (Primjerice, ne jedi piletinu s kvinojom. Umjesto toga jedi piletinu s povrćem ili kvinoju s povrćem.)
Određena hrana, poput graha i pojedinih vrsta voća, isključena je iz dijete Zdrava probava jer je teško probavljiva ili vrlo bogata šećerom, iako je neizostavna u većini zdravih oblika prehrane. Kad završiš program Zdrava probava, slobodno je uvedi u svoju uobičajenu prehranu.
Konzumiraj
- Zeleno lisnato i svježe povrće
- Leću, kvinoju
- Divlju ribu
- Meso životinja hranjenih travom
- Jaja iz organskog uzgoja ili jaja kokoši uzgajanih na pašnjacima
- Fermentiranu hranu (kimchi, kiseli kupus)
- Orašaste plodove, sjemenke i maslace od orašastih plodova (umjereno konzumirati)
- Avokado
- Kokos
- Svježe i zamrznuto bobičasto voće
Nemoj konzumirati
- Gluten
- Mliječne proizvode
- Prerađeni šećer
- Alkohol
- Kofein
- Grah
- Rižu
- Soju
- Krumpir
- Kukuruz
- Gotovo sve voće
Popis hrane za dijetu Zdrava probava
Konzumiraj:
- Povrće: cjelovito povrće (brokula, kelj, blitva i slično) sirovo, kuhano na pari, pirjano, iscijeđeno u sok ili pečeno; sve zeleno lisnato povrće, bundeva, rajčica i alge.
- Voće: samo svježe i zamrznuto bobičasto voće, limun i limeta.
- Zamjene za mliječne proizvode i jaja: jaja iz organskog uzgoja; mlijeka od konoplje i orašastih plodova (badema, lješnjaka, oraha itd.); kokosovo mlijeko i kokosovo ulje ili maslac.
- Žitarice: kvinoja; kvinoju jedi umjereno.
Nemoj konzumirati:
- Povrće: kukuruz, repa, krumpir, slatki krumpir i povrće s vrhnjem.
- Voće: sve voće i voćne sokove osim bobičastog.
- Mliječni proizvodi: mlijeko, sir, svježi sir, vrhnje, jogurt, maslac, sladoled i nemliječne zamjene za vrhnje.
- Žitarice: riža, pšenica, proso, amarant, heljda, ječam, pir, kamut, raž, tritikala i zob (čak i bez glutena).
- Meso i riba: meso s industrijskih farmi, naresci, konzervirano meso i hrenovke.
Klikni i otkrij drugu stranu čudotvornog češnjaka.