Zdravlje 12. studenoga 2015.

Probava - koliko često je normalno?

Wc-Usp
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da je dobra probava pola zdravlja znaju manje više svi, iako nije uvijek jasno koliko učestala treba biti. Neke osobe obavljaju veliku nuždu i nekoliko puta dnevno, dok kod nekih nije čak ni svakodnevna pojava. Liječnici smatraju da je uobičajeno obavljati veliku nuždu jednom dnevno, a smatraju normalnim i ako se obavlja tri puta u jednom danu ili jednom u tri dana

Pomažu voda i vlakna

"Ako nisi ni u jednoj od navedenih skupina, ne trebaš se odmah zabrinjavati", kaže dr. Pradeep Kumar, gastroenterolog iz bolnice Austin u Teksasu. "Koliko često ćeš obavljati veliku nuždu ovisi o nekoliko faktora, a jedan od njih je genetsko nasljeđe. Prehrambene navike, također imaju veliku ulogu, osobito količina vlakana i vode. Vlakna čine da tvoja stolica nabubri i bude mekana te tako lakša za istikivanje. Nedovoljan unos vlakana uzrokuje rijeđe pražnjenje crijeva, a može uzrokovati i konstipaciju. kako bi to prevenirala, nastoj unositi dovoljno tekućine i 25 grama vlakana dnevno. Vlakana ima najviše u cjelovitim žitaricama, voću i povrću", objašnjava Kumar.

Dijeta protiv usporene probave.

Utječe i mjesečnica

Ako se nedovoljno krećeš ili preskačeš svoj trening, probava se također usporava. "Mjesečni ciklus kod žena također utječe na učestalost stolice. Neke žene proizvode više prostaglandina od drugih (hormon koji izaziva snažne fiziološke reakcije), a pomaže uzimanje jednog ibuprofena", kaže Kumar. Ako vršiš veliku nuždu rijeđe ili češće nego obično, vjerojatno si promijenila nešto u svojoj prehrani ili stilu života. Ali, ako si sigurna da su ti navike jednake, a učestalost stolice nije, to može biti znak da se nešto u tvom organizmu promijenilo. Ako, takvo stanje potraje četiri tijedna posjeti liječnika.

Vježbe za bržu probavu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.