Hrana Hrana kao lijek 11. lipnja 2016.

Koliko je zdrav kruh bez glutena?

Kruh-Gluten
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Celijakija ili nepodnošljivost organizma na gluten - protein koji se nalazi u pšenici i ostalim žitaricama kao što su zob, ječam, raž, pira, kamut i triticale, jedno je od najraširenijih stanja u svijetu. Kako bi se liječila celijakija, neophodno je iz prehrane isključiti svu hranu koja sadrži derivate pšenice, uključujući i sve proizvode koji se dnevno troše u minimalnim količinama

Osobe oboljele od celijakije ne podnose gluten koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i zobi i kad konzumiraju hranu koja ga sadrži njihov imunološki sustav reagira, što posljedično dovodi do oštećenja tankog crijeva. Jedina sigurna terapija kod celijakije je stroga doživotna bezglutenska prehrana.

Međutim, nedavno je bezglutenska prehrana postala trend i proširila se i među osobama koje ne boluju od celijakije. Jedan od razloga iznenadne popularnosti takve dijete su istraživanja koja ukazuju na mogućnost da gluten uzrokuje probavne tegobe i kod osoba koje ne boluju od celijakije. Prehrana bez glutena, je li i za mene?

Odgovor nutricionistice doc.dr.sc. Darije Vranešić Bender

Pitanje čitateljice Marinele:Koliko je zdrav bezglutenski kruh, odnosno bezglutenski proizvodi i ima li ih smisla ubaciti u prehranu kao zamjenu za kruh i pekarske proizvode, koje redovito jedem na poslu jer me ništa drugo ne drži sitom duže od sat vremena

'Bezglutenski kruh je jednako zdrav kao i glutenska inačica za one koji nemaju celijakiju ili preosjetljivost na gluten. Ako ste preosjetljivi na gluten ili jedete jako puno pšenice i proizvoda na bazi pšenice, ječma i raži, onda je korisno smanjiti te izvore i uvesti razne žitarice koje ne sadrže gluten - poput heljde, kukuruza, riže, kvinoje, amaranta, prosa i njihovih prerađevina te povremeno bezglutenski kruh, krekere i grickalice'.

Pročitaj zašto se voditelj Frano Ridjan hranio bezglutenskim proizvodima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.