Hrana Hrana kao lijek 30. travnja 2017.

Kako uzimanje zeolita utječe na probavu i rezultate treninga?

Foto: Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zeolit je mineral koji nastaje miješanjem vulkanske lave s alkalnim podzemnim vodama. Specifičan je zbog svoje kristalične kemijske strukture u kojoj se nalaze mikroelementi poput silicija.

Zašto je dobro zamrzavati limune?

Smatra se kako bi silikati iz zeolita mogli imati djelovanje adsorbensa, izmjenjivača iona, katalizatora i antidijaretika. Cilj istraživanja objavljenog u časopisu Journal of the International Society of Sports Nutrition bio je ispitati učinak uzimanja zeolita kao dodatka prehrani na biomarkere propusnosti crijeva i parametre upalnog stanja kod utreniranih pojedinaca, kao i ispitati može li zeolit poboljšati njihovu sportsku izvedbu.

12 tjedana su uzimali zeolit

U istraživanju je sudjelovalo 52 muškaraca i žena koji treniraju sportove izdržljivosti, slične su kompozicije tijela i dobi 20 do 50 godina. Oni su tijekom 12 tjedana uzimali 1,85 g zeolita dnevno. Kako bi ispitali spomenute biomarkere ispitanicima su analizirani uzorci stolice i krvi , te im je određen stupanj sportske izvedbe.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zeolit i sportska izvedba

Rezultati su pokazali značajno smanjenje koncentracije zonulina, proteina koji utječe na povećanje propusnosti između stanica crijevnog epitela, kod ispitanika koji su uzimali zeolit. Osim toga, kod ispitanika koji su uzimali zeolit zabilježeno je i povećanje IL – 10, citokina sa značajnim protuupalnim svojstvima. No djelovanje zeolita na ostale parametre, poput sportske izvedbe, nije uočeno.

Autori istraživanja su zaključili kako je uzimanje zeolita tijekom 12 tjedana imalo pozitivan učinak na probavni sustav ispitanika. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja koja bi potvrdila dobivena saznanja i detaljnije objasnila mehanizam spomenutog djelovanja zeolita.

 

Osobe koje se ne bude na prvi alarm su inteligentnije, kaže nova studija?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.