Hrana 17. prosinca 2014.

Bučino ulje - korisno za muškarce

Bucinouljeu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bučino ulje po reputaciji zaostaje za hvaljenim ekstra djevičanskim maslinovim uljem, ipak njegov profil masnih kiselina i nutritivni sastav otkriva da je riječ o visoko kvalitetnoj namirnici koja zaslužuje stajati uz bok vječnom maslinovom ulju. Bučino ulje dobiva se iz bućinih sjemenki, tamno je zeleno boje, lako probavljivo i nutritivno vrlo vrijedno.

"Premium" oznaka jamstvo je kvalitete

Poput maslinovog, najkvalitetnije hrvatsko bučino ulje dobiva se hladnim prešanjem. Sam je postupak iznimno spor, ali je dobiveni proizvod najviše kvalitete. Podrazumijeva odabir zdravih, tamno-zelenih bučinih koštica uzgojenih isključivo na zemljopisnom području Republike Hrvatske. Koštice se neposredno nakon berbe, unutar 24 sata, moraju prati i sušiti na 40 do 60 °C te pospremiti u čistim, suhim i hladnim skladištima . U tehnologiji prerade osobita se pažnja pridaje načinu miješanja (presudno je koliko se dodaje vode i soli) i prženja. Kako je u nastanku arome bučina ulja presudno prženje, besprijekorne bučine koštice prže se na 110-130 °C i to 30-50 min, a zatim prešaju pod mehaničkim prešama.

Tako se dobiva tamno zeleno ulje specifičnog okusa po bučinim sjemenkama i očuvanih nutritivnih karakteristika. Ulje se nakon prešanja taloži te puni u boce koje zbog cijenjenih karakteristika i mukotrpnog procesa proizvodnje mogu postići visoku cijenu. Hrvatski proizvođači koji zadovoljavaju ove stroge kriterije proizvodnje na svojim uljima nose oznaku "Premium" što garantira ujednačena svojstva, vrlo visoke nutritivne i senzorske karakteristike te očuvanje kvalitete za vrijeme skladištenja bučinog ulja. Proizvodi li se bučino ulje prženjem bučinih sjemenki na višim temperaturama postupak postaje znatno brži, ali se istovremeno gube i povoljne karakteristike zbog čega bučino ulje bez oznake "hladno prešano" možeš pronaći po nižim cijenama.

Nutritivno bogatstvo nerafiniranog bučinog ulja

Bučino ulje, u odnosu na maslinovo, sadrži raznovrsnije masne kiseline te prednjači u sadržaju esencijalnih masnih kiselina. Poželjan profil masnih kiselina u bučinom ulju otkriva činjenica da tek oko 16 posto čine zasićene masne kiseline (prvenstveno palmitinska i sterainska masna kiselina), dok preostali udio čine poželjne nezasićene masne kiseline. Pritom je u manjem dijelu (oko 29 posto) riječ o jednostruko nezasićenim masnim kiselinama gdje je zastupljena i blagotvorna oleinska kiselina, a najvećim dijelom (oko 55 posto) višestruko nezasićene masne kiseline gdje se osobito ističe sadržaj esencijalne linolne kiseline (omega -6). Osim povoljnog profila masnih kiselina bučino ulje krasi bogatstvo vitamina E, snažnog antioksidansa, ali i sadržaj karotenoida (osobito luteina i beta-karotena) i klorofila. Upravo su ove moćne fitokemikalije odgovorne za dikromatizam bučna ulja, odnosno svojstvo istovremenog poprimanja dviju boja: tamno zelene i crvene.

Osobito dobro za muškarce

Niz studija utvrdilo je pozitivno djelovanje bučina ulja na prostatu muškaraca. Naime, smatra se da svakodnevna konzumacija bučinog ulja pomaže smanjiti povećanu prostatu te pomoći u pražnjenju mjehura. Bučino se ulje osobito korisnim pokazalo kod benigne hiperplazije prostate. Tako studija objavljena 2009. godine u časopisu Nutrition Research and Practice ukazuje na pozitivan učinak bučinog ulja kod simptoma ovog stanja. Muškarci s benignom hiperplazijom su kroz 12 mjeseci uzimali ili bučino ulje ili saw palmetto ulje ili njihovu kombinaciju ili placebo. Rezultati su pokazali da je bučino ulje pojedinačno značajno povećalo jačinu mlaza urina i poboljšao kvalitetu života. Blagotvoran učinak objašnjen je sposobnošću bučinog ulja da inhibira enzim koji pretvara testosteron u dihidrotestosteron (DHT), hormon koja ima ulogu u nastanku benigne hiperplazije prostate. 

Bučino ulje u kuhinji

Bučino ulje uživa status delikatesnog ulja, a zbog niske točke dimljenja najbolje ga je koristiti u pripremi hladnih jela. Tako je idealan za pripremu salata, ali i kao dodatak raznom povrću, tjestenini ili kao završni dodatak krem juhama. Poput maslinovog i bučino ulje dolazi do izražaja "umače" li se kruh u njega, a poseban specijalitet je sladoled preliven vrhunskim bučinim uljem.

Doznaj koliko sjemenki treba konzumirati svaki dan.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.