Hrana 09. rujna 2013.

Želučane bakterije otjeraj brokulom

Brokulau
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svatko tko je ikad imao ili ima infekciju bakterijom Helicobacter pylori vrlo dobro zna koje namirnice smije konzumirati, a koje bi trebao ograničiti ili izbaciti iz prehrane. No manji broj ljudi je upoznat s činjenicom da neke namirnice mogu pomoći u zadržavanju rasta bakterije i tako pomoći zdravlju na dubljoj razini

Čudotvorna brokula

Budući da H. pylori sve više postaje rezistentna na terapiju antibioticima svaka prirodna pomoć je dobrodošla i vrijedi truda. Već je 20 godina poznat antikarcinogeni učinak sulforafana, fitokemikalije kojom brokula obiluje. No, zadnje desetljeće donijelo je cijeli niz studija koje pokazuju da brokula i osobito klice brokule zahvaljujući sadržaju sulforafana mogu inhibirati rast H. pylori, jednog od glavnog uzročnika karcinoma želudca. Pozitivan učinak primijećen je i na životinjama i na ljudima, a prema znanstvenicima svakodnevnim unosom brokule odnosno klica brokule unose se dovoljne količine vrijedne fitokemikalije za ispoljavanje blagotvornog učinka. Sulforafan nalazimo i u nekim drugim namirnica poput prokulice, rotkvice i kupusa pa je vjerojatno to jedan od razloga zašto sok svježeg kupusa pomaže i ubrzava iscjeljenje gastritisa.

Bakterije ne vole brusnicu

Brusnice uživaju veliko štovanje zahvaljujući pozitivnom učinku na mokraćne puteve odnosno činjenicu da smanjuju prianjanje bakterija (E. coli) na unutrašnje stijenke mokraćnih puteva pa tako priječe nastanak bakterijskih infekcija mjehura. No čini se da ove bobice zaslužuju i znatno veću popularnost. Istraživanja, naime, pokazuju da brusnice zahvaljujući sadržaj vitamina C i antioksidansa proantocijanidina sprječavaju prianjanje bakterije H. pylori prevenirajući tako nastanak peptičkog ulkusa. Dodatno, pokazalo se da sok od brusnica potpomaže antibiotike u uništavanju H. pylori. Istraživanje je objavljeno 2007. godine u časopisu Molecular Nutrition and Food Research, a u njemu je sudjelovalo 177 pacijenata s infekcijom bakterijom H. pylori. Rezultati sugeriraju da ispijanje soka od brusnice tijekom i nakon tretmana antibioticima u trajanju od tjedan dana povećava eradikaciju bakterija za 10 posto.

Maslinovo ulje u službi zdravlja

Ekstra djevičansko maslinovo ulje je moćno oružje u borbi protiv bakterije H. pylori. Zahvaljujući bogatstvu antioksidansa polifenola maslinovo ulje ima antibakterijsko djelovanje. Istraživanje pokazuju da fenolne komponente maslinovog ulja satima ostaju nepromijenjene i stabilne u kiselom okruženju želuca te da više od polovice fenolnih komponenata može difundirati u vodenu fazu želučanih sokova i ispoljiti snažnu anti - H. Pylori aktivnost. Iako nije poznata točna količina nužna za pozitivan učinak, znanstvenici vjeruju da je svakodnevna konzumacija maslinova ulja sasvim dovoljna za borbu protiv H. pylori. Naime, in vitro studije pokazuju da potrebna koncentracija polifenola za uništenje bakterije iznosi 1.5 g/ml što je višestruko manje od koncentracija normalno prisutnih u ekstra djevičanskim maslinovim uljima. Drugim riječima, i sasvim male količine kvalitetnog maslinovog ulja mogu ti pomoći u borbi protiv H. pylori.

Svestrana kurkuma

Zahvaljujući sadržaju fitokemikalije kurkumina, kurkumi se pripisuje blagotvorno djelovanje na zdravlje općenito, a protuupalni i antiinfektivan učinak su tek dio svestrane moći ovog začina. In vitro studije kontinuirano pokazuju da kurkumin iz kurkume inhibira rast bakterije H. pylori, najvjerojatnije sprječavajući bakteriju da formira biofilm koji joj je potreban za preživljenje u kiselom okruženju želudca. Iako studije na ljudima nisu toliko uvjerljive, svakako je korisno u prehranu uvrstiti kurkumu i to osobito, ako uzimaš antibiotike protiv H. pylori. 

Antimikrobni zeleni čaj

Antimikrobno djelovanje katehina iz zelenog čaja je dobro dokumentirano, a čini se da ovaj popularni napitak svoje moći iskazuje i na bakteriju H. pylori. Zeleni čaj, naime, inhibira aktivnost enzima potrebnog za kolonizaciju H. pylori i posljedično štiti od bakterije. Štoviše, jedna je studija pokazala da unos zelenog čaja prije infekcije H. pylori može prevenirati upalni proces na želučanoj sluznici. Preporučeni unos zelenog čaja za pozitivan učinak još nije definiran, ali ako je vjerovati studijama, 3 dcl zelenog čaja svakodnevno je dovoljna za zaštitu.

Ako te nakon obroka muči nadutost, rješenje potraži ovdje.

  • Avatar NinaBonita
    NinaBonita

    a postoji i brokulin, preparat gdje je koncentracija puno veća, što mislite o tome ?

  • Default avatar -
    russlana

    kada mi je teško u želucu, zeleni čaj mi uvijek pomogne!

  • Avatar Kiki44
    Kiki44

    Odličan članak!Brokula je odlična u kombinaciji sa cvjetačom,kurkumu još nisam probala,a zeleni čaj pijem često i odličan je bez ikakvih dodataka(šećera,meda),dakle,imamo u prorodi sve što trebamo samo moramo posegnuti za darovima koji su nam poklonjeni...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.