Hrana 17. srpnja 2013.

Breskve štite oči od UV zračenja

Breskve_U
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Breskve predstavljaju dobar izvor kalija, vitamina C i beta-karotena te prehrambenih vlakana. Jedna breskva ili nektarina srednje veličine sadrži oko 60 kalorija te oko 500 mcg ukupnih karotenoida od kojih je beta – karoten najzastupljeniji, no sadrži još i lutein i zeaksantin koji štite oči od UV zračenja. Pogodne su za gotovo sve vrste termičke obrade poput pečenja, grilanja, poširanja i pirjanja

Breskve pripadaju porodici ruža kao i trešnje i šljive, a potječu iz Kine gdje se uzgajaju čak od 10. stoljeća prije nove ere. Danas je Kina najveći svjetski proizvođač bresaka. U antičko doba breskva je nazivana perzijska jabuka jer je široko kultivirana u Perziji, zbog čega i nosi latinski naziv persica. Zrele breskve imaju karakterističan intenzivan miris, žutu boju kore s većim crvenim dijelovima te na dodir moraju biti lagano mekane. Sezona rasta im je od sredine svibnja do sredine kolovoza.

Kako ih pripremiti?

Ako kupljene breskve nisu dovoljno zrele, one mogu dozreti stajanjem na sobnoj temperaturi. Breskve otpuštaju etilen – plin koji ubrzava proces dozrijevanja zato je dovoljno breskve smjestiti u papirnatu vrećicu koju ne treba čvrsto zatvoriti i čekati dok ne postane idealnog okusa, mirisa i mekoće. Meso breskve na zraku lako oksidira, što se može spriječiti dodavanjem limunovog soka. Breskve su pogodne za gotovo sve vrste termičke obrade poput pečenja, grilanja, poširanja i pirjanja. Za pripremu raznih deserata potrebno ih je oguliti što se najlakše postiže tako da se zarežu nožem do koštice u obliku slova X i potope u kipuću vodu na nekoliko minuta i zatim ohlade u hladnoj vodi nakon čega je guljenje nožem vrlo jednostavan posao.

Nektarine – breskve s mutacijom

Breskve i nektarine su gotovo identične, a razlikuju se po genetskoj mutaciji koja je odgovorna za glatku površinu voćke, pikantniji okus i manju veličinu u usporedbi s breskvama. Nektarine se prvi put spominju u 16. stoljeću, a u Darwinovim zapisima stoji kako obje potječu s istog drveta breskve te da postoje primjeri stabala na kojem istovremeno rastu obje vrste, što se u današnje vrijeme više ne može vidjeti. Promotrimo li etimologiju riječi možemo dovesti u vezu nektarinu s grčkom riječi nektar koja se odnosi na piće besmrtnosti za bogove. Moguće da su nektarine taj naziv dobile zbog svoje iznimne sočnosti i slatkoće ili pak zbog iznimnog nutritivnog sastava.

Nutritivne karakteristike breskve

Nektarine i breskve predstavljaju dobar izvor kalija, vitamina C i beta-karotena te prehrambenih vlakana. Jedna breskva ili nektarina srednje veličine sadrži oko 60 kalorija te oko 500 mcg ukupnih karotenoida od kojih je beta – karoten najzastupljeniji, no sadrži još i lutein i zeaksantin koji štite oči od UV zračenja. Može se pohvaliti i sadržajem manje poznatog beta – kriptoksantina koji ima snažno antioksidativno djelovanje te igra ulogu u zaštiti pluća od karcinoma.

Recept za hladni napitak od bresaka potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.