Hrana 08. listopada 2020.

4 zdrava deserta: Granola ili krema od bundeve, chia puding ili kompot od dunje

Foto: missGASTRO
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad kuham volim se igrati bojama, teksturama i slojevima. Hrana je za mene strast, ljubav i igra. Većinu vremena kuham vegansku zdravu hranu i želja mi je pokazati da takva hrana može biti fina.

Ovaj doručak u čaši možeš sastavljati, rastavljati i kombinirati u bezbroj raznih varijanti. Iako možda djeluje komplicirano, svaki zasebni sloj je veoma jednostavan i može biti samostalan, rekla je Gracia, s bloga Kiwi go crazy, a prenosi missGASTRO.

Donosim recept za 4 samostalna fina slatka obroka. Kreme možeš servirati u male čašice, poslužiti ijh kao desert i uživati u njima tijekom cijelog dana. Neću više duljiti, evo mog recepta.

Možda te zanima... Kolač od banana i ruma bez dodanog šećera i masnoća Hrana

Od donjeg sloja prema gore (4-5 čaša):

Kompot od dunje

Sastojci:

  • 3- 4 dunje
  • 2 šalice soka od jabuke (može i voda + sok od pola naranče)
  • 3-4 žlice brezinog šećera ili nekog drugog sladila po želji (običan šećer,kokosov, javorov sirup, agava)
  • 1 mala žlica cejlonskog cimeta

Postupak:

  1. Dunju oguli i nareži na kockice.
  2. U zdjeli zagrij sok od jabuke, dodaj dunju, šećer, cimet i kuhaj dok dunja ne omekša (10- 15 minuta)
  3. Napuni čašice prvim slojem.

Ako želiš ljepšu boju dunjama možeš dodati prah od cikle. Ako dunje odstoje nekoliko minuta u tekućini kojoj su se kuhale biti će ukusnije. Umjesto dunji možeš koristiti i jabuke (samo prilagodi vrijeme kuhanja). Ovaj kompot možeš jesti i samostalno (u hladnjaku će biti dobar 3-4 dana)

Možda te zanima... Lava kolač: Kad ti hitno treba čokoladna utjeha Hrana

Chia puding

Sastojci:

  • 6 velikih žlica chia sjemenki
  • 2 šalice biljnog mlijeka (kokos, badem, lješnjak, zob…)
  • ½ male žličice bourbon vanilije
  • 1-2 žlice sladila po želji (javorov sirup je moj odabir)

Postupak:

  1. Pomiješaj u zdjeli s poklopcem chia sjemeke, mlijeko i sve ostale sastojke.
  2. Stavi u frižider na barem 30- 45 min kako bi chia sjemenke nabubrile. (najbolje bi bilo 2-3 sata)
  3. Dodaj chia puding na sloj dunji.

Ovakav chia pudin možete jesti i kao samostalni obrok; dodajte mu voće, sirovi kakao prah ili matchu.

 | Author: missGASTRO Foto: missGASTRO

Granola od bundeve

Sastojci:

  • 1 i ½ šalica zobenih pahuljica ( može i GF)
  • ½ šalice badema (nasjeckani)
  • ½ šalice suncokretovih sjemenki
  • ½ šalice kokosovih listića
  • 1 i ½ žlica kokosovog šećera ( može i neki drugi)
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 2-3 žlice javorovog sirupa
  • 3 žlice pirea od bundeve * ( recept u nastavku)
  • 1 mala žlica cejlonskog cimeta
  • ½ male žlice bourbon vanilije
  • prstohvat klinčića i muškatnog oraščića
  • prstohvat soli

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 170˚ stupnjeva, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  2. U većoj zdjeli pomiješaj sve sastojke. Dobro pomiješaj i sastojke iz zdjele raširi po papiru zapečenje.
  3. Ubaci u pećnicu i peci 20-30 minuta uz povremeno miješanje.
  4. Kad je granola pečena ohladi ju dokraja dodaj ju na sloj chia sjemenki, ostatak spremi u staklenku ili neku drugu posudu koju možeš zatvoriti.

Granola je moj omiljeni doručak idealna uz smoothie, dodatak jogurtu ili finom biljnom/životinjskom mlijeku. Ovu granolu možeš korisiti i kao podlogu za neki fini tart ili neki drugi kolač.

Možda te zanima... Veganski cheesecake od jagoda za koji ne moraš paliti pećnicu Hrana

Pire od bundeve

Sastojci:

  • 1 bundeva srednje veličine ( u ovom receptu sam koristila Hokaido)
  • malo ulja ( kokosovo)

Posupak:

  1. Upali pećnicu na 200 ˚ C, lim za pečenje obloži papirom za pečenje.
  2. Prereži bundevu na pola i izvadi joj koštice, premaži prerezanu stranu uljem
  3. Stavi prerezanu stranu bundeve na papir za pečenje i peci 30-45 min, odnosno dok bundeva nije mekana.
  4. Meso bundeve izvadi žlicom, trebalo bi ići veoma lako.
  5. Koristi za sve što ti padne na pamet, može stajat u frižideru 2-3 dana.

Krema od bundeve

Sastojci:

  • 1/3 šalice brezinog ili nekog drugog šećera
  • 2 velike i pol velike žlice aru praha (može i tapioka ili kukuruzni škorb)
  • prstohvat soli
  • ½ male žlice bourbon vanilije
  • 1 šalica nekog biljnog miljeka (badem, zob, lješnjak)
  • 1 šalica kokosove kreme/vrhnja (onaj gusti dio iz limenke ako koristiš mlijeko)
  • 1 šalica pirea od bundeve

Postupak:

  1. U zdjeli za kuhanje pomiješaj šećer, aru prah, sol i polako dodaj kokosovu kremu/vrhnje.
  2. Dodaj i drugo mlijeko i prah vanilije.
  3. Zagrij na laganoj vatri do vrenja uz stalno miješanje.
  4. Kad se zgusne i dobiješ gustu masu ne brini samo dalje miješaj, kuhaj 5-6 minuta.
  5. Kad je smjesa gusta ubaci ju u blender i dodaj 1 šalicu pirea od bundeve.
  6. Izblendaj i krema je gotova.
  7. Možeš ju ohladiti i dodati na desert kad je hladna, a možeš ju dodati i odmah, ako ne pojedeš sve prije.

Ovakva kremica je u biti veganski puding, opet kao i svaki prethodni sloj može proći i kao samostalni doručak/ brzi fini desert. Ako nisi već sve prije pojela i ipak si se odlučila raditi ove čašice za kraj ih možeš ukrasiti finom tamnom čokoladom i granolom.

Možda te zanima... Kolač s malinama i jogurtom s malim udjelom masti Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.