Gotova u tren oka, zdrava i veganska. Od orašastih plodova i jagoda, ovaj recept dobitna je kombinacija za lagani i proljetni desert.
Sastojci za koru:
- 60 g orašastih plodova
- 50 g bademovog brašna
- 2 suhe datulje
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice kokosovog ulja
- sol, po ukusu
Sastojci za kremu:
- 260 g indijskih oraščića
- hladna voda, za namakanje
- 120 ml kokosovog mlijeka u konzervi
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 60 ml otopljenog kokosovog ulja
- 55 ml javorovog sirupa
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 75 g svježih ili smrznutih jagoda
- jagode za ukrašavanje
Priprema:
- Stavite indijske oraščiće u zdjelu i prekrijte ih hladnom vodom. Pustite da se natapaju najmanje 4 sata ili preko noći dok ne omekšaju.
- Napravite koru: Koristeći procesor za hranu, umutite pekane, bademovo brašno, datulje, cimet, kokosovo ulje i prstohvat soli. Pekani se moraju u potpunosti raspasti na mrvice, a smjesa se mora početi lijepiti.
- Prebacite dobivenu smjesu za koru u prethodno podmazanu podlogu obloženu masnim papirom. Prstima pritisnite smjesu za koru u dno posude u ravnomjernom sloju.
- Napravite punjenje: Iscijedite indijske oraščiće i stavite ih u blender. Dodajte kokosovo mlijeko, limunov sok, kokosovo ulje, javorov sirup i vaniliju. Miksajte dok ne dobijete sasvim glatku smjesu, oko 5 do 7 minuta.
- Otprilike ⅔ dobivenog nadjeva prelijte preko kore. Lopaticom nježno rasporedite smjesu, a zatim uzmite kalup ili posudu u kojoj pripremate kolač i lagano ga stresite ili podignite s pulta kako bi smjesa sama sjela na svoje mjesto.
- Stavite u zamrzivač za vrijeme dok pripremate jagode i ostatak kreme, na 10ak minuta.
- Dodajte jagode u preostalu smjesu kreme i uključite procesor hrane dok ponovno ne dobijete glatku smjesu.
- Preko prvog sloja premažite nadjev od jagoda. Lopaticom ga poravnajte i ponovno ga podignite i lagano protresite.
- Tortu ukrasite jagodama.
- Zatim ponovno zamrznite, na najmanje četiri sata.
- Prije posluživanja, pustite da 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.
Nutritivne vrijednosti za jedno serviranje:
- Kalorija: 274 kcal
- Masnoća: 21 g
- Ugljikohidrati: 18 g
- Vlakna: 3 g
- Šećer: 9 g
- Protein: 6 g