Hrana Zdravi recepti 30. travnja 2021.

Sirova torta s kremom od jagoda i indijskih oraščića

Foto: shutterstock Sirova torta s kremom od jagoda i indijskih oraščićam izvrstan je lagani desert
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gotova u tren oka, zdrava i veganska. Od orašastih plodova i jagoda, ovaj recept dobitna je kombinacija za lagani i proljetni desert.

Sastojci za koru:

  • 60 g pekana ili badema
  • 50 g bademovog brašna
  • 2 suhe datulje
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • sol, po ukusu

Sastojci za kremu:

  • 260 g indijskih oraščića
  • hladna voda, za namakanje
  • 120 ml kokosovog mlijeka u konzervi 
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 60 ml otopljenog kokosovog ulja
  • 55 ml javorovog sirupa
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 75 g svježih ili smrznutih jagoda
  • jagode za ukrašavanje

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Priprema:

  1. Stavi indijske oraščiće u zdjelu i prekrij ih hladnom vodom. Pusti da se natapaju najmanje 4 sata ili preko noći dok ne omekšaju.
  2. Napravi koru: Koristeći procesor za hranu, umuti pekane, bademovo brašno, datulje, cimet, kokosovo ulje i prstohvat soli. Pekani se moraju u potpunosti raspasti na mrvice, a smjesa se mora početi lijepiti. 
  3. Prebaci dobivenu smjesu za koru u prethodno podmazanu podlogu obloženu masnim papirom. Prstima pritisni smjesu za koru u dno posude u ravnomjernom sloju.
  4. Napravi punjenje: Iscijedi indijske oraščiće i stavi ih u procesor hrane. Dodaj kokosovo mlijeko, limunov sok, kokosovo ulje, javorov sirup i vaniliju. Miksaj dok ne dobiješ sasvim glatku smjesu, oko 5 do 7 minuta.
  5. Otprilike ⅔ dobivenog nadjeva prelij preko kore. Lopaticom nježno rasporedi smjesu, a zatim uzmi kalup ili posudu u kojoj pripremaš kolač i lagano ga stresi ili podigni s pulta kako bi smjesa sama sjela na svoje mjesto.
  6. Stavi u zamrzivač za vrijeme dok pripremaš jagode i ostatak kreme, na oko 10 minuta.
  7. Dodaj jagode u preostalu smjesu kreme i uključi procesor hrane dok ponovno ne dobiješ glatku smjesu. 
  8. Preko prvog sloja premaži nadjev od jagoda. Lopaticom ga poravnaj i ponovno ga podigni i lagano protresi. 
  9. Tortu ukrasi jagodama.
  10. Zatim ponovno zamrzni, na najmanje četiri sata.
  11. Prije posluživanja, pusti da 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.
Možda te zanima... Tart od badema i jagoda s kremom od vanilije Hrana

Nutritivne vrijednosti za jedno serviranje:

  • Kalorija: 274 kcal
  • Masnoća: 21 g
  • Ugljikohidrati: 18 g
  • Vlakna: 3 g
  • Šećer: 9 g
  • Protein: 6 g

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.