Hrana 01. svibnja 2020.

Veganski cheesecake od jagoda za koji ne moraš paliti pećnicu

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako možda nosi naziv cheesecake, ovaj slasni desert u sebi nema ni trunke sira! Gotov u tren oka, sladak i spremljen od orašastih plodova i jagoda, ovaj recept dobitna je kombinacija za lagani i proljetni desert!

Sastojci za koru:

  • 60 g pekana ili badema
  • 50 g bademovog brašna
  • 2 suhe datulje
  • 1 žličica cimeta
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • sol, po ukusu

Sastojci za kremu:

  • 260 g indijskih oraščića
  • hladna voda, za namakanje
  • 120 mL kokosovog mlijeka u konzervi 
  • 2 žlice svježeg limunovog soka
  • 60 mL otopljenog kokosovog ulja
  • 55 mL javorovog sirupa
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 75 g svježih ili smrznutih jagoda
  • jagode za ukrašavanje

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Priprema:

  1. Stavi indijske oraščiće u zdjelu i prekrij ih hladnom vodom. Pusti da se natapaju najmanje 4 sata ili preko noći, dok ne omekšaju.
  2. Napravi koru: Koristeći procesor za hranu, umuti pekane, bademovo brašno, datulje, cimet, kokosovo ulje i prstohvat soli. Pekani se moraju u potpunosti raspasti na mrvice, a smjesa se mora početi lijepiti. 
  3. Prebaci dobivenu smjesu za koru u prethodno podmazanu podlogu obloženu masnim papirom. Prstima pritisni smjesu za koru u dno posude u ravnomjernom sloju.
  4. Napravi punjenje: Iscijedi indijske oraščiće i stavi ih u procesor hrane. Dodaj kokosovo mlijeko, limunov sok, kokosovo ulje, javorov sirup i vaniliju. Miksaj dok ne dobiješ sasvim glatku smjesu, oko 5 do 7 minuta.
  5. Otprilike ⅔ dobivenog nadjeva prelij preko kore. Lopaticom nježno rasporedi smjesu, a zatim uzmi kalup ili posudu u kojoj pripremaš kolač i lagano ga stresi ili podigni s pulta kako bi smjesa sama sjela na svoje mjesto.
  6. Stavi u zamrzivač za vrijeme dok pripremaš jagode i ostatak kreme, na oko 10 minuta.
  7. Dodaj jagode u preostalu smjesu kreme i uključi procesor hrane dok ponovno ne dobiješ glatku smjesu. 
  8. Preko prvog sloja premaži nadjev od jagoda. Lopaticom ga poravnaj i ponovno ga podigni i lagano protresi. 
  9. Vrh cheesecakea ukrasi jagodama.
  10. Zatim ponovno zamrzi, na najmanje četiri sata.
  11. Prije posluživanja, pusti da 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.

U slast!

Nutritivne vrijednosti za jedno serviranje:

  • Kalorija: 274 kcal
  • Masnoća: 21 g
  • Ugljikohidrati: 18 g
  • Vlakna: 3 g
  • Šećer: 9 g
  • Protein: 6 g

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.