Iako možda nosi naziv cheesecake, ovaj slasni desert u sebi nema ni trunke sira! Gotov u tren oka, sladak i spremljen od orašastih plodova i jagoda, ovaj recept dobitna je kombinacija za lagani i proljetni desert!
Sastojci za koru:
- 60 g pekana ili badema
- 50 g bademovog brašna
- 2 suhe datulje
- 1 žličica cimeta
- 2 žlice kokosovog ulja
- sol, po ukusu
Sastojci za kremu:
- 260 g indijskih oraščića
- hladna voda, za namakanje
- 120 mL kokosovog mlijeka u konzervi
- 2 žlice svježeg limunovog soka
- 60 mL otopljenog kokosovog ulja
- 55 mL javorovog sirupa
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 75 g svježih ili smrznutih jagoda
- jagode za ukrašavanje
Priprema:
- Stavi indijske oraščiće u zdjelu i prekrij ih hladnom vodom. Pusti da se natapaju najmanje 4 sata ili preko noći, dok ne omekšaju.
- Napravi koru: Koristeći procesor za hranu, umuti pekane, bademovo brašno, datulje, cimet, kokosovo ulje i prstohvat soli. Pekani se moraju u potpunosti raspasti na mrvice, a smjesa se mora početi lijepiti.
- Prebaci dobivenu smjesu za koru u prethodno podmazanu podlogu obloženu masnim papirom. Prstima pritisni smjesu za koru u dno posude u ravnomjernom sloju.
- Napravi punjenje: Iscijedi indijske oraščiće i stavi ih u procesor hrane. Dodaj kokosovo mlijeko, limunov sok, kokosovo ulje, javorov sirup i vaniliju. Miksaj dok ne dobiješ sasvim glatku smjesu, oko 5 do 7 minuta.
- Otprilike ⅔ dobivenog nadjeva prelij preko kore. Lopaticom nježno rasporedi smjesu, a zatim uzmi kalup ili posudu u kojoj pripremaš kolač i lagano ga stresi ili podigni s pulta kako bi smjesa sama sjela na svoje mjesto.
- Stavi u zamrzivač za vrijeme dok pripremaš jagode i ostatak kreme, na oko 10 minuta.
- Dodaj jagode u preostalu smjesu kreme i uključi procesor hrane dok ponovno ne dobiješ glatku smjesu.
- Preko prvog sloja premaži nadjev od jagoda. Lopaticom ga poravnaj i ponovno ga podigni i lagano protresi.
- Vrh cheesecakea ukrasi jagodama.
- Zatim ponovno zamrzi, na najmanje četiri sata.
- Prije posluživanja, pusti da 10 minuta odstoji na sobnoj temperaturi.
U slast!
Nutritivne vrijednosti za jedno serviranje:
- Kalorija: 274 kcal
- Masnoća: 21 g
- Ugljikohidrati: 18 g
- Vlakna: 3 g
- Šećer: 9 g
- Protein: 6 g