Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Moje najdraže voće su trešnje. Pričala mi mama .....Imala sam 3 godine i s tatom sam išla posjetiti upravo rođenog bracu u Zajčevu bolnicu.Mama je dala tati kroz prozor bebu.Ja sam ga poljubila i dok nisu gledali, dala sam mu
…prikaži još!u trešnju da ne bude gladan.Kada je došla sestra da uzme bebu,vidjela je da viri iz usta nešto crveno i počela vikati "djetetu je otpao jezik".Svi su se ustrčali a moja mama je to primila u ruke i rekla hvala bogu -pa to je jedna obična trešnja.Svi su odahnuli ,što je to ipak bila samo jedna crvena slatka trešnja.
Moje najdraze povrce je karfiol.Nekima smeta njegov intenzivan miris kod kuhanja(npr. mojim ukucanima, kad me uhvati pa ga jedem dan za danom),al jednostavno ga obozavam prelivenog vrhnjem,i uvijek uzimam najvecu cvjetacu koju nadjem u ducanu:-)
Redoslijed ide ovako najdraze voce za jutro je sok od svjeze iscijedene narance,banana je voce za svaki dan i za bilo koje doba dana.Jagode za ulazak u ljeto a lubenice za utazivanje zedji ljeti. Od povrca zelena salata bez koje
…prikaži još!e ne mogu zamisliti obrok osim kad su second best blitva ili brokula na meniju.
Volim sve povrće ali najviše mrkvu Ispričat ću vam jednu kratku priču.Pedijatri su mi rekli da bi trebala dati žličicu soka bebi od 4,5 mjeseca.Kupila sam kilu mrkve, narendala ju, stisnula preko gaze i napunila cijelu staklenu bočicu od 200
…prikaži još!00 ml sokom Mislila sam- zašto da ju mučim na žličicu,dat ću joj flašicu pa ću je nakon jednog gutljaja odmah izvaditi,ali kada sam htjela izvaditi nije ju htjela pustiti.Ajme,što ću sada, rekli su mi samo žličicu. Popila je sve, stavila sam ju kao i inače spavati.Bila sam u strahu da joj se nešto ne desi,pa sam cijelo vrijeme bila kraj nje, a kada se je probudila, bila je vesela kao i obično.Dan danas obožavamo mrkvu i kćerka i ja
eto jedno i za voće
Ja sam pravi mali-veliki ljubitelj voća, rado se na mom tanjuru nađe i porcija povrća. Jednu jabuku pojedem svaki dan, jer ona tjera doktora van. Toga se ja u svom životu držim, i čini mi se djelotvornim. Ujutro uz jogurt
…prikaži još!z jogurt rado banane jedem,
tako da cijeli dan energiju posjedujem.
Za lagani međuobrok biram bademe i orahe,
i to mi daje široke osmijehe.
Za ručak biram šareno povrće,
jer to moj trbuh hoće.
To je super fino i zdravo,
često sama sebi kažem bravo.
Osjećam se super sjajno
od povrća i voća baš sam bajno :)
kiša pada, grmi, sijeva, ali voća i povrća nema da nema. Obožavam proljeće, boje svih vrsta i nijansi i zato volim povrće i voće koje me uvijek podsjeća na ovo prekrasno godišnje doba koje nas budi i diže iz zimskoga
…prikaži još! sna kao i sve dobro što nam dolazi i čini nas zdravijima iz voća i povrća. Obožavam svo voće i povrće, ali posebno od voća,grožđe, jer u Slavoniji kada počnu berbe i sama idem u neke i nema mi ništa ljepše ubrati prekrasan grozd i pojesti ga u prirodnom okruženju, a od povrća najviše volim paradajz ili rajčicu jer ide uz dobro poznate slavonske delicije kulenovu seku i slaninicu, ali i uz sve drugo naravno!
Obožavam papriku, jednostavnu je volim u svakom jelu, sirovu kao dio raznih salata ili pečenu,kuhanu u tradicionalnim jelima, zakiseljenu za zimnicu ili osušenu kao začin.Pogotovo volim crvenu papriku, njezin slatkasti okis, tako da sam se jednom usudila napraviti čak i
…prikaži još! kolač u receptu kolač od mrkve koji sam zamijenila crvenom paprikom i ispalo je odlično! Kada se zarumenim svimi kažu da sam crvena kao paprika, što sve govori o mom izboru omiljenog povrća- kraljice paprike!
Moje najdraže voće su dinje,kad je sezona jedem ih svaki dan. Moja susjeda je dvije godine uzgajala dinje za daljnju prodaju i naravno ja sam radila kod nje... spojila sam ugodno s korisnim...kada smo imali pauze za odmor jeli smo
…prikaži još! naravno dinje,pogodite tko je najvise pojeo?! :) sva sreca pa mi nije skidala od place jer bi mi jako malo ostalo zarade hehe :)
Omlet s mladim lukom, špinat na mlijeku, blitva, grašak i mrkvica, berba gljiva nakon kiše, šparoge skrivene u travi, crvene rajčice i zeleni krastavci…kako se opredijeliti samo za jedno kada me sve to podsjeća na djetinjstvo, odrastanje i bakin vrt.
…prikaži još!.
Kako onda izabrati samo jednu stvar kada je svaki okus urezan u jedan dio mene, kada svaki zalogaj nosi u sebi dio djetinjstva, kada postoji nepregledna paleta boja i okusa koji me podsjećaju na određene trenutke.
Stoga ne govorim o jednoj vrsti hrane već o jednom osjećaju zbog kojeg i danas kada sam odrasla i kada nema više tog vrta s uzbuđenjem nosim vrećice s tržnice u nedjeljno jutro, zbog kojeg i danas svaki put kada osjetim miris pečene paprike nešto se u meni zatreperi, zbog kojeg me pogled na gomile zelene salate veseli, a kelj podsjeća na sva ukusna variva koja sam kušala i više nego jednom u nestrpljenju opekla jezik.
To je neprekinuta veza sa djetinjstvom koje je završilo, ali i sa vremenom koje dolazi i sa poštovanjem s kojim bismo svi trebali tretirati svoje tijelo dajući mu kroz pravilnu prehranu sve ono što mu je potrebno i što ga čini sretnim.
Ali kada se već moram opredijeliti ….
Reći ću samo da smo zadnjih tjedana ja i špinat postali nerazdvojni. Ne mogu dugo biti bez njegove zelenih listova koji mome tijelu daju toliko zdravih stvari i čine moju kožu zdravom i lijepom, jednostavno mislim da sam zaljubljena (a možda mi to samo proljeće malo udara u glavu) – ali ipak nemojte reći nikome da ostalo povrće ne bude ljubomorno što ga trenutno malo zapostavljam.
Najdraža voćka oduvijek mi je jabuka-simbol zdravlja,ljubavi i bogatstva.Bogata zdravljem,a tako skromna,jeftina,dostupna,u raznim bojama od žute,zelene do neododljivo crvene sa sjajnom glatkom,napetom kožom ili pak s točkicama i rupicama od crvića. Bilo gmo ili prava domaća,bilo s drveta iz susjedovog
…prikaži još!g voćnjaka ili iz Mercatora,bilo narezana na kriške ili iscijeđena u sokovmiku ili pak pečena u mirisnoj štrudli s cimetom jabuka je moja kraljica voća!!!
Najdraza mi je oduvjek bila naravno,banana.Zute,vesele boje,pomogla mi je kod depresije i kod anemije.Svaki dan pocinjem bananom.Slatkog,bogatog okusa uvjek zasladi moje jelo,bez obzira na koji nacin i kako je spremila.Obozavam smoothie od banane i kiwia.Sladoled od banane i tamne cokolade
…prikaži još! je pravi užitak,pogotovo ljeti.Bananu obozavam zato sta sam veliki obozavatelj slatkog,ali naravno vecina stvari je nezdrava pa banana tu uvjek pomaze.
Moje najdraže voće su datulje. Smatraju se najzdravijim voćem na zemlji, iznimno su ukusne i fine, tako da su mi uvijek pri ruci kada me uhvati želja za slatkim. Izvor su prirodnih vlakana i pridonose normalnom radu crijeva. Bogate su
…prikaži još! vitaminima i mineralima. Zbog visokog udjela hranjivih tvari, izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Snižavaju kolesterol, krvni tlak, jačaju srce i štite od moždanog udara, hrana su za mozak. S obzirom da sam student, sportaš-rekreativac kojem treba puno energije, ali i sladokusac, datulje su za mene odličan izbor.
Nemam omiljeno voće i povrće,zato što volim SVE-tajna zdravlja i ljepote i jest u raznovrsnosti!Bilo bi idealno kada bih mogla imati samo sezonske namirnice;zato što su u to vrijeme najbogatije hranjivim tvarima,ali kao i uvijek u životu ali,uvijek nešto fali!
…prikaži još! :-( Raznovrsne boje uvijek podignu raspoloženje moje i ako moram odabrati grickalice ili voće-biram radije voće!!! Kreativno ili ne,još malo sreće treba,uz ovu nagradu skakala bih do neba;sigurno bih učvrstila odluku da živim zdravije i jedem preporučene količine voća i povrća!Hvala ako me u tome i poduprete! :-)
Moja je kuharska filozofija prilično jednostavna, vodim se time da mi obroci budu šareni, tj. da se sastoje od barem tri-četiri različite boje. Zato se na mom tanjuru uvijek nađe svakojakog povrća, a da i ne pričam o tome što
…prikaži još! sve ubacujem u sokove. Tako radim kroz cijelu godinu, jedino mijenjam sastojke ovisno o tome koje su mi sezonske namirnice dostupne. Pogađate, veliki sam ljubitelj voća i povrća i nije mi pretjerano bitno koje spremam, glavno da je svježe. Zato mi je, kao mnogima, teško odabrati jednu omiljenu namirnicu pa ću, umjesto toga, istaknuti dvije koje smatram nužnima. Češnjak i luk su osnova mog kuhanja, prisutni su mi i potrebni za praktični svako jelo. Pa iako nisu poznati po svom ugodnom mirisu, izuzetno su zdravi, dostupni kroz veći dio godine i poboljšavaju okus svakog jela.
Obožavam voće i povrće,ali ako moram izabrati najomiljenije biram MANGO ali ne zato što je sladak, sočan i bogat vitaminima, nego zato jer se uvijek sjetim jedne epizode Seinfelda u kojoj je upravo mango bio glavna tema i koja me
…prikaži još! dovela do suza od smijeha :))
Volim sve što vode mladi :))) Volim svašta ali ne mogu si to svašta priuštiti u prehrani, na poslu radiš 8 sati pauza prođe dok si rekao keks, stvarno bi voljela kad bih uspjela u danu ubaciti 2-3 voćna obroka.
…prikaži još! Obožavam povrće pogotovo špinat, rajčicu i najviše volim kad to sve krene u ljeto pa odem u bašću i uzmem si što želim i znam što jedem. Što se tiče voća baš i nemam priliku otići u vrt ubrati si bananu, mango, ananas ili neko voće koje nije u sezoni a baš bi jela. Sa voćem smo dosta ograničeni i da mogu sve bi si to posadila samo da opstane ali prisiljeni smo ići u trgovinu i jesti nešto uvozno. Svejedno bi bila sretna kad bi dobila nagradu, pa voće je skupo rijetko tko ga si može priuštiti u ova crna vremena, možda bi mi se i imunitet popravio kad bi ga jela češće. Nadam se da ću nešto osvojiti
Vitamina vitamina njih mi dajte, jer bez njih ne mogu znajte, slažem si svakog dana njih na stol, voće i povrće najbolji prijatelj su moj. Bile su mi nedavno jako naranđe fine, vjerovatno što mi je trebalo dosta folne kiseline,
…prikaži još!kiseline,
jer bebica u meni tražila je svoje,
sad me lupka lagano , kao da govori daj mi vitamine moje.
I tako sve što vitamina dobije tijelo moje,
bebica uzme opet svoje,
jer želi da raste još ovo vrijeme kratko
dok ne ugleda svijet a onda će sve papati slatko.
Ne znam zbilja koje mi je voće draže,
jer u ovom stanju sve mi je postaje slađe i slađe.
Sad jedem ono što mi je na dohvat ruke,
ali čekam ljeto da do lubenice dođem bez imalo muke.
Jer ona mi je zbilja osvježenje pravo,
a bebica me lupka ; Bravo! Bravo!
Odabrani dobitnici zalihe voća i povrća
Komentari 216
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.