Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Obožavam zelenu salatu! Mogla bih ju jesti za svaki obrok, i to samo nju. Ipak, iz straha da se ne pretvorim u kravu, konzumiram i drugo voće i povrće. Mu mu
Najukusnija, crvena i zelena, sočna i osvježavajuća, tako velika i teška, a opet tako lagana i slatka, puna vitamina i minerala, štiti, hrani, jača i čisti tijelo, osvježenje u vruće ljetne dane – hrana i piće u jednom, prereži, nareži,
…prikaži još!ži, nareži, uzmi u ruke i prioni na posao dok ništa ne ostane,
vodeno-mesnata lopta,
Lubenica.
Omiljen,
zelen i crven, sirov, kuhan i kisel,
tako jednostavan, prilagodljiv, jeftin i pristupačan,
a opet tako zdrav, hranjiv i ljekovit,
znaju to i naše bake,
dodatak uz mnoga jela, oduvijek s nama, kroz cijelu godinu,
naribaj, nareži, skuhaj ili ukiseli, žvači i hrskaj,
lisnato-hrskava lopta,
Kupus.
ja ovu nagradnu naj radije nebi igrala jer mi je ponižavajuča,zašto smo došli u takvu situaciju da moramo igrati nagradnjaču da osvojimo voče oče li tako uskoro biti za kruh i mlijeko?večina bi vas se složila ma nečemo sad o
…prikaži još! politici na ovom portalu ne želim je ni ja ali nas okružuje silom prilika.tako je jadno da moja djeca gledaju dok kupujem voče na komade dva tebi dva braci,a ono me pita a očemo li kupiti jagode?ja odgovorim kad dođe plaća,i tako nažalost svaki put...
Ugledah na polici, kako se narančasti krasno, odlučih da ga probam - oho, pa još k tome je i slasno! Bilo je tako slatko - kao med, i odjednom shvatih da nađoh dostojnu zamjenu za sladoled! Da to nije ni
…prikaži još!ije ni jabuka, ni rajčica, već da se zove kaki
nikako nisam uspijevala objasniti svojoj baki!
Kaže da u njeno vrijeme toga bilo nije,
no ipak uzima krišku i zadovoljno se smije.
Baka sada nestrpljivo iščekuje... što je iduće na redu?
Možda neko povrće da iznenadi dedu?
Dok oprezno iz vrećice vadim špinat sada,
u njenim mislima neizvjesnost vlada.
Špinat odmah prepoznaje i odmahuje glavom,
dok ja na noge skačem: "Ali, bako, to je fino i zdravo!"
"Posluži djedu špinat i hladnu limunadu,
i bit će najjači momak u gradu!"
Dok joj ja to govorim, ona se slatko smije,
a djed iz sobe viče: "Što ste za večeru pripremile vas dvije?"
Dud!! Voće mog djetinjstva, voće mog rodnog kraja gdje se moja ulica još uvijek zove Dudinjak jer je za vrijeme Austrougarske bilo obavezno da svaka kuća ima posađen bar jedan dud zbog proizvodnje svile. Jer je sjećanje na okus i
…prikaži još! miris duda sjećanje na beskrajni dječji smijeh, crne prste i zamusano lice od tih slasnih plodova. I danas, kad jedem dud, kao da je neko voće iz bajke, odvede me u taj čarobni svijet djetinjstva i ludorija..i svakim novim zalogajem sam sve više i više dijete :)
Jedna jabuka na dan doktor iz kuce van! Iskreno,svakodnevna konzumacija olaksala mi puno toga- npr.savrsena je kod koznih bolesti,narocito psorijaze,ali cesto je zanemarena! Uz jabuke kao dio svakodnevnice obozavam naravno i sve sezonsko- njami- sezona jagoda na vratima- taman dolazi
…prikaži još! na vrijeme,posto sam trudnica treba mi folne kiseline u izobilju,a naravno i sveg drugog,pa bi bilo itekako od pomoci dobiti zalihu voca i povrca,pocevsi od jagoda,spinata,banana,mrkve,lubenice- naravno 5 na dan!!! :)
lubenica,naravno najbolja!možeš se napiti(kao sok)i najesti(kao jelo).i jako osvježava u ljetnim danima,još i kad je mirisna sve OK!!!u mojoj velikoj obitelji(ima nas 2 odraslih i 4 djece)svi je volimo i obožavamo.
dobar sam ko sunčan vrtni dan predstavljam se ja sam paradajz udvaram se izdaleka tko čeka - dočeka lubenice moja sočna sva si glatka slatka debeljuca za tobom mi crveno srce sve brže i brže kuca nevažno je što sam
…prikaži još!žno je što sam manji
i u struku mnogo tanji
lijep sam
hrabar
imam šiške
ako neću moći cijelu
ljubit ću ti
kriške...
OBOZAVAM LUBENICU I PARADAJZ,JEDNOSTAVNO OBOZAVAM MIRIS SVJEZEG POVRCA...LUBENICA ZA OSVIJEZENJE
Nemam omiljeno voće i povrće,zato što volim SVE-tajna zdravlja i ljepote i jest u raznovrsnosti!Bilo bi idealno kada bih mogla imati samo sezonske namirnice;zato što su u to vrijeme najbogatije hranjivim tvarima,ali kao i uvijek u životu ali,uvijek nešto fali!
…prikaži još! :-( Raznovrsne boje uvijek podignu raspoloženje moje i ako moram odabrati grickalice ili voće-biram radije voće!!! Kreativno ili ne,još malo sreće treba,uz ovu nagradu skakala bih do neba;sigurno bih učvrstila odluku da živim zdravije i jedem preporučene količine voća i povrća!Hvala ako me u tome i poduprete! :-)
Moje omiljeno voće je lubenica koja je moje najbolje idealno osvježenje i savršeno oružje protiv ljetnih vrućina, zaista je kvalitetno rješenje. Mislim da lubenicu volim i zbog svoje osobnosti, jer sam optimist, baš kao što su i njezine boje (crvena
…prikaži još! i zelena) optimistične i vedre boje. Lubenica je voće za nas hedoniste koji volimo guštati u životu, za sve nas koji volimo uživati u malim stvarima i sitnicama, volimo nježnost i ljubav...Ljubav je lubenica! :-)
Moje najdraže voće je lubenica. Moja ljubav prema njoj je beskonačna. Cijelu zimu čekam ljeto,kupujem prvu koju vidim,cijena mi nije važna. I jedeš ju i piješ,sitna na kalorijama,a beskrajno zdrava. :)
Moje omiljeno povrće je mrkva. Smiješnog je oblika, vesele narančaste boje i uvijek je ima. Može se jesti kuhana i sirova, za doručak i večeru, na poslu i kod kuće. Volim ju stavljati u lonac, u jutarnje shake-ove čak i
…prikaži još!ak i u kolače.
Nije kao luk, jer od njega mi se plače.
Mogla bi reći da sam ovisna o KUPUSU, MRKVI i LIMUNU! Stotine recepata koji se mogu iskombinirati.. prvo kupus koji je dostupan u svako doba godine, bio kao kiseli ili svježi. Umaci, variva, prženje, sarmica, polpetice, pite..i na posljetku name
…prikaži još!e ga dok ga ne pripravim svježeg kao salatu, čak i u kombinaciji sa kukuruzom ili slično. Što je zdravije? :-) Moja obitelj i ja ga koristimo najmanje dva do tri puta tjedno. A nadalje mrkvica.. jao..mama više govori da ne može nakupovati mrkve koliko soka pravim od nje i limuna..a isto tako ista ta mrkvica nezaobilazna je kao sastojak svake juhice u mojoj obitelji. O limunu da i ne pričam. Koristim ga za slastice, limunade i u mnogo drugih kombinacija ali isto tako za pomoć pri čišćenju. (a i mršavljenju :-) ) To su moje najdraže zdrave namirnice, i uz njih stotine kombinacija koje nam pružaju. Zato moja obitelj i ja pucamo od zdravlja! Prirodo, hvala ti! :-)
Svakodnevna konzumacija voća i povrća kod nas je obavezna. Tu naviku sam stekla u trudnoći kad više nisam jela sam za sebe nego i za jedno maleno biće koje se razvijalo u meni. Sada imam dvoje djece koje su pravi
…prikaži još! gurmani. Nema toga što im nije ukusno, bitno je samo pripremu hrane prilagoditi njima. Najviše vole šarenu juhicu od povrća. Bitno im je samo da je puno boja, a tako je i najzdravije.
Moja je kuharska filozofija prilično jednostavna, vodim se time da mi obroci budu šareni, tj. da se sastoje od barem tri-četiri različite boje. Zato se na mom tanjuru uvijek nađe svakojakog povrća, a da i ne pričam o tome što
…prikaži još! sve ubacujem u sokove. Tako radim kroz cijelu godinu, jedino mijenjam sastojke ovisno o tome koje su mi sezonske namirnice dostupne. Pogađate, veliki sam ljubitelj voća i povrća i nije mi pretjerano bitno koje spremam, glavno da je svježe. Zato mi je, kao mnogima, teško odabrati jednu omiljenu namirnicu pa ću, umjesto toga, istaknuti dvije koje smatram nužnima. Češnjak i luk su osnova mog kuhanja, prisutni su mi i potrebni za praktični svako jelo. Pa iako nisu poznati po svom ugodnom mirisu, izuzetno su zdravi, dostupni kroz veći dio godine i poboljšavaju okus svakog jela.
Moje najomiljenije voće su breskve, od običnih vinogradarskih do finih i sočnih kalanki:) i njih bi mogla jesti uvijek, dok sve ostalo voće mi je nažalost nužno zlo, ono jede mene ja njega... ali zato moj nećak Petar, dakle... taj
…prikaži još! bi se mali prodao za bilo koju vrstu voća i to od kad otvori oči dok ne legne u krevet. Kad treba ručati ili doručkovati, večerati neko konkretno jelo to je borba i muka i nikada nije gladan, ali ako mu ponudite voće nema mu kraja. E da mi je biti kao moj Petar, ah... zato on meni uvijek kaže, "teta ja jedem voće da idem u visinu, a vidiš ti ga ne jedeš pa ideš u širinu":) i koliko istina boli moj najdraži je u pravu:)
Odabrani dobitnici zalihe voća i povrća
Komentari 216
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.