Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Voće: jabuka, povrće: krastavci. Koji mix! Jabuku jedem kao užinu, i kad nemam četkicu za zube sa sobom, a krastavci mi idu uz sve. Jednako volim i svježe i kisele krastavce. To je moje :"Nešto zeleno u danu!"
Moje najomiljenije voće su breskve, od običnih vinogradarskih do finih i sočnih kalanki:) i njih bi mogla jesti uvijek, dok sve ostalo voće mi je nažalost nužno zlo, ono jede mene ja njega... ali zato moj nećak Petar, dakle... taj
…prikaži još! bi se mali prodao za bilo koju vrstu voća i to od kad otvori oči dok ne legne u krevet. Kad treba ručati ili doručkovati, večerati neko konkretno jelo to je borba i muka i nikada nije gladan, ali ako mu ponudite voće nema mu kraja. E da mi je biti kao moj Petar, ah... zato on meni uvijek kaže, "teta ja jedem voće da idem u visinu, a vidiš ti ga ne jedeš pa ideš u širinu":) i koliko istina boli moj najdraži je u pravu:)
U mojoj obitelji zelena salata i špinat su najdraže povrće. A ono što nas najviše veseli je naša dvogodišnja curica koja uživa u salatama, kako u zelenoj, tako i u špinatu na salatu, a i cikla joj je jako draga.
…prikaži još! No špinat posebno volimo jer ga na puno načina radimo, od krem šinata, preko salate do pite. Odlično ide uz ribu, bijelo meso, crveno meso.I ono što još obožavamo u špinatu, odlično se stapa s češnjakom! Stvarno je iskoristiv i bogat vitaminima i jedan je od pravih izvora zdravlja na našem stolu. A i pravi je izazov za spremati, stvarno je ogroman broj recepata, i svagdje nađe svoje mjesto :)
Banane! Mogu ih konzumirati u bilo koje doba godine i jednostavno su prefine. Mogu ih jesti kao voće, mogu napraviti shake od njih, svježu voćnu salatu ili pak kolač ili tortu od banana. Osim što su jako ukusne, jako su
…prikaži još! i zdrave jer sadrže veliki udio vitamina B. Slatke su, a ne debljaju! Ma gdje ima bolje kombinacije?! :D
Imam 72 godine i već desetak godina bolujem od dijabetesa. Obožavam raditi u vrtu i uvijek sam ponosna na povrće koje sama uzgajam. Prošle godine otkrila sam jedno za mene posebno povrće - MUŠKATNU TIKVU. Sama sam je posijala i
…prikaži još! uzgojila. Spremam je na sto načina i oduševljena sam sa tim povrćem. Obožavam slatko, a zbog bolesti slatke stvarčice su mi ograničene, pa mi ova slatka tikvica puno pomaže, jer mi nakon konzumiranja šećer ne raste. I susjede sam "zarazila" svojom tikvom. Svi smo uživali u mojim malim degustacijama jela spremljenih od tog povrća. Bravo za moje najomiljenije povrće. Pozdrav od bake Dragice.
Teško se odlučiti za najdraže voće i povrće jer volim sve, ali kad se već moram odlučiti reći ću jabuke, bilo koja vrsta. Jer ne samo da su ukusne nego su i korisne, za zube, za desne, a i naravno
…prikaži još! za organizam. A od povrća špinat, kuhan, na salatu ili u shakeu s bananom.
U našoj kući prolazi sve od voća i povrća, a najpopularnije je ono što je crveno i/ili bobičasto. Otimačina je od ranog ljeta za trešnje i višnje, preko malina i kupina, čak do kiselih ribizli i bobica aronije koje stavljamo
…prikaži još! cijele u sladoled jer su zdrave, a dekorativne. Ako nemamo gdje ubrati, sezonsko voće kupujemo na tržnici. Djeci je valjda zanimljivo i zbog boje i oblika, posebno djevojčicama. Ono u čemu najviše uživamo jest cherry rajčica. Posadimo 4-5 sadnica koje rode do jeseni. Ujutro krenemo s posudicom u berbu, ali u kuću ne unesemo ništa jer starija kćerka obično pozoba sve direktno s biljke. Jedva koja dospije u posudicu. Zimi opet najbolje prolazi crveno; cikla koju spremim u teglice, kompot od višanja i kupine iz zamrzivača. Oprskrbimo se zdravljem za cijelu godinu.
Sunčano jutro iznad Zagrebačkog gorja. Rajčica polagano gura lišće da upije malo topline. -"Oh, kako divan dan! Tikvice jesi budna?" reče Rajčica. Nakon malo šuškanja zelena ljepotica tiho progovara : -"Dobro jutro Rajčice! Što ćemo danas raditi?" Rajčica se nasmiješi
…prikaži još!smiješi i kaže :
-"Pa sunčati se, baš kao pred kraj svakog proljeća! A možemo i maštati o ljetovanju, sigurno je puno ljepše rasti uz zvuke mora."
-"Oh Rajčice, svake godine ispočetka maštam o tome! Sada sam se sjetila da ti moram nešto bitno ispričati, ja sam svoje sjemenke već spakirala za put."
Uznemiri se Rajčica pa uzvikne:
"Ali Tikvice, kako to misliš da si spremila sjemenke za put? Nije valjda da me ostavljaš?" reče Rajčica u suzama.
-"Rajčice, moramo na put. Jučer sam načula da se priča po Kupusoredici i Mrkvogradu da je došlo vrijeme da unište naše gradove. Za tebe se priča da ćeš završiti u nekakvom soku, a meni su rekli da će uzeti moje sjemenke, a oklop mi pohati. Ne želim završiti na vrelom ulju!"
-"O Tikvice, počinjem pakirati svoje listove. Ne želim biti sok. Ali kako ćemo putovati?"
-" Kada sunce pokrije stari Hrast naići će Mišovoz, ukrcavamo se kod Potoka."
-"Ali dokle idemo? Jako sam uplašena, a i bojim se da neću uspjeti spakirati sve lišće, a i korijen je tu."
-"Smiri se Rajčice. Mišovoz ide do Galebgrada. Ondje nas čeka Galeb Pero i s njim idemo na Otok. Pričao mi je Galeb Pero kako je zemlja dolje super, nije naseljeno i jako je mirno. More je blizu i brzo ćemo ispočetka izgraditi svoj dom."
-"Tikvice meni će nedostajati naš mali grad. Tebi neće? Činiš se jako sretnom što idemo."
-"Hoće Rajčice, ovdje sam odrasla, ovdje su bili svi moji dragi prijatelji, ali vrijeme je da krenemo i da se osamostalimo. Da izgradimo svoj dom. Otok je savršen za novi početak. Idem se spakirati do kraja pa se vidimo ubrzo."
U međuvremenu su krenule priče kako Rajčica i Tikvica odlaze zbog priča koje su došle iz Ljudograda. Prvo ih maze i paze, zalijevaju i sakrivaju od sunca, a onda ih u cvijetu mladosti žele poslati u sokove i pohati. Cijela država Vrt jako se uznemirila i svi su se počeli pakirati. Sunce je već počelo padati na stari Hrast, a sve više njih skupljalo se kod Potoka. Mišovoz je obaviješten na vrijeme, baš kao i Galeb Pero, te su sve linije bile u pripravi da osiguraju dodatni prijevoz. Kada je sunce prekrilo stari Hrast, Mišovoz je počeo pristizati, po dvoje ih se ukrcavalo i kada su svi posjedali bila je to jako duga kolona. Svi su znali da ih čeka dugo putovanje, te im je još prije ukrcavanja Potok pružio potrebnu okrepu i dobro natopio lišće. Zagreb su brzo prošli i na samom izlazu dočekao ih je Galeb Pero i počelo je iskrcavanje sa Mišovoza na liniju Galeb. Neki su se uplašili visina i odlučili vratiti, dok su neki ustrajali u naumu. Kapetan galeba objasnio im je sve o mogućim posljedicama takvoga putovanja i rekao da se pripreme na sve uvjete, od bure, vjetra i kiše. Još dio je odustao i odlučili su se Mišovozom vratiti u Vrt. Rajčica i Tikvica bile su prve i najhrabrije. Put je bio dug, sunce jako, lišće se lagano sušilo i svi su se bojali krajnjeg ishoda. No kada su pomislili da je cijela ova ideja bila pogreška pred očima su ugledali Otok. Pun zelenila. Palme su ih dočekale mašući visoko svojim listovima, Kamenčići su se već posložili oko Zemlje praveći sjajan prostor za nove početke. Svi su se smjestili, ugurali korijenje u zemlju, zakrili se lišćem i utonuli u san. Napokon su ostvarili svoje snove, i osmijeh im nije silazio s lica ni za vrijeme sna. Ujutro ih je dočekao prvi ljetni pljusak i svi su uživali punim plućima. Poslijepodne se razvedrilo, a ostatak ljeta protekao je u sunčanom tonu. Tikvica i Rajčica su i dalje bile najbolje prijateljice. Često su razgovarale o sjećanjima iz Vrta, prepričavale si događaje, smijale se i plakale. Ali nikada nisu požalile svoj odlazak. Znale su da su ispravno odlučile i da njihovi nasljednici neće morati živjeti u strahu poput njih. Jesen je došla prije nego su se okrenule i morale su na zimski san, iako u toplijim krajevima, za njihova krhka tijela i ova blaga zima bila je hladna. Galeb Pero se pobrinuo da ih dobro spremi i pokrije. Svi su se pozdravili, poželjeli si dobar san i otišli sanjati. Sigurno su svi sanjali Vrt, Potok i stari Hrast. Sjećali se veselog izrastanje po Zagrebačkom gorju i prijatelja iz Mišovoza. Sada su ovdje. Zima će isto brzo proći, treba skupiti snage i vitamina za nova proljeća. Čeka ih još toliko lijepih i sretnih trenutaka.
Mislim da smo svi skužili da najviše volim Rajčice i Tikvice :D
Volim papriku,iznimno mi je osvježavajuća,volim ju pojesti kuhanu,pečenu,na salatu,sa češnjakom,ili sirovu samo sa malo soli....sviđa mi se šta postoje različite boje i svaka je totalno drugačija a opet slična jako jako fino....a obožavam i trešnje samo šta nekako brzo prođu
…prikaži još! ali onda opet dođu breskve pa tu nabijem koju kilu jer nemam mjere kad je u pitanju proizvod iz mog vrta ;)
Banana je idealna namirnica za trenutke kada osjećam želju za slatkim, primjerice čokoladom ili kolačima. Budući da imam problema sa želučanim ulkusom, Banana je pravi lijek za moj želudac i borac protiv prekomjernog stvaranja želučane kiseline. Također u danima kad
…prikaži još! sam depresivna i anksiozna, jedna banana uvijek mi podigne razinu serotonina, zbog čega se odmah osjećam sretnije i radosnije.
TREŠNJE! Tako su kratko vrijeme s nama... cijelu godinu moramo čekati da se se družim par tjedana s njima. Kažu da ono što dugo očekuješ najradije očekuješ!!! A njihovo branje je odmah i proljetna gimnastika da me probudi iz zimskog
…prikaži još!og sna! Kako se ne znam penjati na stablo imam veliki štap od oko 10 metara, s kojim mašem pol sata ispod trešnje. A koje je to veselje dok jednu uspijem pogoditi i istresti dolje... :)
Moji blizanci najviše vole jabuku.To je bilo prvo voće koje su kušali i zaista su je lijepo prihvatili ,tako da je i dalje sa užitkom papaju bilo samu ili sa zobenim pahuljicama,vole ju i kao kompot i zaista mislim da
…prikaži još!a je od sveg voća jabuka najzdravija a i najprihvatljivija po cijeni.A da ne pričam kako je super u pitama i kolačima zaista se od nje puno toga da iskoristiti :)
Obožavam povrće, a među najdražima moram izdvojiti sve vrste tikvi i bundevi! Njih jedem od proljeća do jeseni i stvarno mi pružaju užitak, osvježenje i mnogo mnogo vitamina i minerala! Tikvice jedem tijekom cijele godine, a ljeti se sladim lubenicama
…prikaži još! i dinjama. Tijekom jeseni uživam u pripremanju slatkih i slanih jela s bundevama. Sve povrće uzgajam u svom vrtu pa uvijek znam da je svježe ubrano i uzgojeno bez pesticida. Tijekom ljeta uživamo u svježim rajčicama koje i kuhamo pa tijekom cijele godine imamo kuhanu rajčicu! Od voća volim jesti sezonsko voće - najviše trešnje, breskve i kruške!
Ovaj Mercatorov poklon bio bi mi odličan za upoznavanje s novim i egzotičnim voćem i povrćem i iskoristila bih ga kako bih obogatila naš jelovnik s namirnicama koje nemamo u svom vrtu!
Volim MATOVILAC. Predivan, mekan, ukusan i ZDRAV. Sigurna sam da ga voli i KRAVA.
A sa ''M'' počinju i neke prekrasne riječi:
Majka, Mašta, Maldivi, More, Maženje... i naravno Mercator!
Draga moja kravice,
Nema tu velike filozofije,ako želiš biti zdrav,jesti jabuke svaki dan..Obožavam zelene ,i to one najkiselije..Mogu proći i slatke,kao iz Snjeguljičine bajke..
Mrkva je uvijek u centru moje pažnje.Mogu je "smazati" samo očišćenu,naribanu pa pošećerenu,skuhanu u juhama,varivima i umacima,u kolačima i tortama,pitama...Da ne nabrajam dalje,mrkva se u mom jelovniku nalazi svakodnevno i kako kažu moji dečki:Tebi je lako jer mrkva nije skupa
…prikaži još! i svaki je dan jedeš a što je s nama koji volimo šparoge,ananase,grožđe i ostalo "nebu pod oblake" cijenjeno voće i povrće.Pitala sam se jednom grickajući je kao zeko zašto je tolika ljubav između nas dvije.I shvatila!Odmalena sam bila u vrtu i pljevila između ostalog i mrkvu (naravno ponekad sam od revnosti i radišnosti znala počupati i cvijeće i peršin umjesto korova).Odrasla sam valjda u toj gredici mrkve.Napravila bih pauzu od mukotrpnog rada i samo je iščupala i ponjupala bez obzira na malo zemlje i nečistoće na njoj.Valjda mi je zato i ostala draga.Sada nema više gredica ni mrkve ni ostalog povrća ali eto tik pred nosom mi je Mercator i izgleda bolje od mog vrta što bi ikad izgledao!Dam par kunica i kilogram mrkve je samo moj!
p.s.naravno da sam izračunala koliko bih mrkve kupila za ovaj bogat poklon ali draže bi mi bilo moje dječake počastiti sa voćnim i povrtnim slasticama i uživati u osmijesima koji bi ih obasjali kad bih došla s punom košarom zdravlja!(Hvala Vam od srca što ste nekom od nas priuštili ovaj hvale vrijedan i nadasve zdrav poklon!)I bez obzira što sam mrkvoljubac nosim naočale godinama pa tu (jedi mrkvu za vid!) ni nema baš istine zar ne....?
I voće i povrće su moji favoriti i najčešće namirnice u mojoj kuhinji. Čak ih i djeca obožavaju jer vole šareno, veselo i zdravo. Termički obrađeno ili ne, u kombinaciji, ma kako god - to su nama najdraže namirnice i
…prikaži još! konzumiramo ih tijekom cijele godine prateći sezonu njihova sazrijevanja. Ako baš treba izdvojiti najdraže povće (a jako je teško jer nam je svo povrće drago) onda bi to bile tikvice jer njih volimo na različite načine. Koristimo ih u pripremi lazanja umjesto kora od tijesta, punimo ih lećom i naribanim krumpirom te zapečemo, volimo ih na kolutiće u kombinaciji s piletinom i drugim povrćem, volimo ih i pohane. Tikvice se doista dadu kombinirati na razne načine. Od voća ću izdvojiti trešnje. Sezona trešanja je za nas prava radost. Volimo ih svježe ali i zamrznute jer zimi s njima radim kolače, onako jednostavan starinski kolač - biskvit na koji posložim očišćene trešnje i posip od šećera u prahu. Ujutro za prigristi uz kavicu ili kao slaki desert.
Banana je moje najdraze voce najvise zato jer je najprakticnije kad mi se zuri, a zelim na brzinu dati nesto hranjivo djeci. Za nju ne treba nozic, nije nuzno ni oprati ruke jer se za vrijeme jela ne treba ni
…prikaži još! dodirnuti njena unutrasnjost, pa je najcesce jedemo izvan kuce. Banana je i spas kad je cijela obitelj u shopingu i onda mi muz pocne zapomagati da je umoran i gladan - jednostavno mu dobacim bananu i problem rijesen. ;)
Moje najdraže voče je jabuka.Ima je tokom cijele godine i uvijek je u mojoj kuhinji. Savršeno mi služi kao međuobrok, ili kad sam gladna...a ono baš sam na dijeti i nesmijem puno jesti, od jabuke sam uvijek sita.Također moram spomenuti
…prikaži još! i pitu od jabuka koja je obavezni dio mog kolača kojeg radim za vikend, ili ako na brzinu moram napraviti kolač jer gosti stižu. Od povrča tu je neizostavna mrkva koja je uvijek u svakoj juhi.Moji klinci je jedu sirovu i naribanu kao kašicu.Bez tih dviju prekrasnih plodova mislim da nijedna kuhinja ne može.
Odabrani dobitnici zalihe voća i povrća
Komentari 216
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.