Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Moje najdraže voće su trešnje. Pričala mi mama .....Imala sam 3 godine i s tatom sam išla posjetiti upravo rođenog bracu u Zajčevu bolnicu.Mama je dala tati kroz prozor bebu.Ja sam ga poljubila i dok nisu gledali, dala sam mu
…prikaži još!u trešnju da ne bude gladan.Kada je došla sestra da uzme bebu,vidjela je da viri iz usta nešto crveno i počela vikati "djetetu je otpao jezik".Svi su se ustrčali a moja mama je to primila u ruke i rekla hvala bogu -pa to je jedna obična trešnja.Svi su odahnuli ,što je to ipak bila samo jedna crvena slatka trešnja.
Moje omiljeno povrće je mrkva jer to zaista zdrava grickalica,dobra je za naše zdravlje,a sok i juha su ono što je neizostavno u mojoj kuhinji i među mojom obitelji jer je ukusna i fina :)
Hm, voće i povrće je savršenstvo prirode. Teško je izabrati jednu vrstu jer je svaka posebna na svoj način i iznimno korisna za organizam. Ali ako već moram birati, od voća bih izabrala kraljicu voća odnosno jabuku koja je iznimno
…prikaži još! bogata vitaminima i mineralima, a posebno mi je draga jer kad god ju ugledam i kušam sjetim se one izreke:' Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!' Što se tiče povrća izabrala bih tikvicu jer je vrlo ukusna i iznimno zanimljiva za korištenje u raznim jelima, od juha do pečenja. Uvijek je drag gost u mojoj kuhinji.
Ja volim svo voće i povrće,al ako baš moram birat najdraža mi je banana od voća i mrkva od povrća,a usto su i pune dobrobiti,banana je poznati lijek protiv mnogih bolesti poput depresije,mamurluka,jutarnjh mučnina,štiti od raka bubrega,dijabetesa,osteoporoze...sadrži vitamin B koji
…prikaži još! je meni osobno prijeko potreban,a vjerujem i mnogim drugim ljudima,a sadrži i kalij i magnezij,i najveća čarolija je u tome da nešto tako malo sadrži toliko zdravlja u sebi,a isto tako i mrkvzatmnogo korisnih stvari,
Teško se odlučiti za najdraže voće i povrće jer volim sve, ali kad se već moram odlučiti reći ću jabuke, bilo koja vrsta. Jer ne samo da su ukusne nego su i korisne, za zube, za desne, a i naravno
…prikaži još! za organizam. A od povrća špinat, kuhan, na salatu ili u shakeu s bananom.
J edra imam kao brod,
A crveno moj je obavezni dress code.
G rmić mali moj je dom,
O dlična sam s čokoladom!
D a imam pjege znaju svi
A tko sam, pogodit ćeš ti!
Stvarno mi se tesko odluciti koje bi to voce i povrce bilo kada volim apsolutjerno sve.Sportasica sam koja voli zdravu prehranu, i uvijek uz sebe voce i povrce moram imati.Sretna sam sto mi mama ima vrt i povrce koje mi
…prikaži još! je u vrtu najdraze je rajcica, koju mogu jesti i samu jer mi je finaaa ;), i ono sto svaki dan konzumiram to je mrkva, cvjetaca, krumpir..Obozavam mladi grasak, obozavam mahune na juhu i sada neka se ja odlucim koje mi je povrce najdraze..hmm,,nebi islo ;)..Lubenica je moj prvi izbor u ljeti kao i jagode iz vrta.Tresnje, nektarine, i sljive je nesto sto bi mogla jesti danima, a evo upravo sada malo prije sam pojela jednu bananu i malo ananasa ;)..Ja bi se mogla zvati vocka i povrcka jer tu leze vitamini, tu lezi zdravlje ;)
Kad me pitate za najdraže voće i povrće to je kao kad su pitali mornara da li najviše voli crnke, plavuše ili brinete, on je odgovorio:DA. tako i ja odgovaram; da sve zeleno, žuto naranđasto, crveno, bijelo, slatko, gorko, kiselo,
…prikaži još! uobičajeno za naš kraj i ono koje raste u mom vrtu od prije par godina. To je npr.batat, potočarka, aronija, čičoka, goji bobice... Svako prvo voće i povrće u sezoni je veselje jer se čeka godinu dana. Veliko veselje bila bi i nagrada u ovoj nagradnoj igri. To bi značilo biranje i kupovanje slasnih plodova bez obzira na godišnje doba. Veselio bi se i moj novčanik jer bi prošao neokrznut. Hajde razveselite i iznenadite moju obitelj!
Moje omiljeno povrće je krastavac i to još od najmlađih mojih dana.Djed je imao vrt i sjećam se kao danas uz brojno voće i povrće tu su bili i krastavci.Ima jedna anegdota vezanu uz moje omiljeno povrće,kada sam išla u
…prikaži još! vrtić jedan dan smo imali organiziranu tzv. tržnicu gdje smo trebali igrati uloge prodavača i kupaca i svatko tko je nešto "kupio" mogao je to i pojesti.Bilo je negdje između proljeća i ljeta i dok je većina djece sa veseljem kupovala i uživajući jela jagode,maline i trešnje ja sam "kupila" krastavce i ogulila i jela onako kao da jedem bananu.Odgojiteljica u vrtiću nije mogla doći k sebi i kada je mama došla po mene zvala ju je na stranu i još sva onako u šoku pitala ju da kako mi to doma jedemo krastavce i da li ja znam razliku između voća i povrća,odnosno banana i krastavaca.Doma su se još danima smijali na tu temu.I dan danas kada si ljeti svakodnevno radim salatu od meni najdražeg povrća se nasmijem i pomislim da li bi se muž iznenadio da mu jedan dan umjesto narezanog krastavca u salati ponudim krastavac onako samo oguljen i kažem da je za mene to finije nego recimo jagode.
U ovim teškim vrmenima o voću mogu samo sanjati.Kao samohrana majka koja je u vračanju kredita i duga koji mi je bivši suprug napravio,ono novaca što mi ostane vrlo teško potrošim na voće,a i kad ga kupim ono je samo
…prikaži još!o za moje dijete.ali ni tada nije to neki veliki izbor,uglavnom banane ili jabuke koje su na sniženju.A o voču znam mnogo,kao dijete sam slušla jedi ovo voće ono je dobro za to i tako stalno.Ma znam ja da je BANANA puna kalija koji je odgovoran za rad srca i da daje enrgiju.Ja želim da srce moga sina bude jako i da jako kuca.Znam ja da JABUKA i to ona sočna crvena je dobra za zube,crijeva i da čisti organizam.Voljela bih i da moj očisti od ove gorčine koja je u njemu.Znam da i ANANAS je dobar za mršavljenje i probavu,pa da i ja sa njim pokušam skinuti kile koje sam nabacila od suha kruha i maremelade.Znam je i za sočne TREŠNJE,i kako smo se kao djeca njima kitile i krale ih susjedima u vrtovima i padale sa stabla kao zrele KRUŠKE.
Ao crvenim JAGODAMA sa čokoladom i šlagom mogu samo sanjati.Ma mogla bih ovako unedogled nabrajati,ali za mene KRALJICA voća ili povrča je LUBENICA,sa kojm se ljeti dobro najedemi očistim organizam,oporavim bubrege....I hvala roditeljima koji dok su bili živi su me naučili mnogim trikovima ajedan od njih je da pri kraju sezone lubenica (kada su i najftinije)kupim ih i zakopam u vrt,i tako do polovice listopada je imamam i uživam u njoj.
Moje najdraže jagode.Da to bi bio moj odgovor. Jagode me vraćaju u moju najraniju mladost, jer kako moja majka kaže, tamanila sam ih kao luda već sa par mjeseci života, odkuda je i potekao nadimak, koji mi je mama dala,
…prikaži još! Maca Jagodarica. Cijela moja familija nije mogla vjerovati da tako malo dijete obožava jagode, pogotovo jer su alergen, pa ih mala djeca baš i ne konzumiraju. Kako mi je majka ispričala, ništa nisam htjela jesti osim jagoda. Nadimak me pratio dugo, a i dan danas kada se prisjetim tih priča, dođe mi toplo oko srca, jer su jagode i dan danas bitan dio mog života, uživam u njihovom okusu i mirisu, osvježavaju me, koristim ih u raznim smoothie napicima ,u raznim jelima, dodajem u sokove, uglavnom ostale su i bile sastavni dio moje prehrane i mog života, uživam u njihovom okusu i mirisu koji me oduvijek podsjećao na nešto božanstveno i nevjerojatno lijepo. Nemogu bez njih!!!!Pozdrav od Mace Jagodarice.
Mogu biti svih boja i nijansi, raznih oblika, mirisa i okusa. Ja sam neodoljivi sastojak gotovo svih jela, bile to salate, predjela, glavna jela, deserti. Bile to posebne prigode ili svakodnevni obroci. Mogu biti poslužena za zajutrak, doručak, ručak ili
…prikaži još! večeru. Svježa, kuhana, parena, pečena, sušena, ukiseljena, cijela, u komadićima ili kao sok. Uostalom, ja sam uvijek dobrodošla u svaku zdjelicu, tanjur, šalicu ili čašu. Ponekad me grickate, ponekad pijete, a ponekad već i sama pomisao na neme budi opojne mirise, ugodna sjećanja, drage uspomene. Ja sam stalno, u svakom godišnjem dobu vjeran i pravi prijatelj vašem zdravlju, bili vi mali ili veliki. Neću biti tužna ako sam sama niti ako sam u društvu drugog voća, povrća ili raznih pića. Volim vas bezuvjetno pa i vi mene zavolite jer svaka suradnja sa mnom za vas je dobitak kao što bi bio
i ovaj komentar za mene i moju obitelj.
Srdačno, Vaša odana rajčica!
Moje najdraže voće su datulje. Smatraju se najzdravijim voćem na zemlji, iznimno su ukusne i fine, tako da su mi uvijek pri ruci kada me uhvati želja za slatkim. Izvor su prirodnih vlakana i pridonose normalnom radu crijeva. Bogate su
…prikaži još! vitaminima i mineralima. Zbog visokog udjela hranjivih tvari, izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Snižavaju kolesterol, krvni tlak, jačaju srce i štite od moždanog udara, hrana su za mozak. S obzirom da sam student, sportaš-rekreativac kojem treba puno energije, ali i sladokusac, datulje su za mene odličan izbor.
Moje omiljeno voće je kivi , pun vitamina , željeza , ma da ne pričam koliko je dobar, uz njega sve drugo voće dolazi u obzir na drugo mjesto . Povrće : mrkva i cikla . Dnevno obavezno imam jedan
…prikaži još!no obavezno imam jedan obrok čistog voća ili povrća , ponekad i miješam , to mi daje snagu i osjećam se puno bolje . Krvna slika mi je puno bolja i nadam se da će s vremenom uz voće i povrće biti još bolja .Iskreno se nadam da ćete me iznenaditi ovim darom kao mali rođendanski poklon .
Moje omiljeno povrće koje jedem u abnormalnim količinama, pogotovo u sezoni su tikvice. Zbilja ih volim na kojekave načine; krem juhicu, sa rižom, pohane, polpete, na roštilju, sa tjesteninom... Pojedem ih ko mali prašćić :P zasadimo ih i u vrtu
…prikaži još! pa sam ljeti opskrbljena :)
Moje najdraže povrće je češnjak- tako malen i neugledan, često zanemarivan, a tako moćan i pršti od zdravlja! Volim ga jer se koristi u malim količinama i služi kao prirodni antibiotik (zamišljam ga kao malog žilavog ratnika koji se bori
…prikaži još! se s bakterijama u našim tijelima), volim i otkrivanje novih i zanimljivih načina za njegovo korištenje, a svakoj hrani kojoj ga dodam da karakter!
Moje nadraže povrće je špinat. Volim ga od malih nogu. Za to je i zaslužan Popaj, voljela sam ga gledati. I još kada sam vidjela da je jak pomoču špinata dao mi je jaču volju za špinatom. Obožavam špinat, mogu
…prikaži još! ga jesti na bilo koji način. Često ga spremam, a kada mi se nesto gricka i nisam doma,ulazim u pekarnicu prvo sto tražim je nešto od špinata. Doma ga spremam s mlijekom i češnjakom, poparenog, ponekad šekj od svježeg špinata i raznolikog voća. Uglavno na sve načine.
Šinat ima svoj poseban okus kojeg obožavam, kao da sam ovisna o njemu. Bogat je izvor vitamina C, vitamina A, vitamina B. Minerala kalija,kalcija,magnezija i željeza. Uglavnom je zdrav. Volim ga!!!
Obožavam papriku, jednostavnu je volim u svakom jelu, sirovu kao dio raznih salata ili pečenu,kuhanu u tradicionalnim jelima, zakiseljenu za zimnicu ili osušenu kao začin.Pogotovo volim crvenu papriku, njezin slatkasti okis, tako da sam se jednom usudila napraviti čak i
…prikaži još! kolač u receptu kolač od mrkve koji sam zamijenila crvenom paprikom i ispalo je odlično! Kada se zarumenim svimi kažu da sam crvena kao paprika, što sve govori o mom izboru omiljenog povrća- kraljice paprike!
Trbuščiću moj, gladan li si oj! Jedna porcija jagoda za te je malo, ma sto bi porcija u te stalo! Jedna porcija jagoda više, i moj trbuščić već lakše diše! A uz povrće i voćne delicije fine, rast će moj
…prikaži još!rast će moj trbuščić, a u njemu idućih 9 mjeseci i ti, dragi moj sine :D
od povrca obozavam cvjetacu :) ukucani mi bas nisu odusevljeni mirisom kada je kuham, ali ja je volim pohanu, zapecenu, na salatu, na bilo koji nacin a od voca su mi definitivno najdraze jagode cim ugledam prve jagode u ducanu
…prikaži još!anu ih moram kupiti, iako znam da nisu bas posebno slatke - ali me privuce izgled - a i doma ih svi vole, sa jogurtom, sa secerom i naravno sa slagom...u austriji me odusevilo sto postoji "zemlja jagoda - Erdbeerland", gdje mozete doci sa cijelom obitelji i sami brati jagode...samo ponesete svoje kosarice i berete one koje vam se svidaju...a izmedu mozete i pojesti koliko god mozete - bitno je da na kraju uberete i platite cca. 2 kg...cudno je samo, da dok berete nemate bas toliku volju da ih jedete, a kad ih platite i krenete kuci, onda vam je toliki gust za jagodama :)
Odabrani dobitnici zalihe voća i povrća
Komentari 216
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.