Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Vitamina vitamina njih mi dajte, jer bez njih ne mogu znajte, slažem si svakog dana njih na stol, voće i povrće najbolji prijatelj su moj. Bile su mi nedavno jako naranđe fine, vjerovatno što mi je trebalo dosta folne kiseline,
…prikaži još!kiseline,
jer bebica u meni tražila je svoje,
sad me lupka lagano , kao da govori daj mi vitamine moje.
I tako sve što vitamina dobije tijelo moje,
bebica uzme opet svoje,
jer želi da raste još ovo vrijeme kratko
dok ne ugleda svijet a onda će sve papati slatko.
Ne znam zbilja koje mi je voće draže,
jer u ovom stanju sve mi je postaje slađe i slađe.
Sad jedem ono što mi je na dohvat ruke,
ali čekam ljeto da do lubenice dođem bez imalo muke.
Jer ona mi je zbilja osvježenje pravo,
a bebica me lupka ; Bravo! Bravo!
Moje najdraže voće je mango,koje s razlogom zovu i kraljem voća.Ukusan je,punog okusa,zdrav-dobar je i za vid,i za probavu,i za kožu,a čak je i antikancerogen.Asocira me na ljeto,sunce,odmor i zdravlje...Mislim da su to sasvim dovoljni razlozi zašto je mango moj broj jedan!
Neznam šta je vama to kreativno ali ja ču iskreno . Od kada znam za sebe volim Jabuke ukusne sočne i domače iz mog vrta koje nikada nisu prskane i te iste jabuke dajem mojoj djeci koja uživaju u okusima
…prikaži još! i sočnosti najzdravijeg ,( po vlaknima i vitaminima,)voća. Čak je dr. OZ rekao da ljudi koji žele smršaviti ,neka jedu jabuke. A i zubi (desni)su jače i ljepši kada se jabuke jedu. Eto to vam je istina . Volim ja i Šljive i Kruške,ma sve voće koje raste u mom vrtlu a nije polivano ,prskano itd. Pozdrav-
Za voće zdjela na kuhinji stoji, U njoj stoje voćni zalogaji moji. Jabukica rumena, i kruška neka, Dodir moje ruke spremno čeka. Jabuke volim još od svog djetinjstva, Volim gledati taj plod kako na drvetu blista. Crvena, zelena ili ipak
…prikaži još!li ipak žuta,
Pojedem je dnevno barem 5 puta.
Iza svakog jela jabuka mi slijedi,
Njezin vitamin baš mi puno vrijedi.
Tokom cijele godine ona nama raste,
Ostaje nam čak i kada odu laste.
Dobra je za probavu i za miran san,
Omogućuje nam savršeni dan.
Vrtoglavica, glavobolja ili visok tlak,
Jabuka je za sve lijek jak!
Banana je moje voće. Žuta boje koju obožavam, super ukusan okus koji osvaja. Posebno ju volim ljeti, jer i ona mene voli - kad me komarac ubode, protrljam unutrašnjost kore banane po ubodu i barem se nakratko riješim osjećaja svraba.
…prikaži još!a.
Kad god sam i malo u bed raspoloženju banani me brati na moju prirodno optimističnu stranu (sastav mog žutog spasitelja prirodno potiče razinu serotonina).
Čak i kad potrošim svoju omiljenu masku za lice - banana i jogurt me spase u zadnji čas.
Ukratko, ne znam da li heroji postoje, ali BANANA je moj Supermen...i zato ju obožavam!
Ja sam pravi mali-veliki ljubitelj voća, rado se na mom tanjuru nađe i porcija povrća. Jednu jabuku pojedem svaki dan, jer ona tjera doktora van. Toga se ja u svom životu držim, i čini mi se djelotvornim. Ujutro uz jogurt
…prikaži još!z jogurt rado banane jedem,
tako da cijeli dan energiju posjedujem.
Za lagani međuobrok biram bademe i orahe,
i to mi daje široke osmijehe.
Za ručak biram šareno povrće,
jer to moj trbuh hoće.
To je super fino i zdravo,
često sama sebi kažem bravo.
Osjećam se super sjajno
od povrća i voća baš sam bajno :)
Nisam baš neki stvaraoc stihova ali volim papati zdravo samo da mi je novčanik malo puniji pa da kupim sve što je fino i zdravo !!! mrkvica peršin celer luk i kelj nerazdvojna braća za finu juhicu , špinat i
…prikaži još! krumpir za potporu kuhanom meseku iz juhice ,zelena salatica za lijepu boju , a kolačič sa jabukom i kruškom njam njam, a banana za lagan san !!! Ima toga još i naranča i limun prava su kombinacija za fini prirodni sok !!!
Šparoge - jer su jako fine i zdrave, mogu ih pripremiti na puno načina i svaki put su jednako fine. A koji je tek gušt brati ih, šetati i tražiti ih, ogrebsti ruke, ali i dalje ih tražiti i brati
…prikaži još! i tako satima... Dobre i za dušu i za tijelo!
Sunčano jutro iznad Zagrebačkog gorja. Rajčica polagano gura lišće da upije malo topline. -"Oh, kako divan dan! Tikvice jesi budna?" reče Rajčica. Nakon malo šuškanja zelena ljepotica tiho progovara : -"Dobro jutro Rajčice! Što ćemo danas raditi?" Rajčica se nasmiješi
…prikaži još!smiješi i kaže :
-"Pa sunčati se, baš kao pred kraj svakog proljeća! A možemo i maštati o ljetovanju, sigurno je puno ljepše rasti uz zvuke mora."
-"Oh Rajčice, svake godine ispočetka maštam o tome! Sada sam se sjetila da ti moram nešto bitno ispričati, ja sam svoje sjemenke već spakirala za put."
Uznemiri se Rajčica pa uzvikne:
"Ali Tikvice, kako to misliš da si spremila sjemenke za put? Nije valjda da me ostavljaš?" reče Rajčica u suzama.
-"Rajčice, moramo na put. Jučer sam načula da se priča po Kupusoredici i Mrkvogradu da je došlo vrijeme da unište naše gradove. Za tebe se priča da ćeš završiti u nekakvom soku, a meni su rekli da će uzeti moje sjemenke, a oklop mi pohati. Ne želim završiti na vrelom ulju!"
-"O Tikvice, počinjem pakirati svoje listove. Ne želim biti sok. Ali kako ćemo putovati?"
-" Kada sunce pokrije stari Hrast naići će Mišovoz, ukrcavamo se kod Potoka."
-"Ali dokle idemo? Jako sam uplašena, a i bojim se da neću uspjeti spakirati sve lišće, a i korijen je tu."
-"Smiri se Rajčice. Mišovoz ide do Galebgrada. Ondje nas čeka Galeb Pero i s njim idemo na Otok. Pričao mi je Galeb Pero kako je zemlja dolje super, nije naseljeno i jako je mirno. More je blizu i brzo ćemo ispočetka izgraditi svoj dom."
-"Tikvice meni će nedostajati naš mali grad. Tebi neće? Činiš se jako sretnom što idemo."
-"Hoće Rajčice, ovdje sam odrasla, ovdje su bili svi moji dragi prijatelji, ali vrijeme je da krenemo i da se osamostalimo. Da izgradimo svoj dom. Otok je savršen za novi početak. Idem se spakirati do kraja pa se vidimo ubrzo."
U međuvremenu su krenule priče kako Rajčica i Tikvica odlaze zbog priča koje su došle iz Ljudograda. Prvo ih maze i paze, zalijevaju i sakrivaju od sunca, a onda ih u cvijetu mladosti žele poslati u sokove i pohati. Cijela država Vrt jako se uznemirila i svi su se počeli pakirati. Sunce je već počelo padati na stari Hrast, a sve više njih skupljalo se kod Potoka. Mišovoz je obaviješten na vrijeme, baš kao i Galeb Pero, te su sve linije bile u pripravi da osiguraju dodatni prijevoz. Kada je sunce prekrilo stari Hrast, Mišovoz je počeo pristizati, po dvoje ih se ukrcavalo i kada su svi posjedali bila je to jako duga kolona. Svi su znali da ih čeka dugo putovanje, te im je još prije ukrcavanja Potok pružio potrebnu okrepu i dobro natopio lišće. Zagreb su brzo prošli i na samom izlazu dočekao ih je Galeb Pero i počelo je iskrcavanje sa Mišovoza na liniju Galeb. Neki su se uplašili visina i odlučili vratiti, dok su neki ustrajali u naumu. Kapetan galeba objasnio im je sve o mogućim posljedicama takvoga putovanja i rekao da se pripreme na sve uvjete, od bure, vjetra i kiše. Još dio je odustao i odlučili su se Mišovozom vratiti u Vrt. Rajčica i Tikvica bile su prve i najhrabrije. Put je bio dug, sunce jako, lišće se lagano sušilo i svi su se bojali krajnjeg ishoda. No kada su pomislili da je cijela ova ideja bila pogreška pred očima su ugledali Otok. Pun zelenila. Palme su ih dočekale mašući visoko svojim listovima, Kamenčići su se već posložili oko Zemlje praveći sjajan prostor za nove početke. Svi su se smjestili, ugurali korijenje u zemlju, zakrili se lišćem i utonuli u san. Napokon su ostvarili svoje snove, i osmijeh im nije silazio s lica ni za vrijeme sna. Ujutro ih je dočekao prvi ljetni pljusak i svi su uživali punim plućima. Poslijepodne se razvedrilo, a ostatak ljeta protekao je u sunčanom tonu. Tikvica i Rajčica su i dalje bile najbolje prijateljice. Često su razgovarale o sjećanjima iz Vrta, prepričavale si događaje, smijale se i plakale. Ali nikada nisu požalile svoj odlazak. Znale su da su ispravno odlučile i da njihovi nasljednici neće morati živjeti u strahu poput njih. Jesen je došla prije nego su se okrenule i morale su na zimski san, iako u toplijim krajevima, za njihova krhka tijela i ova blaga zima bila je hladna. Galeb Pero se pobrinuo da ih dobro spremi i pokrije. Svi su se pozdravili, poželjeli si dobar san i otišli sanjati. Sigurno su svi sanjali Vrt, Potok i stari Hrast. Sjećali se veselog izrastanje po Zagrebačkom gorju i prijatelja iz Mišovoza. Sada su ovdje. Zima će isto brzo proći, treba skupiti snage i vitamina za nova proljeća. Čeka ih još toliko lijepih i sretnih trenutaka.
Mislim da smo svi skužili da najviše volim Rajčice i Tikvice :D
Najdraže voće mi je limun. Od njega radim zdravu limunadu, dodajem ga sitno narezanog u pahuljice za doručak, neizostavan je u voćnoj salati, a odličan je i u pilingu za lice. Od povrća najviše volim - luk! Zdrav je, a
…prikaži još! odma imaš i mjesta u tramvaju. :)
Kreativna vaše stranice, oduševila me i vrijedna je svake pažnje i pažnjice. Nagrada me uvelike očarala, potrudit ću se kako bi si bar ovu zalihu osigurala! Odlična vam je za nagradnu igru kombinacija, a nagrada vaša prava je atrakcija! Svi
…prikaži još!trakcija!
Svi ju ljudi žele,traže,mole,
kad svoje zdravlje osigura, svaki je čovjek dobre volje.
Kad nagradu ugleda, svaka će ju osoba poželjeti,
do kraja godine bit će spremna Mercator voljeti.
Nagrada ova poželjna je i jedinstvena,
kad bih ju osvojila, moja bi obitelj bila presretna.
Potrudila sam se i ove stihove napisati,
kako bi svojoj obitelji osigurala ove blagodati.
Nikako ne bi bilo loše osvojiti ovo,
u svoje bih svakodnevne namirnice voljela ubaciti ovo.
Svaka osoba trudi se zdrava hoće
a to je moguće samo uz voće i povrće.
Uz svaku kombinaciju doručka kombinirati se može,
pa se uz to još i duže živjeti može.
Jedinstvena je ova nagrada i san je snova,
uz nju svaki čovjek dugo živjeti mora.
U svako doba dana voće i povrće treba konzumirati,
Između raznih vrsta moguće je u Mercatoru birati.
Nagrada ovaj odlična je i čista je desetka,
svaki komad bitan je i nema zamjerka.
Da osvojim ovu ogromnu nagradu, veoma bih vam zahvalna bila,
i poklon od nikoga ne bih krila!
Omlet s mladim lukom, špinat na mlijeku, blitva, grašak i mrkvica, berba gljiva nakon kiše, šparoge skrivene u travi, crvene rajčice i zeleni krastavci…kako se opredijeliti samo za jedno kada me sve to podsjeća na djetinjstvo, odrastanje i bakin vrt.
…prikaži još!.
Kako onda izabrati samo jednu stvar kada je svaki okus urezan u jedan dio mene, kada svaki zalogaj nosi u sebi dio djetinjstva, kada postoji nepregledna paleta boja i okusa koji me podsjećaju na određene trenutke.
Stoga ne govorim o jednoj vrsti hrane već o jednom osjećaju zbog kojeg i danas kada sam odrasla i kada nema više tog vrta s uzbuđenjem nosim vrećice s tržnice u nedjeljno jutro, zbog kojeg i danas svaki put kada osjetim miris pečene paprike nešto se u meni zatreperi, zbog kojeg me pogled na gomile zelene salate veseli, a kelj podsjeća na sva ukusna variva koja sam kušala i više nego jednom u nestrpljenju opekla jezik.
To je neprekinuta veza sa djetinjstvom koje je završilo, ali i sa vremenom koje dolazi i sa poštovanjem s kojim bismo svi trebali tretirati svoje tijelo dajući mu kroz pravilnu prehranu sve ono što mu je potrebno i što ga čini sretnim.
Ali kada se već moram opredijeliti ….
Reći ću samo da smo zadnjih tjedana ja i špinat postali nerazdvojni. Ne mogu dugo biti bez njegove zelenih listova koji mome tijelu daju toliko zdravih stvari i čine moju kožu zdravom i lijepom, jednostavno mislim da sam zaljubljena (a možda mi to samo proljeće malo udara u glavu) – ali ipak nemojte reći nikome da ostalo povrće ne bude ljubomorno što ga trenutno malo zapostavljam.
Na krilima proljeća Puno ranog voća i povrća. Krastavac, salatica, Mladi luk i rotkvica. Rumena jabuka, kruška i banana Plodovi su zreli, sočni i fini. Smiješe mi se na pijaci u malenoj košarici. Da ne dođu bolesti teške, Svima su
…prikaži još!
Svima su nam potrebni vitamini...
Banane! Mogu ih konzumirati u bilo koje doba godine i jednostavno su prefine. Mogu ih jesti kao voće, mogu napraviti shake od njih, svježu voćnu salatu ili pak kolač ili tortu od banana. Osim što su jako ukusne, jako su
…prikaži još! i zdrave jer sadrže veliki udio vitamina B. Slatke su, a ne debljaju! Ma gdje ima bolje kombinacije?! :D
Paradajz,rajčica ili pomi najdraže povrće koje mogu jesti kao jabuku ,naravno ako je iz domačeg vrta,na salatu,u raznim jelima ,kuhanog za juhu ili jednostavno kao sok te sušena smokva u kojoj uživam u svakom njenom zalogaju!!!Naravno ima još puno voća
…prikaži još! i povrća koje volim ali ovo dvoje jednostavno obožavam!
Moje najdraže voće je kivi, jer je savršen za zdravlje i ljepotu moje kože. Obožavam ga jesti samog ili u voćnim salatama, kolačima i tortama. Njegova zelena boja me naprosto opušta i čini sretnim. Kivi je zakon! :-)
Moje najdraze povrce je karfiol.Nekima smeta njegov intenzivan miris kod kuhanja(npr. mojim ukucanima, kad me uhvati pa ga jedem dan za danom),al jednostavno ga obozavam prelivenog vrhnjem,i uvijek uzimam najvecu cvjetacu koju nadjem u ducanu:-)
Odabrani dobitnici zalihe voća i povrća
Komentari 216
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.