Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Teško pitanje! Voće obožavam i tu mi se teško odlučiti za omiljeno između bresaka, lubenice, jagoda, ananasa i mandarina jer svako ima poseban okus, a najdraže povrće mi je definitivno krumpir zbog tisuću načina na koji ga mogu pripremiti, a
…prikaži još! da uvijek bude ukusan.
Rogač. Ima mi jedinstven okus i ne mogu lako doći do njega te me podsjeća na moje najdraže mjesto na svijetu. Obožavam more, otok Hvar i mali grad gdje provodimo ljeto svake godine. Još više volim ogromno drvo rogača i
…prikaži još! mislim da mi je to prva stvar koju napravim kad dođem, uberem ih par i slasno zagrizem. Stvarno mi ima savršen okus i mogu ih pojesti tonu. Kad im prođe sezona ostane mi mljeveni za kolače i radim liker tako da nikad nisam bez tog okusa.
Moje najdraže voće i povrće je sve ono koje uzgojim u svom vrtu i voćnjaku (čitaj: uzgojim sve što se uzgojiti da i raste na zagorskoj zemljici) Zašto? Zato jer ga gledam od prvog listića i pupa, zato jer mu
…prikaži još! tepam, pazim ga, tužna sam kad ga napadnu štetočine ili bolesti, liječim ga, pričam sa svojim vrtom i svojim voćkama. I šta se onda dogodi? Za uzvrat me ono počasti takvim obiljem da dijelim ljudima oko sebe, spremam zimnicu,pekmeze, sokove i uživam u tome. No ima u tome svemu i jedna stvar koju ne volim, a to je što sezona na traje dugo, samo par mjeseci, a i ono što želim i trudim se spremiti brzo propadne. Dakle obožavam proljeće, ljeto, jesen, obožavam kad se bilje budi, kad nas hrani i kad grizemo to mirišljavo, prirodno, nešpricano blago. Još da zimi možemo kupiti iz bio uzgoja, mojoj sreći ne bi bilo kraja, no nažalost to je za naš hrvatski džep preskupo.
Mahuna mi je prežuta, paprika opet preljuta. Za graškom često nemam volje, za krastavcima još i bolje. Zato je cikla omiljene mi boje, spada u drage zimnice moje. Patlidžane bih jela svakoga dana, uz njih ne treba druga hrana. Rajčica
…prikaži još!
Rajčica može u svemu i svuda,
dok porumeni postanem luda.
Jabuku i šljivu uberem kada želim,
a kruške i jagode veselo dijelim.
Sočne breskve su na vrhu top liste,
kao i ribizle koje se odmah sliste.
Supervoće kupinu obožavam,
a da uzgajam ananas često sanjam.
Volim njihove okuse i boje,
preporučujem voće i povrće za zdravlje tvoje!
Jako volim i voće i povrće. Najdraže voće: jagode, maline, kupine, banane hranjive, mandarine i naranče, jako su zdrave, osvježavajuće, nema puno kalorija. Mango također. I rajčice-njam....Povrće: brokula, cvjetača, paprika (puna vitamina C), tikvice mlade zelene-malo kalorija, neutralan okus, hokaido
…prikaži još! bundeva, kombinira se sa svima. Ma, zaista jako volim i voće i povrće!
U mojoj obitelji zelena salata i špinat su najdraže povrće. A ono što nas najviše veseli je naša dvogodišnja curica koja uživa u salatama, kako u zelenoj, tako i u špinatu na salatu, a i cikla joj je jako draga.
…prikaži još! No špinat posebno volimo jer ga na puno načina radimo, od krem šinata, preko salate do pite. Odlično ide uz ribu, bijelo meso, crveno meso.I ono što još obožavamo u špinatu, odlično se stapa s češnjakom! Stvarno je iskoristiv i bogat vitaminima i jedan je od pravih izvora zdravlja na našem stolu. A i pravi je izazov za spremati, stvarno je ogroman broj recepata, i svagdje nađe svoje mjesto :)
Ako netko mudro radi, i o zdravlju brinut hoće, taj će često na meniju, imat voće i povrće. Vrste voća i povrća, na izboru puno ima, al ipak su kao svagdje, neki prvi među njima. Usred voća jabuka je, k'o
…prikaži još!abuka je,
k'o kraljica među njima,
pa si biraj koju voliš,
među slatkim, kiselima.
A kraj nje je jako fina,
kao voće i banana,
u mome je domu svima,
omiljena hrana.
U povrću mrkva je,
tako dobra fina slatka,
pogotovo ona naša,
"Nantes" glatka.
Mali unuk 6 mjeseci,
već se rado njome sladi,
kad ju baka dobro skuha,
i u kašicu izradi.
Tako bi smo još mogli,
nabrajati vrste dalje,
ali ovo napisano,
nek poticaj svima daje.
Da sa voćem i povrćem
mi se rado družimo,
i redovno na svom stolu,
svakog dana poslužimo.
Eh Zdrava Krava surfam po tvojim stranicama malo kad sam ugledala ovu igru srce mi je skoro stalo. Koje je moje najdraže voće ili povrće vi hoćete znati, e pa onda ću vam po vašoj želji i kreativan odgovor dati.
…prikaži još! Od voća mi je najboja jagoda koja neodoljiv izgled ima, to sada na ovom portalu priznajem svima. Mala ili veća, crvene boje odmah je osvojila srce moje. U ustima ostavlja okus slatkoće, joj što ja volim to božanstveno voće. Njen čaroban miris ja volim i da je u velikim količinama pojedem si dozvolim. Ona je meni poslastica prava a ujedno je ljekovita i zdrava. I tako se ja ugledah, jer ju i on voli, na medu, a obožavam je u kolačima i sladoledu. Znam je staviti i u neki napitak jer je ona jednostavno čisti užitak. Moj želudac sladi, volim je u džemu i marmeladi. Jedina mana je što je cijele godine nema i tada mi suze na oči krenu, ali zato kad je ima nestane u trenu. Kad mi za slatkim dođe volja, jagoda je za to najboja. Ni za jedno drugo voće ne bih je dala jer je ona moja riznica bogatstva mala.-Evo i jedne prerade pjesme-
Jagoda me za srce ugrizla
Želudac moj ti si ukrala, samo da bi sva u njeg stala,
tijelom svojim crvenim, sa peteljkama tim zelenim,
Razum od svog mirisa si mi pomutila, da ću te zavoljeti nisam ni slutila
Obitelj svoju po svijetu uputila
Ko me to voće slatko
kroz grlo sada ide glatko
A usne mu viču smaži me
Jagoda me za srce ugrizla,
pod mjesečinom svu noć se širila
Od tebe se nisam krila,
čak bih te i rado pila,
Crvena moja, moja mila
Kroz moj život razno voće prolazi,
a ta finoća sa njima to ne dolazi,
Sve od mene isto hoće,
ali mi je ona najdraže voće
Teško meni, kad nema je...
Sada ću pisati o pvrću koje ima svoje draži, to je krastavac, meni najdraži. On je osvojio mene sa super okusom i boje zelene. Tu ništa ne treba duljiti, jednostavan je za pripremu, treba ga samo oguliti. U raznim jelima ga spravljam i u salate slasne stavljam. Jako je zdrav i pun vitamina da mi čak dok ovo pišem na usta krene slina. Nije skup i ne trebam za njega izdvojiti neku veliku svotu, on nije dobar samo za jelo već i za ljepotu. Bliži se ljeto i odlazak na more, ništa me ne brine jer on mi pimaže kod celulita i učinkovito djeluje na bore.
Nadam se da se ne ljutite što toliko zborim, samo se kao i ostali za nagradu borim. Da kroz Mercator guram sa voćem i povrćem kolica puna, bilo bi super u ovo teško vrijeme uštedjeti malo kuna. To je stvarno nagrada prava, ujedno fina i zdrava. Sada na sve ovo točku stavljam i sve skupa lijepo pozdravljam.
P.S. Nadam se da sa ovom preradom pjesme ne kršim autorska prava:)
Od voća obožavam lubenicu, ali ona ne voli mene, pa ju jedem u mali količinama. Zato mije broj 1. voćka - banana, hranjiva, puna vitamina, minerala, a kada ju više nitko ne želi pojesti, zbog točkica po njoj, pretvara se
…prikaži još!e u slastan kruh od banane. Nisam baš neki ljubitelj povrća, ali be krumpira meni nema života. Krumpir na mali milijon načina i ja sam sretna :-). Vjerojatno tu veliku ulogu igraju i lički geni.
Žitarice sa kruškama i jabukama volim za početak dana ujutro mi je to najdraža hrana. Za zajutrak volim pojesti naranču i mandarinku i popiti čašu vode s limunom da se protiv toksina osjećam sigurnom. Za ručak mi je tanjur pun
…prikaži još!jur pun raznovrsnog povrća
koji se bojom i okusom uklapa uz finog oslića.
Za užinu volim pojesti bananu
jer mi ona daje snagu.
Večera treba biti lagana,
zato volim pojesti nekoliko malina.
Ukoliko malina nema,
za večeru se povrće raznovrsno sprema.
Pet obroka tijekom dana imam
i sve povrće i voće s radošću primam.
Voljela bih dobiti nagradnu igru ovu
da povrćem složim na tanjuru neku kombinaciju boja novu. :)
voće i povrće <3 jednostavno ga obožavam, ne prođe niti jedan dan a da nešto od voća i povrća nije na mojem tanjuru. Moja dan bez voća i povrća bio bi gotovo nezamislim. Volim jesti zdravo preko zime a pogotovo
…prikaži još! preko ljeta kada svega ima u vrtu na eko bazi uzgajano. S toga me u zimske dane rastužuje pogleda na vrt u kojem nema onih predivnih boja od rajčice, patlidžana, salate, malina, jabuka, krušaka.
Jabuke su zdrava hrana njima se hranimo svakog dana. Bilo ljeto ili zima na mom stolu jabuka uvijek ima. Krompir je u mom domaćinstvu osnovna namirnica, kad njega serviram ukućanim su sretna lica. Kuhan,pečen na masti ili ulju kao salatu,pitu
…prikaži još! salatu,pitu
ili polovice pečen.
Cijele godine je tu
na mom stolu.
Zaista obožavam svo voće i povrće, ali kao najdraže voće, odnosno povrće izdvojila bih lubenice, nedvojbeno. Zašto baš lubenice? Zato što su osvježavajuće, jako ukusne, odličan su izvor tekućine, pogotovo za ljetnih vrućina kada moramo biti svjesni da nam je
…prikaži još! potrebno puno tekućine da bi organizam mogao funkcionirati, također zato što su lagane i slatke, odlične su za zdravlje bubrega, a uostalom pune su vitamina i minerala, i hvale vrijednih antioksidansa koji brane naš organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Za mene su to i više nego dovoljni razlozi za uživanje u ovoj iznimnom namirnici!
Moje najdraže voće su jagode - možda većinom jer me uvijek podsjete na moju baku koja me naučila puno toga kad sam bila mala pa sam tako uvijek strpljivo i pomno pratila sve njezine trikove oko presađivanja jagoda, stavljanja crne
…prikaži još! vreće kako bi bolje prikupljale sunčevu energiju, zadržavale vlagu te sprječavale rast korova, sa užitkom sam pratila rast svake sadnice koju sam osobno posadila, pažljivo ih zalijevala i radovala se svakom cvijetu i nosila baki bubamare koje očito malo previše vole moje jagode :P, a ona je uvijek govorila kako bubamare donose sreću i zdravlje u naš mali vrt. Uvijek sam sa nestrpljenjem čekala da jagode sazriju i vrzmala se oko njih ko gladni mačak :P, nerijetko bih bila špotana jer sam jela i zelene. Zamislite samo moj ponos kad bih u malu posudicu nabrala zrele jagode o kojima sam se ja osobno brinula i imala sam glavnu riječ što ćemo napraviti sa njima - i ta tradicija se polako održala do danas. Jest da nisam više mala i puno one djetinje znatiželje se izgubilo kroz godine, ali jagode su mi ostale posebno drage zbog lijepih uspomena koje sad mogu prepričavati mlađima od sebe i pokušavati ih naučiti istim trikovima koje je mene učila baka. Danas ih sama mogu pretvoriti u slatku domaću marmeladu, napraviti kolače, tortu, štrudle ..ili baciti se u pripremu domaćeg sladoleda, voćnog smootija ili ih jednostavno umotati u šećer, med ili šlag i podijeliti sa voljenom osobom, tako malo voće, a donosi nam toliko radosti, veselja i mogućnosti. ;)
Banana ,ta prekrasna žuta ljepotica Moja draga i slatka prijateljica. Kada sam sretna meni se smiješi Tužna li sam ona me tješi. Moj je gladni stomak toliko voli Kada je nema on me tužno boli. Poslije doručka,ručka,večere uvijek jedna plane
…prikaži još!jedna plane
Iako ih puno puno više u moj stomak stane.
Volim je što sam je kao seosko dijete željna bila
Kraj šljiva,krušaka i jabuka o njoj samo sam snila.
Mama nije razumjela tu ljubav do neba
Da mi za svaku užinu samo banana treba.
Kada bi nam priuštila kilu ili dvije
Rekla bi:Vidi je kako joj se brk smije.
Sa sestrom podijelit je bila bi prava muka
Uvijek bi za njenom bananom poletjela moja ruka.
S desertima od banane nudim svakog gosta
Al smiješak njhov govori :Banane nam dosta!
Za jedan rođendan stavili su točku na i
Kupili mi za poklon banana kutije tri.
Uživancija je bila prava tih par dana
Bila je stalno uz mene i nisam bila sama.
Ljudi ,zašto ne živim u tropskom kraju?
Da ih stalno imam,da uvijek mi traju...
Ispod drveta njenog stalno ja bih bila
Samo bih banane jela i vodu pila!
Kod mene je uvelike istinita izreka ta
I banana je dokaz da sam postala od majmuna ja!
(Bananice moja,moja žuta ljepotice
Do kraja života bit ćemo prijateljice.)
Moje najdraze povrce je karfiol.Nekima smeta njegov intenzivan miris kod kuhanja(npr. mojim ukucanima, kad me uhvati pa ga jedem dan za danom),al jednostavno ga obozavam prelivenog vrhnjem,i uvijek uzimam najvecu cvjetacu koju nadjem u ducanu:-)
Odabrani dobitnici zalihe voća i povrća
Komentari 216
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.