Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Najdraza mi je oduvjek bila naravno,banana.Zute,vesele boje,pomogla mi je kod depresije i kod anemije.Svaki dan pocinjem bananom.Slatkog,bogatog okusa uvjek zasladi moje jelo,bez obzira na koji nacin i kako je spremila.Obozavam smoothie od banane i kiwia.Sladoled od banane i tamne cokolade
…prikaži još! je pravi užitak,pogotovo ljeti.Bananu obozavam zato sta sam veliki obozavatelj slatkog,ali naravno vecina stvari je nezdrava pa banana tu uvjek pomaze.
Moje najdraže voće je crveni grejp. Pijem ga cijele godine, samo ljeti malo rjeđe jer zabušavam zbog breskvica, jagodica, trešnjica i ostalog voća koje jedva dočekam :) Grejp cijedim svako jutro i pijem ga natašte. Svu pulpu ubacim u čašu,
…prikaži još!, zajedno sa sokom i naprosto uživam. Ne postoji bolje buđenje od čaše svježeg soka od grejpa. Miris, okus...mmm... čisto osvježenje. Kad sam žedna, iscijedim pola grejpa, dodam vode, ubacim par kockica leda i guštam. Kad sam navečer gladna, a celulit mi brani kasnu večeru, uzmem grejp, odrežem dio kore pri vrhu i malom žličicom ga polako jedem dok ne ostane samo prazna korica. Obožavam ga! Zdrav je, pun vitamina, osvježava, hrani me i gasi žeđ.
Ove godine sam ga toliko pojela da mi je čak i sv. Nikola donio 10 kila crvenog grejpa. Potkrao mu se i koji žuti, ali i on je brzo prošao :)
moj moto cijeli život je:pogledati u zdjelu sa voćem i reći:dobar dan moje drago rajsko voće,volim svako od vas i ne mogu izabrati najdraže! zato uzimam tebe jabuko!! Otvorim frižider,dođem na tržnicu i nađem se u debelom problemu! što kupiti
…prikaži još! od povrća????...a sve volim...mrkva,pome,krastavci...ipak,danas pome koje obožavam,može i koji krastavac,paprika...dilemeeeee.....a sad kad sam u blaženom stanju postat cu jedna ogromna NARANČA!!!...
Jako je teško odgovoriti na pitanje, berem meni zato što se davim u povrću otkad znam za sebe. Teško mi je odabrati jedno povrće, ali izbor mogu suziti na tri u kojima se uvijek davim i nikada mi ne mogu
…prikaži još! dosaditi u prehrani. To su crvena paprika ("rogica"), špinat i češnjak.
Crvenu papriku naprosto obožavam na sve načine, pečenu, svježu u salatama, a najslađa mi je kad ju jedem ko jabuku. To je moje povrće broj jedan.
Špinat mi je posebno drag jer me veže uz lijepe uspomene u djetinjstvu. Mrzila sam ga, ali gledajući Popaja tražila sam jedan dan mamu da mi ga skuha. Isto ga tako volim jesti i danas, ali kad mogu birati, volim ga na lešo ili kao salatu.
Češnjak isto obožavam, što ponekad mojoj drugoj polovici nije drago, ali to mi je najdraže povrće i začin.
Obožavam jesti sve vrste voća, ali najdraže su mi marelice. Male, slatke, žute okruglice odlične su u svim kombinacijama, voćnim salatama, kolačima, džemovima, frapeima itd. Marelice me asociraju na ljeto, miris mora i uživanciju u hladovini terase sa voćnim kupom
…prikaži još! i sladoledom u ruci. Jedva čekam opustiti se i prepustiti njihovom slatkom nektaru ovo ljeto.
Iako nije voće za kojim biste posegnuli tijekom popodnevnog međuobroka, limun je moje najdraže voće. On je jednostavno moj pokretač kojim počinjem svako jutro. Ocijeđen u čaši vode osvježava me, razbuđuje i zasigurno me čini zdravijom, aktivira moju probavu, čisti
…prikaži još!i organizam od toksina, poboljšava mi raspoloženje i vitalnost. Limun pršti od zdravih, hranjivih sastojaka: vitamina C, flavonoida, folne kiseline, limunska kiselina, kalcija, magnezija, v bioflavonidea, limunina i jedinstvenih fitonutrijenata. S pravom ga možemo nazvati „lijek za sve“ jer pruža niz zdravstvenih prednosti: jača imunitet, osnažuje organizam i daje energiju, pomaže kod prehlade, infekcije, artritisa i niza drugih bolesti, a prijatelj je kod mršavljena. Limun je također čarobnjak u kulinarstvu jer može promijeniti i obogatiti okus drugih jela. Kad ga vidim žutog poput sunca, zrelog, sočnog, glatkog – znam da mi je veliki saveznik u brizi za zdravlje. I kad je kiseo i opor, prava je blagodat. A koliko ga je cijenim i volim, isto toliko ga i moja obitelj voli. Zbog toga smo sretni što je dostupan tijekom čitave godine. Da nije već opjevan napisala bih mu odu.
Obožavam povrće, a među najdražima moram izdvojiti sve vrste tikvi i bundevi! Njih jedem od proljeća do jeseni i stvarno mi pružaju užitak, osvježenje i mnogo mnogo vitamina i minerala! Tikvice jedem tijekom cijele godine, a ljeti se sladim lubenicama
…prikaži još! i dinjama. Tijekom jeseni uživam u pripremanju slatkih i slanih jela s bundevama. Sve povrće uzgajam u svom vrtu pa uvijek znam da je svježe ubrano i uzgojeno bez pesticida. Tijekom ljeta uživamo u svježim rajčicama koje i kuhamo pa tijekom cijele godine imamo kuhanu rajčicu! Od voća volim jesti sezonsko voće - najviše trešnje, breskve i kruške!
Ovaj Mercatorov poklon bio bi mi odličan za upoznavanje s novim i egzotičnim voćem i povrćem i iskoristila bih ga kako bih obogatila naš jelovnik s namirnicama koje nemamo u svom vrtu!
Suprug i ja volimo svo voće i povrće pa smo tako naučili jesti starijeg sina (sad će 3g), a nadam se da ćemo učinit isto i s mlađim (5mj) koji će s papicom krenuti upravo ovih dana. Iskreno, javljam se
…prikaži još!e jer ako osvojim nagradu ista će uvelike pomoći kućnom budžetu. Papamo puuuno voća i povrća, a s obzirom na to da sam na porodiljnom ne moram Vam niti govoriti koliki su nam prihodi :D
Ali ako se moram odlučiti, izabrat ću breskvu. Ne nektarinu, već baš breskvu. Prekrasna, sočna, mirisna breskva po ljeti na moru potpuno podsjeća na djetinjstvo... mmm... čista uživancija... Eto, to je razlog zašto :)
Pozz!
Voće i povrče moja su glavna hrana. Najdraži su mi kaki, avokado i ananas. Od povrća uvijek odaberem brokulu, karfiol i salate...i uz malo začina, obroci nebrojeniih kombinacija voća i povrća postaju božanstveni.
Jagode sa šlagom,borovnice u sladoledu,višnje u kolačima...su moje omiljene doze sa vitaminima:-) Šalim se naravno,iako i u tom obliku ovo voće volim.Odrasla sa bakom i djedom na selu,u izobilju prirodnog i domaćeg posađenog voća i povrća,nisam ni mogla drugačije nego
…prikaži još! zavoljeti taj način zdravog življenja.Danas tako učim i svoje klince,i od prvih kašica pa do sada ,trudim se da njihov dnevni meni bude bogat sa raznim voćem i povrćem.
A kad me već pitate za omiljeno voće,reći ću vam da su to onda trešnje,zbog njihove prekrasne boje i okusa,i zbog mogućnosti da ih nosim i kao modni dodatak:) Odmah se sjetim djetinjstva i kako sam se sa njima kitila,a poslije slasno sve do jedne slistila.
A od povrća omiljena mi je mrkva,koju sam znala iščupati iz zemlje,malo je otresti od prljavšine..i zdrava grickalica je već bila tu. I danas mi ječe u ušima riječe bake i djeda,"jedi dijete,jedi mrkvu i zeko će ti na vidu zavidjeti". Možda je to zaista razlog što još uvijek ne nosim oćale i šta bi rekao moj muž čak i previše neke stvari vidim :-)
I voće i povrće su moji favoriti i najčešće namirnice u mojoj kuhinji. Čak ih i djeca obožavaju jer vole šareno, veselo i zdravo. Termički obrađeno ili ne, u kombinaciji, ma kako god - to su nama najdraže namirnice i
…prikaži još! konzumiramo ih tijekom cijele godine prateći sezonu njihova sazrijevanja. Ako baš treba izdvojiti najdraže povće (a jako je teško jer nam je svo povrće drago) onda bi to bile tikvice jer njih volimo na različite načine. Koristimo ih u pripremi lazanja umjesto kora od tijesta, punimo ih lećom i naribanim krumpirom te zapečemo, volimo ih na kolutiće u kombinaciji s piletinom i drugim povrćem, volimo ih i pohane. Tikvice se doista dadu kombinirati na razne načine. Od voća ću izdvojiti trešnje. Sezona trešanja je za nas prava radost. Volimo ih svježe ali i zamrznute jer zimi s njima radim kolače, onako jednostavan starinski kolač - biskvit na koji posložim očišćene trešnje i posip od šećera u prahu. Ujutro za prigristi uz kavicu ili kao slaki desert.
Nista bez sarenila na tanjuru ili zdjelici pa zato nemogu izvojiti neku vockicu ili povrtlecku,sve za nesto sluze,npr grozde kada gledam neki napeti film pa samo trpam one slasne bobice neznajuci broj koji sam pojela,onda meso nikako bez salate sto
…prikaži još! je sarenija to je ukusnija malo rajcice krastavaca parike mladog luka ,gdje ces bolje savrsenstvo.. a jabuke da i ne pricam uz sve i u svako doba moze se konzumirati a svjetaca pohana nema mesa koje ce da je zamjeni ma knjigu bih mogla pisati zato kratko i jasno voce i povrce je zakon uz sve i svasta i u svako doba .
MOje omiljeno voće su sve vrste agruma, naročito naranče i limun. Bogati su vitaminom C,odlični za prirodnu detoksikaciju organizma,imaju malo kalorija, najjeftiniji i najzdraviji saveznici protiv prehlade...i ne manje važno,bitni su za lijepi i zdravi osmijeh s obzirom da nedostatak
…prikaži još! vitamina C može dovesti do skorbuta, a znamo da lijep i iskren osmijeh otvara sva vrata svijeta! :)
Prije dvije godine u kuću mi je ušla teška bolest i mojoj obitelji se život promijenio iz temelja. Znala sam da se moramo zajedno boriti protiv bolesti na sve moguće načine. Jedan je bio i promjena prehrane. Napravila sam si
…prikaži još! plan prehrane u kojem je dominiralo voće i povrće. Radila sam prirodne sokove od cikle, naranđe i mrkve i ubrzo shvatila da je krvna slika mojeg supruga bila puno bolja. Pošto on treba 7-8 manjih obroka dnevno u svaki obrok sam uvodila voće ili povrće. Super, počeo je dobivati na kilaži, a nalazi sve bolji. Moram napomenuti da smo u ovoj našoj teškoj životnoj borbi koristili puno mrkve, cikle, naranđi, limuna, špinata, kupusa, blitve, banane (koje su nam jako pomogle za vrijeme kemoterapija) ,celer, jabuke, salata... Ipak bi izdvojila ciklu koja je redovit obrok na našem stolu i postala nam je "veliki prijatelj" baš zbog svojeg ljekovitog svojstva (poboljšanje krvne slike).
Eto, nakon dvije godine teške i mukotrpne borbe ovih dana smo dobili super dobre nalaze i nadam se da smo pobjednici, a u tome je velik doprinos dalo upavo puno povrća i voća koje svakodnevno konzumiramo.
Najbolje voce mi je jabuka, osim sto je na trzistu dostupn cijelu godinu, sadrzi 90% vode u kojoj su otopljeni svi ostali sastojci i kroz nas organizam prolazi u roku od 15-20min. Od povrca najdrazi mi je spinat, jer znanstvene
…prikaži još! studije su djelomicno potvrdile legendarni crtic o Popaju. Dokazano je da spinat sadrzi nitrite koji konvertiraju u NO u nasem tijelu, a upravo on smanjuje potrosnju kisika. Tako su ispitanici koji su uzimali spinat prije tjelesne aktivnosti trosili manje kisika i energije, od onih koji nisu konzumirali spinat. Osim toga bogat je zeljezom.
moje najdraže voće je grožđe, jer me savršeno opisuje kao osobu. Grožđe vole osobe pustolovnog duha koje tokom mladosti stalno trče za užicima. Nestalni su u ljubavnim odnosima i često žive za trenutak, ne vodeći računa o posljedicama. Tokom vremena
…prikaži još! i odrastanja pretvore se ipak u idealne bračne partnere. Postanu u potpunosti posvećeni obiteljskom životu. Odgajanje djece im je u prvom planu, a trude se zadovoljiti partnera kako bi stvorili idiličan brak. Volim i crno i bijelo grožđe, volim piti sok od grožđa, ali volim i alkoholna pića na grožđanoj bazi, pogotovo vino i šampanjac. :-)
Moje najdraze povrce je karfiol.Nekima smeta njegov intenzivan miris kod kuhanja(npr. mojim ukucanima, kad me uhvati pa ga jedem dan za danom),al jednostavno ga obozavam prelivenog vrhnjem,i uvijek uzimam najvecu cvjetacu koju nadjem u ducanu:-)
Odabrani dobitnici zalihe voća i povrća
Komentari 216
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.