Fitness Dođi na Ekotlon i osvoji nagradu! 12. kolovoza 2023.

Voditeljica Aleksandra Milinković Dadić otkrila nam je kako ostaje u top formi i što jede u danu

Foto: Privatna arhiva
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznata radijska voditeljica Aleksandra Milinković Dadić je velika zagovornica zdravog načina življenja, a sa svojim pratiteljima na društvenim mrežama rado dijeli isječke iz svoje svakodnevice koja podrazumijeva aktivan boravak u prirodi, treninge i zdravu prehranu

Pored posla u radijskom eteru i privatnog biznisa, voditeljica Aleksandra Milinković Dadić u danu obavezno pronađe vremena za sport i rekreaciju. Za posvećenost aktivnom načinu života zaslužna je ljubav prema sportu koju gaji od malih nogu. Kao djevojčica je krenula trenirati atletiku, a s godinama je nastavila njegovati zdrave navike pa su sport i kvalitetna prehrana sastavni dio njezine rutine od kad zna za sebe.

''Tjelesna aktivnost je nešto bez čega ne mogu. Jednostavno rečeno, svaki dan pokušavam biti što više aktivna. Nekad je to ozbiljan trening, nekad samo šetnja do posla, a nekad je to i dnevna odluka da sve telefonske razgovore odradim šetajući. Ponekad to čak izgleda i smiješno kada hodam u krug oko stola i razgovaram na mobitel. Smatram da se to negdje sve ''zapisuje'' i time radim jako dobre stvari za svoje tijelo i organizam. Još od najranijih dana bila sam aktivna sportašica i ostala sam inficirana time sve do danas. Jako je važno da se i roditelji danas što više senzibiliziraju time da je tjelesna aktivnost nešto što je nužno od najranijih dana kako bi iste te navike nosili kroz cijeli život'', rekla je Aleksandra za missZdravu.

Omiljene aktivnosti su joj brzo hodanje i planinarenje

Zbog ljubavi prema sportu, ali i osvještenosti o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti na cjelokupno zdravlje, Alex, kako je od milja zovu prijatelji i poznanici, položila je ispit za instruktoricu fitnesa, a kada ne trenira u zatvorenom, svaki slobodan trenutak nastoji iskoristiti na svježem zraku, posebno u proljetnim i ljetnim mjesecima, bilo da trči, brzo hoda, planinari, pliva ili skija. Za nju je tjelesna aktivnost lijek.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

''Dokazano je da tjelesna aktivnost i vježbanje ima pozitivne učinke na čitav niz sustava našeg organizma. Nedavno sam pročitala da samo aktivnošću možemo pozitivno djelovati na prevenciju nastanka većine kroničnih nezaraznih bolesti, a one su na prvom mjestu uzroka smrtnosti u svijetu. Treba li nam onda dodatna motivacija i preporuka da budemo tjelesno aktivniji? Mislim da ne. Stoga tjelesna aktivnost je uistinu jedan magičan lijek. Povrh svega, najzanimljiviji dio priče je da je taj lijek, kojeg možemo bez straha svakodnevno konzumirati potpuno besplatan i zabavan'', objašnjava voditeljica koja sa suprugom rado planinari na Sljeme.

Bilo kakav trening je dobar trening

Priznaje kako odabir samog treninga ovisi o njezinom raspoloženju u datoj situaciji. Za vrijeme sunčanih dana voli napraviti trening na nasipu ili na popularnom Klinčeku. Ponekad je to brzo hodanje, a nekada su to i visokointenzivni intervalni treninzi. Većinu treninga s jakosti radi u teretani, no katkad si u džep stavi par elastičnih guma pa takav trening odradi i na otvorenom. Baš kao i svi, i Aleksandra ima dane kada je bezvoljna i kada joj se ne da trenirati. Tada se istegne u stanu gledajući omiljenu seriju. Kaže da nije vezana za određeni prostor i nema posebno programiran plan prehrane - umjesto toga joj je važnije tijelu osigurati ''sportsku higijenu''.

''Često znam reći svojim prijateljicama, bilo kakav trening je dobar trening. Onaj trenutak kad smo se odlučili dići s kauča, obući tenisice i izaći iz kuće napravili smo korak više za svoje zdravlje. Planinarenje i trčanje su fantastična stvar. Ne treba nam puno opreme: dobre tenisice, tajice i laganija majica. Ovaj tip treninga će nam pomoći pri oblikovanju nogu, zdravlju srca te gubitku kilograma. A kao šećer na kraju, fizička aktivnost u prirodi će nam definitivno podići razinu sreće jer znanstveno je dokazano da boravak u prirodi čini ljude sretnijima'', napominje Aleksandra.

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Dan započinje zdravim smoothiejem

Podjednaku pažnju radijska voditeljica ulaže i u svoju prehranu i smatra je jednako važnim čimbenikom za zdravlje. S time će se složiti i brojni nutricionisti i liječnici koji uvijek iznova napominju kako su zdrava i uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba u kombinaciji preduvjet za zdravlje i vitku liniju.

''Jedno bez drugoga ne ide. Ne možemo trenirati ako svom organizmu ne osiguramo dovoljno “goriva”. Naše tijelo je stroj koji zahtjeva veliku brigu kad su zdrave navike u pitanju. Zdrava i uravnotežena prehrana ide ruku pod ruku s fizičkim aktivnostima. Ukratko, ukoliko jedemo kvalitetno, na treningu ćemo biti efikasniji i prije doći do ciljeva koje smo si zadali'', smatra Aleksandra.

S obzirom na to da su Aleksandrini obroci pomno promišljeni i izbalansirani, zanimalo nas je kako izgleda njen dnevni jelovnik.

''Ujutro uvijek popijem smoothie jer nisam baš gladna, ali znam kako moram konzumirati nešto prije odlaska na posao. Obožavam smoothie jer u jednoj čaši uspijem konzumirati dosta zdravih namirnica poput voća i povrća. Nakon toga popijem suplemente (spirulina, magnezij, omega-3, itd.). Smoothie obično sadržava protein konoplje, bobičasto voće, orašaste plodove te jogurt. Na poslu ručam kvalitetne ugljikohidrate s proteinima (meso ili riba), prije treninga obavezno pojedem neku čokoladica, a navečer proteinska večeru sa salatom'', otkrila je simpatična voditeljica i priznala da se trudi izbjegavati fast food, pekare i tešku hranu. 

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Upravo ju je ubrzani tempo života inspirirao da krene pripremati smoothie napitke, a iz toga je nastao i Smuti me Instagram profil. Ljubav prema zdravim smoothiejima Alex je rado dijelila sa svojim pratiteljima, no htjela je napraviti korak dalje i ponuditi im svoje omiljene kombinacije voća i povrća u smrznutim paketićima za još jednostavniju pripremu slasnih napitaka. Čitateljicama missZdrave Aleksandra je otkrila brzinski recept za svoj omiljeni smoothie.

Zdravi smoothie by Alex
1 manja banana
šaka baby špinata
1/2 šalice bobičastog voća (maline, kupine, borovnice..)
2 žlice zobenih pahuljica
1 žličica lanenih sjemenki
2 žlice proteina konoplje
jogurt po izboru

Alex vas poziva da joj se pridružite na Ekotlonu

Kažu da je zelena boja boja balansa i ravnoteže. Na kraju krajeva zato se u prirodi i osjećamo tako dobro i uzvišeno. Boravak u prirodi dokazano je važan za psihofizičko zdravlje čovjeka, a posebno je važno za sve koji žive ubrzanim načinom života. Odlazak u prirodu potaknut će želju za fizičkom aktivnošću i pomoći vam da se riješite stresa i opustite. Aleksandra ovog ljeta planira pregršt aktivnosti na otvorenom, a jedna od njih je i velika Ekotlon plogging utrka koja će se održati 9. rujna na zagrebačkom Bundeku

 | Author: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Plogging je kombinacija trčanja i prikupljanja smeća, a započeo je kao organizirana aktivnost u Švedskoj oko 2016. te se od 2018. godine proširio i na mnoge druge države. Ideja je jednostavna: dok joggirate gradom ili prirodom, sakupljate smeće na koje usput nailazite, i na taj način svijet činite ljepšim mjestom za život.

''Kad u prirodi vidim smeće, uvijek ga pokupim i bacim u kantu. Mislim da smo u zadnjih nekoliko mjeseci mogli vidjeti koliko je priroda ljuta na nas. Ne cijenimo njenu ljepotu i sve što nam je omogućila. Projekt poput Ekotlona je savršena prilika za građane Zagreba da naprave nešto dobro za sebe, a to je tjelovježba, ali i nešto dobro za Zemlju'', poručila je Aleksandra.

Priključite se Ekotlonu i osvojite nagradu!

Treći po redu Ekotlon održat će se na zagrebačkom Bundeku 9. rujna, ali ploggati možete i u svom gradu te osvojiti super nagradu. Osim toga, ove godine otvaramo i novu, canicross stazu, za trkače sa psima. Podržali biste akciju, ali vam Zagreb nije baš blizu? Pronađite sami lokaciju za čišćenje u svojoj blizini, prijavite nam je na službenoj stranici i organizirajte plogging s ekipom na toj lokaciji 9. rujna. Nakon plogginga pošaljite nam fotografije lokacije prije i poslije čišćenja te fotku svoje ekipe, a najveselija ekipa s lokalnog plogginga osvaja Ekotlon poklon paket i medijsko predstavljanje u 24sata! 

Prijaviti se možete do 7.9.2023. do 23.59 sati, odnosno do popunjavanja maksimalnog broja sudionika. Imajte na umu da, osim prijave putem službene Ekotlon stranice, svoje mjesto na Ekotlonu osiguravate uplatom kotizacije. Više informacija o Ekotlonu donosimo i na Ekotlon Facebook stranici. Vidimo se na stazi!

 | Author:

Organizatori Ekotlona su 24sata i missZDRAVA, a ponosni partneri projekta su Konzum, INA, OTP banka, JYSK, Decathlon, Pet centar, BRITA, Stega tisak i Toyota. Projekt podržavaju Canicross Croatia i Kinološka udruga Zaprešić. 


 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.