Fitness 13. kolovoza 2010.

Vodič kroz plivanje za početnike

Plivanje
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plivanje je zdrav sport koji ubrzava metabolizam, čuva zdravlje srca i pomaže kod smanjenja tjelesne težine. Dok profesionalci provode i do osam sati dnevno na treningu, 30 do 60 minuta dnevno, tri do pet puta tjedno pomoći će ti da brzo dođeš u dobru formu ili smršaviš

Mnogi zamišljaju plivački trening mnogo monotonijim nego što to on uistinu je. Dobar trener učiniti će trening zanimljivim i kvalitetnim istovremeno, koristeći mnogo pripremnih vježbi, tehničkih vježbi, rekvizita, različitih stilova itd.

Tehnika plivanja

Kao trener, veliki dio treninga sa svojim plivačima posvećujem uvježbavanju tehnike. S obzirom na 4 različita stila plivanja (delfin, leđno, prsno i kraul), nemoguće je u nekoliko rečenica sažeti sve stvari na koje plivač treba misliti. Međutim, važno je za upamtiti da u svakom stilu snaga bez kontrole ne znači mnogo.

Osnovni cilj plivača je smanjiti frontalni otpor vode koji nastaje pri kretanju naprijed i povećati otpor koji stvaramo našim rukama i nogama, koji nam omogućuje kretanje prema naprijed. Bez toga uzaludno ćemo mahati rukama i nogama i nećemo se pomaknuti s mjesta.

Druga stvar koja je vrlo bitna je balans odnosno održavanje tijela na površini vode bez puno muke. Iako biologija tu igra važnu ulogu, balans je moguće donekle uvježbati. Sve što je potrebno je plutati na vodi i naizmjenično stezati različite mišićne skupine sve dok ne uočiš koje ti omogućuju idealan položaj u vodi.

Posljednje vrlo važno za upamtiti je ritam plivanja. S obzirom da je plivanje cikličan sport, ritam kojim izvodimo zaveslaje mora biti konstantan i ujednačen sa obje ruke kako bi maksimalizirali otpor koji naše tijelo pokreće prema naprijed. Slično kao i u veslanju, svaki od veslača u čamcu mora vrlo precizno održavati jednak ritam kako bi čamac sa najvećom mogućom brzinom uz najmanje muke jurio naprijed.

Plivači rade stotinu trbušnjaka dnevno

Između ostalog, priprema za plivanje uključuje: vježbe istezanja i zagrijavanja, trbušnjake i leđnjake. Kako bi izbjegli mogućnost ozljede važno je dobro zagrijati sve mišiće i pripremiti zglobove kružnim pokretima koji simuliraju plivanje.

Također plivanje je sport u kojem je fleksibilnost vrlo važna, tako da plivači dobar dio pripreme za trening provode u istezanju, kao i nakon treninga kako bi ubrzali proces oporavka. Posebno se istežu leđa, noge i ramena. Posebno je važno razgibati ramena koja su u plivanju najpodložnija ozljedama. Plivači često koriste elastične gume za zagrijavanje ramena i pripremu za težak trening.

Naposljetku, trbušnjaci i leđni mišići su vrlo bitne mišićne skupine o kojima ovisi naš balans, položaj tijela u vodi i opća povezanost, sklad i ritam pokreta. Svakodnevno plivači rade stotine trbušnjaka kako bi ih održali u formi za trening u trajanju od 2-3 sata.

Više voliš biti na kopnu? Pročitaj naš mali vodič kroz jogging za početnike...

Psihički i fizički utjecaj

Natjecateljsko plivanje može biti veliki izvor stresa za sportaša, kao i svaki drugi oblik natjecanja i profesionalnog bavljenja sportom.

Plivanje kao meditacija

Međutim, rekreativno plivanje može biti dobar oblik relaksacije pa čak i meditacije za pojedinca.

S obzirom da rekreativni plivači ne rade na razvoju snage, već samo na razvoju aerobne izdržljivosti, treninzi su ponekad monotoni, što plivaču omogućava da ''odmori'' glavu i svoju pažnju usmjeri samo na tehniku, disanje i ritam.

Kako je glava plivača većinu vremena pod vodom, time je smanjen broj vanjskih podražaja i sve što vidimo je linija na dnu bazena i sve što čujemo je šum vode. Za mnoge će tako nešto biti kratak bijeg od svijeta i vrlo ugodno iskustvo.

Da bi se dodatno opustio dok plivaš kraul, možeš koristiti dihalicu što smanjuje motoričke zahtjeve disanja (okretanja glave) i na taj način svu pažnju usmjeravaš na tehniku i ritam plivanja.

Općenito, korištenje plivačkih rekvizita učiniti će trening zanimljivijim, a istovremeno može pomoći kod savladavanja tehnike.

Pomaže kod bolova u kralježnici

Kao i svaka aerobna sportska aktivnost, plivanje će ti pomoći pri smanjenju ili održavanju tjelesne težine, smanjenju potkožnog masnog tkiva, ubrzavanju metabolizma i održavanja krvožilnog sustava.

Plivanje se također preporuča kod osoba koje imaju problema sa lumbalnim dijelom kralježnice, s obzirom na smanjeni pritisak, posebno kod leđne tehnike plivanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.