Fitness 20. kolovoza 2010.

Vodena terapija za bolnu kralježnicu

Plivanje_
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plivanje je idealan sport za uklanjanje bolova u leđima, no trebaš znati koji je stil za tebe najbolji i koristiti pravilnu tehniku plivanja. Saznaj koje su dobrobiti, ali i opasnosti leđnog plivanja te kako ti plivačke naočale mogu pomoći da spriječiš ozljede vrata

Igor Čerenšek, sportski psiholog i višestruki državni prvak i rekorder u plivanju, bivši olimpijac i hrvatski reprezentativac koji sada nastupa za plivački klub HAPK Mladost, u kojem je zaposlen i kao trener plivanja, savjetuje ti kako plivanje možeš na najbolji način iskoristiti za smanjivanje bolova u leđima:

Naši zglobovi vole vodu

Plivanje je sport koji se vrlo često propisuje sportašima i rekreativcima koji pate od bolova u leđima pogotovo u donjem lumbalnom dijelu kralježnice. Razlog tome je gotovo zanemariv pritisak koji voda stvara na sve zglobove i kralježnicu prilikom te sportske aktivnosti.

Za razliku od trčanja, jogginga i hodanja, gdje je vanjski pritisak na kralježnicu velik i dulje bavljenje takvom aktivnošću može prouzročiti ozljedu, u plivanju je vjerojatnost ozljede vrlo malena.

Dakako, ako se pliva pravilnom tehnikom, određenim plivačkim stilom, pod nadzorom stručne osobe i ako se ne pretjeruje u bilo kojem pogledu.

Profesionalno bavljenje bilo kojim sportom druga je priča. Takve su aktivnosti rijetko zdrave i bez fizičkog ili psihičkog stresa.

Želiš li plivanje iskoristiti u svoju korist, te umanjiti bolove u leđima, trebaš se držati nekih osnovnih pravila.

Pravila zdravog plivanja

Najvažnije pravilo jest korištenje pravilne tehnike i odgovarajućeg stila. Što se stila tiče, leđno plivanje pokazalo se kao najučinkovitije kod ovakvih problema. Kod leđnog plivanja znatno je umanjen pritisak na lumbalni dio kralježnice koji čak dobiva i neku vrstu potpore.

Jedina je opasnost upala vratnih mišića koji se kod dužih treninga i nepravilne tehnike mogu premoriti jer neiskusni plivač pokušava zadržati glavu iznad vode. Kako bi eliminirali takav problem poželjno je javiti se nekom od profesionalnih trenera ili već iskusnih plivača koji će ti pomoći poboljšati tehniku.

Plivačke naočale sprečavaju ozljede vrata

Druge tehnike plivanja i tehnički dodaci također mogu biti korisni. Korištenje plivačkih naočala, dihalice i daske za plivanje, dobrim će dijelom eliminirati vjerojatnost od ozljede vrata usred naglih trzaja kod hvatanja zraka unutar zadane dionice.

Općenito govoreći, vrlo je bitno da glavu držiš mirno i izbjegavaš bilo kakve nagle pokrete te da ti je pogled usmjeren ravno gore ili dolje ovisno o stilu, te da ne radiš plivačke okrete koji mogu biti donekle opasni za amatera.

Korištenje leda i istezanja nakon treninga povećat će prokrvljenost mišića i ubrzati oporavak. Također, plivanje će kao i svaka druga aerobna aktivnost povećati dotok kisika u teže dostupna mjesta, te će na taj način više kisika i hranjivih tvari biti dostupno mišiću za oporavak, rast i razvoj.

Pronađi svoj ritam!

Odlazak na bazen s prijateljem može biti vrlo koristan, jer prijatelja možemo zamoliti da nam pomogne oko kontrole tehnike i motivacije za nastavak. Međutim, svatko ima svoj ''ugodni'' ritam plivanja koji treba pratiti umjesto da pokušava pratiti ritam drugih.

Rekreativno plivanje je vrlo vjerojatno jedan od najsigurnijih i najkorisnijih oblika rekreacije za ljude svih godina sve dok se pravilno pripreme za trening, imaju adekvatnu tehniku i nadzor profesionalca te ne ulaze u vodu neposredno nakon jela ili dok smo jako zagrijani.

Ako si početnik, evo što trebaš znati o plivanju...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.