Fitness 04. veljače 2013.

Vježbanjem otjeraj loše raspoloženje!

Vjezbanje-Cura
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povezanost tijela i uma danas je neosporiva činjenica, tako da poznata uzrečica zdrav duh u zdravom tijelu, danas ima više smisla nego ikada prije. Zanimljivo je kako se čovjekova potreba za kretanjem smanjila proteklih nekoliko desetljeća

Bolje rečeno, smanjila se potreba za kretanjem kako bi se osigurala egzistencija, iako sama potreba za kretanjem i dalje ostaje ista, o čemu nam nažalost svjedoči povećani broj smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, posljedica stresa i mentalnih oboljenja poput depresije u istom vremenskom periodu. Prve knjige iz stress managementa napisane prije 30 i više godina govore o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću u procesu postizanja boljeg mentalnog zdravlja i otpornosti na stres.

Utjecaj vježbanja na raspoloženje

Danas, toliko mnogo godina kasnije o tome se ne govori niti približno dovoljno. Prije nekoliko godina istraživanja su pokazala da se utjecaj antidepresiva na razinu stresa i depresivnih simptoma izjednačio s utjecajem tjelesne aktivnosti nakon 6 mjeseci bavljenja s aktivnošću. S jednom bitnom razlikom, bez nuspojava. U ovo doba godine, depresija je uobičajena i očekivana stvar iz nekoliko razloga. Prošli mjesec istrošili smo svoje kućne budžete, slavili smo i veselili se novoj godini, a sada ona je tu i još 12 mjeseci treba čekati na novu veliku feštu , a do tada nam ostaje obavezna minimalna mjesečna otplata kredita.

Uz to, u zimskim mjesecima smanjena je količina sunčeve svjetlosti što bitno utječe na naše raspoloženje i u nekim slučajevima rezultira s depresivnim simptomima i SAD-om (sezonskim afektivnim poremećajem). Na kraju, zbog hladnoće i loših vremenskih uvjeta naše je kretanje bitno smanjeno i to se odražava kako na fizičko tako i na naše mentalno zdravlje. 

Nekoliko mojih klijenata koji su imali veliku želju skinuti višak kilograma i time unaprijediti svoj fizički izgled i zdravlje, na svom putu do uspjeha su naišli na ugodnu spoznaju, da su se s vremenom počeli osjećati bolje, pozitivno, sretno, te su bolje fokusirani na poslu i imaju ''višak energije''. Neki su čak primijetili da su otkad idu u teretanu poboljšali komunikaciju kod kuće, poboljšali seksualni život, a neki su počeli upoznavati nove ljude.

10 razloga zašto vježbati

Ne mogu ti obećati da će ti se sve od gore navedenog dogoditi, ali vrijedi pokušati! Evo nekoliko razloga zašto bi se svatko tko boluje od depresije ili posjeduje stanoviti rizik za ovaj težak i učestali poremećaj trebao baviti tjelesnom aktivnošću:

  1. Tjelesnom aktivnošću potičemo tijelo da luči endorfine, odnosno kemikalije koje nam pomažu da bi se osjećali dobro i bili bolje raspoloženi.
  2. Tjelesna aktivnost jača naše tijelo i poboljšava fizički izgled, koji često može biti izvor osobnog nezadovoljstva.
  3. Tjelesna aktivnost i osjećaj snage i moći, može pozitivno djelovati na vaše samopouzdanje.
  4. Jačanjem tjelesnog imuniteta kroz fizičku aktivnost, osjećat ćeš se bolje i smanjit ćeš izraženost i utjecaj fizičkih simptoma depresije.
  5. Vježbanje je vrijeme kad si sama sa sobom prisutna u trenutku, to vrijeme nesebično poklanjaš sama sebi. Takvi su trenuci prava rijetkost u današnjici i tvoje tijelo i tvoja glava to zaslužuju.
  6. Tjelesnom aktivnošću povećavamo tjelesnu temperaturu čime stvaramo ugodan tjelesni osjećaj i zadovoljstvo
  7. Kroz tjelesnu aktivnost i učestale treninge imamo prilike upoznati nove ljude, povećati broj socijalnih interakcija, te podići svoje samopouzdanje u društvenim kontaktima.
  8. Predlažem da dobar dio vježbanja izvodiš vani na svježem zraku ili u većem otvorenom prostoru kako bi utjecaj i zadovoljstvo koje proizlazi iz vježbanja bilo veće.
  9. Bez obzira na oblik tjelesne aktivnosti, dobit ćeš željeni efekt. Nije nužan odlazak u teretanu ili trčanje na traci. Košarka, nogomet, badminton ili plivanje sve su odlične opcije. Predlažem da odabereš aktivnosti (dakle i nekoliko njih) uvrstiš ih u svoj raspored i uživaš u svakoj od njih. Tako ćeš zasigurno uživati.
  10. Poboljšanje kognitivnih sposobnosti, povećano zadovoljstvo životom, povećana razina raspoložive energije na dnevnoj razini, poboljšani fizički izgled i zdravstveni status, samo su neki od simptoma bavljenja fizičkom aktivnošću.

Ako ti svi ovi razlozi nisu dovoljni, predlažem ti da započneš proces vježbanja, te nakon nekoliko treninga samostalno proširiš listu pozitivnih promjena i simptoma i podijeliš sa svojim bližnjim.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.