Fitness 29. svibnja 2023.

Trkačko lice: Karakteristike, zašto nastaje i kako ga izbjeći?

trčanje
Foto: Pexels Trkačko lice izgleda iscrpljeno, a ne znači da će ga "dobiti" svi koji trče
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trčanje je zdrava aktivnost u kojoj uživaju mnogi sportaši, no može ostaviti neželjene posljedice na kožu lica. Opuštena, zadebljala i naborana koža lica u kombinaciji s općenito iscrpljenim izgledom mogla bi ukazivati na stanje poznato kao trkačko lice.

Dok trčanje nedvojbeno spada među najpopularnije kardio vježbe, može imati neočekivano negativan utjecaj na kožu. Trčanje pruža brojne zdravstvene prednosti za mozak, može poboljšati kardiovaskularno zdravlje, ojačati kosti i zglobove, pomoći u održavanju
tjelesne težine te smanjiti stres i anksioznost. Međutim, prema Geraldu Imberu, estetskom kirurgu iz New Yorka, ova vrsta kretanja može također utjecati na vaš izgled.


U TikTok videu s više od 3,3 milijuna pregleda, upozorio je da iako je sasvim u redu trčati malo svaki dan ili nekoliko puta tjedno pretrčati nekoliko kilometara, važno je napomenuti da trčanje opterećuje vaše tijelo i može ubrzati starenje i utjecati na izgled lica. Jeste li ikada vidjeli maratonca, dugogodišnjeg trkača koji nema iscrpljen i ostarjeli izgled lica? To je ono što se događa objasnio je dr. Imber te dodao: "Osim iscrpljenog i ostarjelog izgleda lica, stradaju koljena, gležnjevi i leđa". Ono na što se referira poznato je kao trkačko lice. Iako se trkačko lice neće pojaviti kod svakog tko uživa u trčanju, dobro je upoznati se s ovim pojmom i razumjeti što možete učiniti kako biste smanjili šansu da se pojavi.

Možda te zanima... Nutricionistica otkriva koliko trčanje troši kalorija i što jesti prije i poslije treninga Eko

Što je trkačko lice i što ga uzrokuje?


Izraz trkačko lice koristi se za opis karakterističnih promjena kože na licu koje mnogi trkači na otvorenom mogu iskusiti tijekom vremena, izjavio je za Health Richard Westreich, doktor medicine s dvostrukim certifikatom iz plastične kirurgije lica specijaliziran za
estetsku, rekonstruktivnu te kirurgiju očnih kapaka i nosa u New Yorku. Neke od karakteristika uključuju: zadebljanu, opuštenu, naboranu kožu umornog izgleda, zajedno s udubljenim očima i općenito iscrpljenim izgledom.


Iako neki ljudi mogu povezivati trčanje s karakterističnim obilježjima trkačkog lica, nema dokaza koji bi podržali tvrdnju da ovakva vrsta kretanja, uključujući skakanje gore-dolje, zapravo uzrokuje opuštanje kože ili starenje izgleda, izjavila je Susan Massick,
dermatologinja na Medicinskom centru Wexner Sveučilišta Ohio. Urbana legenda je povezivati trčanje s opuštanjem kože - sama fizička aktivnost trčanja ne uzrokuje promjene u teksturi ili elastičnosti kože nastavila je. Umjesto toga, promjenu oblika lica ili teksture kože može se pripisati kombinaciji gubitka težine ili niskog indeksa tjelesne mase (BMI) te oštećenja od sunca uslijed kroničnog izlaganja suncu, objasnila je dr. Massick. Dugotrajno trčanje i druge vrste vježbanja mogu dovesti do gubitka tjelesne težine i smanjenja masnog tkiva, međutim, gubitak tjelesne težine ponekad može rezultirati gubitkom punoće i strukture lica.

Trčanje na otvorenom, posebno tijekom dužih perioda, izlaže lice štetnim UV zrakama. Ako trčite na otvorenom bez ikakve zaštite od sunca, može doći do nastanka bora, hiperpigmentacijskih pjega, promjene boje kože, opuštanja ili zadebljanja kože. Dugotrajno
izlaganje suncu može dovesti do toga da koža gubi sjaj i izgleda manje svježe, što je znak starenja, zaključila je.

Možda te zanima... Trčanje unatrag aktivira mišiće stražnjice i sigurnije je za koljena Fitness


Kako izbjeći trkačko lice?


Ako volite trčanje, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste smanjili pojavu trkačkog lica, objasnio je dr. Westreich. "Nanesite hidratantnu kremu, nosite zaštitni faktor i hidratizirajte kožu nakon trčanja. To može pomoći u održavanju kože zategnutom", dodao je.

  • Health navodi još nekoliko mjera opreza koje možete poduzeti kako biste smanjili šansu pojave trkačkog lica:
  • Svakodnevno koristite zaštitu od sunca: Koristite kremu sa širokim spektrom zaštite od sunca s SPF faktorom od najmanje 30 kako biste zaštitili kožu od štetnih UV zraka i izlaganja ultraljubičastom svjetlu prilikom trčanja na otvorenom.
  • Razmislite o upotrebi kreme koja je otporna na znoj i vodu te ju pokušajte nanositi
  • svaka dva sata.
  • Izbjegavajte trčanje dok je jako sunčano: Ako možete, trčite u vrijeme kada je sunce najmanje jako, kao što je rano jutro ili večer. Izbjegavajte trčanje tijekom najintenzivnijih sunčanih sati od 10 do 15 sati. Ako to nije moguće, pokušajte, trčati rutom ili stazom koja je zasjenjena drvećem ili zgradama.
  • Svakodnevno nanosite hidratantnu k

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.