Fitness Vježbe za mršavljenje 14. ožujka 2019.

Razbijanje mitova: Vitke osobe nemaju brži metabolizam!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su čini proturječnim, istina je da vitki ljudi nemaju brži metabolizam od onih koji imaju višak kilograma. Zapravo što osoba ima više kilograma, troši više kalorija.

Bazalni ili metabolizam u mirovanju odnosi se na potrošnju kalorija koje organizam treba za svoje bazično funkcioniranje, kaže  Martin Binks, direktor Inicijative za prehranu i metaboličko zdravlje na Texas Tech University i dodaje: "Kada se govori o potrošnji kalorija, logičan je zaključak da veće tijelo treba više kalorija za bazalni metabolizam plus kalorije za kretanje."

Melissa Majumdar, registrirana dijetetičarka, osobna trenerica i nutricionistica u Brighamu u Ženskom centru za metaboličku i bariatričnu kirurgiju, objašnjava: "Ako su dvije osobe različite težine u krevetu i ne kreću se, teža osoba će potrošiti više kalorija."

Možda te zanima... Pet svakodnevnih navika zbog kojih metabolizam brže radi Dijeta

 

Poznato je i da osobe s većom tjelesnom težinom lakše gube kilograme kada krenu s restrikcijskom dijetom u odnosu na osobe s manjim viškom kilograma. Ali kada se približe svojoj idealnoj težini, kilograme gube sve teže i sporije i da bi mršavjeli moraju jesti sve manje.

Sve se to odnosi na ono što je poznato kao bazalni metabolizam, koji je izravno povezan s tjelesnom težinom. Ali i  drugi čimbenici također doprinose, uključujući sastav tijela ili količinu mišićne mase u odnosu na masnu masu.

Dvije osobe iste težine - jedna ima spor, a druga brz metabolizam

Iako je točan broj kalorija koje sagorijevaju mišići u odnosu na masnoću vrlo različit među pojedincima, masnoća nije vrlo metabolički aktivna - što znači da je potrebno vrlo malo kalorija za održavanje masnog tkiva.

Pri određenoj tjelesnoj težini, netko s većom količinom mišićne mase, koja uključuje vezivno tkivo, mišiće i kosti, sagorjet će više kalorija nego netko tko ima veći udio masnog tkiva u odnosu na mišićno.

 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock
 

Primjerice, mršava, mišićava osoba koja teži 60 kilograma može imati zdravu količinu mišićne mase i relativno "brz" metabolizam.

No, druga osoba od 60 kilograma može imati puno manje mišićne mase i više tjelesne masti i stoga "spor" metabolizam. "Broj kilograma dakle nije pokazatelj je li netko u formi ili nije", objašnjava je Majumdar.

Kako ubrzati bazalni metabolizam?

Što se tiče izgleda ili “fitness ciljeva” i muškarci i žene u većini slučajeva žele istu stvar – manje masti i više mišića na ciljanim mjestima. Trener Donat Rupčić, objašnjava kako to postići: "Mnogi me pitaju, ako želim smršavjeti zašto mi ne preporučite neki oblik cardio vježbi poput aerobika ili trčanja. Istina je da i razne cardio aktivnosti mogu polučiti rezultat, ali samo u početku. Problem je što to nije održivi model kontrole razine masnog tkiva. Zajedno s mastima, tijelo se počinje rješavati i ono malo mišićne mase što osoba ima kako bi se prilagodilo uvjetima u koje ga se stavlja – previše aktivnosti/nedovoljno hrane.

 
 

Za daljnji napredak potrebno je kretati se sve više i/ili jesti sve manje. I tako kreće začarani krug. A, ako osoba počne ponovno jesti 'normalno' i manje se kretati – opet dolazi do nakupljanja masnog tkiva i to još brže nego zadnji put. Drugim riječima, zbog manje mišićne mase smanjuje se bazalni metabolizam."

Zato trener Rupčić savjetuje: "Umjesto da se fokusiraš na potrošnju kalorija, poradi na izgradnji bazalnog metabolizma. Treniraj utezima kako bi povećala mišićnu masu pa zahvaljujući tome nećeš morati neprestano biti na dijetnom režimu prehrane. Naravno, ne zaboravi da je važno paziti na način prehrane, da je ona zdrava i ujednačena. No, uz izgrađeni bazalni metabolizam bit ćeš sita i sretnija, imat ćeš više samopouzdanja, a izgledat ćeš i osjećati se bolje."
 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      makan

      ne nego manje žderu i više se kreču/vježbaju

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.