Fitness Kako izgubiti 10 kilograma do ljeta? 20. svibnja 2019.

Treba jesti 3 obroka: Liječnica otkriva koliko je za dobre rezultate u vježbanju važna prehrana

Foto: Privatni album Dr. sc. Kristina Blaslov, endokrinologinja i dijabetologinja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je BornT2Flow (a više da jest nego nije) jedna vrsta reality emisije: naše “civilizacijsko ogledalo” (Sandi Blaganić), moje osobno početno iskustvo i individualno savjetovanje s kandidatima pozdravlja ovakav način intelektualnog i moralnog koloniziranja ljudi.

Program istovremeno obuhvaća tri neraskidive spone: mentalnu/duhovnu higijenu koja unutar tijela adekvatno razvijene muskulature odabire individualno prilagođene i tog časa organizmu potrebite namirnice. Program teži podučiti kako usvajati i implementirati zdrave navike, smanjiti ili održati tjelesnu težinu odnosno živjeti aktivnije i kvalitetnije. Za primijetiti je kako je uistinu u moru marketinški nabijenih preporuka točna i provjerena informacija postala jako skupa dionica koja, ako nije ispravno odabrana u šumi onih burzovnih vodi k bankrotu, narušavanju fizičkog ali i mentalnog zdravlja.

Medicina diktira poznavanje svake od navedenih komponenata: praktičnim dijelom u promatranju fizičkog i mentalnog zdravlja stremeći njihovom simultanom cijeljenju kod bolesti ili jačanju u zdravlju. Zanemarivanje jednog od njih jest ono što čini nijanse “dobar ili loš”. Naš zajednički cilj mora označavati prilagodbu učenja o prehrani i fizičkoj aktivnosti, ne opteretiti mentalnu higijenu na način na koji se to često radi: namatanjem I “moranjem”.

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL)

Stoga je moje prvo upoznavanje s kandidatima otpočelo uz pratnju dva instrumenta: krojački metar i “moćni tlakomjer”, a nastavilo se tjedan kasnije individualnim savjetovanjem o prehrani, metabolizmu masti bjelančevina i ugljikohidrata, ali i pridruženim bolestima kojima stremi prekomjerna tjelesna masa, povišen krvni tlak ili u konačnici poremećaj metabolizma “vidljiv” ili imenovan šećernom bolesti, što je ujedno moje područje od interesa duži niz godina zbog čega sam, kao vrhunska mlada znanstvenica i liječnica prepoznata u Hrvatskoj ali i u najuglednijim stručnim krugovima u inozemstvu.

Mit o tradicionalnim mjerama debljine

Zajedno s Born2Flow suradnicima, već ranije sam odabranim kandidatima dostavila vrednovani medicinski upitnik koji, uz osobna oboljenja, sadrži pitanja i o češćim bolestima među članovima obitelji, prehrambenim i ostalim fizikalnim navikama, korištenju lijekova ili dodataka prerani. Na prvom susretu kratko se upoznala sa svakim kandidatom, protumačila im eventualne rizične čimbenike bilo putem nasljeđa ili vlastitog ponašanja. Za to vrijeme je koristila i svoj prvi rekvizit – krojački metar i izmjerila im opsege struka i bokova. O omjeru opsega struka i bokova te optimalnih mjera za žene i muškarce sukladno rasi te “zdravom” i “nezdravom” tipu debljine sada se sve manje govori, ali uistinu jest od značaja, ali su njegove manjkavosti postale naglašavane pa je, na štetu nadolazećih generacija jer neće znati da je masno tkivo u području trbuha zapravo najaktivniji endokrinološki organ koji izlučuje i “dobre” i “loše” hormone.

Možda te zanima... Trening u kojem ne koristiš niti jednu spravu, a cijelo tijelo ti radi Fitness

Dodatno, jednake manjkavosti možemo pripisati i formuli indeksa tjelesne mase (ITM) jer omjer masnog I mišićnog tkiva nikako nije i ne može biti isti u jedinke. Ali još mu je jedna zamjerka, a to je odnos trupa i okrajina. Primjerice osobe kraćih nogu naspram trupa samom logikom uvijek će imati veći  ITM, ali i opseg struka. Od interesantnijih poveznica određuje se omjer struk/visina, a koji upravo iz gore navedenog razloga može dati i točnije podatke o kardiovaskularnom riziku zbog čega nam je “draži” onaj drugi oblik pretilosti.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Dr. sc. Kristina Blaslov, endokrinologinja i dijabetologinja

Moguće točnosti i iskoristivosti omjera struk visina sa bubrežnom funkcijom i funkcijom arterija koja je jedna od nezaobilaznih karakteristika uz srčana oboljenja istraživala sam te sam, na neki način nakon objave istraživanja u međunarodnom znanstvenom časopisu (Endocrine research, Endocr Res. 2015;40(4):194-8.) zapažen na brojnim zdravstvenim portalima (npr portal: Dr. Blaslov and her colleagues noted that their results indicate that waist-to-height ratio may be of greater importance as a risk factor for the development of CKD than other Anthropometric parameters that indicate obesity, such as central obesity) popularizirala korištenje ovog parametra kao brze, jednostavne, a značajne odrednice liječničkog pregleda.

Naši kandidati su uzimajući u obzir sve tri mjere opseg struka, ITM, omjer struk visina imali prosječno uredan svaki od pokazatelja. I to je čisti primjer kako statistika objasni i dokaže sve, naime, 50% naših kandidata imalo je opseg struka <88 cm (ž), 102 cm (m), dok je ITM unutar preporučenog raspona ili njemu bliže imalo tek 6/8 njih, a odnos struk/visina koji teži čim nižoj brojci uglavnom je dobro korelirao sa samom tjelesno težinom.

 | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Test krvnih žila

Drugi korišten brzi “alat” je interesantan “supermoćni tlakomjer” koji je duži niz godina prisutan na tržištu (kao metoda, ne i sam konkretan uređaj) kao dobar procjenitelj kolokvijalno rečeno “starosno krvnih žila” uz mjerenje krvnog tlaka i specifičnih parametra krutosti arterija (brzine širenja pulsnog vala, Pulse Wave Velocity (PWV), argumentacijskog indeksa-Augmentation Index (Aix) izravno povezanih s kardiovaskularnim bolestima, srčanim udarom i naglom srčanom smrti. Daje obećavajuće rezultate i omogućava ranu detekciju ateroskleroze mjereći krutost arterija i tonus/napetost stijenke arteriola (manjih krvnih žila).

Sukladno dobi, graničnom stupnju viška tjelesne mase u većine kandidata i ovi su parametri bili gotovo optimalni za dob s iznimkom populacije pušača za koje su karakteristične rigidnije, kruće arterije sklone stvaranju plakova. Ipak, od svih 8 kandidata tek je jedna kandidatkinja bila više nego odlično upućena u općenitu “pravilnost” rasporeda obroka, omjera elementarnih namirnica unutar svakog od njih i ispravnog vremena za pojačanu i smanjenu fizičku aktivnost unatoč prirodi posla.

Možda te zanima... Koje vježbe su ključne kako bi mršavjela i osjećala se dobro svaki dan? Fitness

Treba jesti tri obroka i izbjegavati međuobroke

Njen tanjur je uvijek raznolik uz jednostavnu formulu koju sam više puta ponovila potrebno je jesti tri obroka ne i međuobroke, a između svakog od njih optimalno bi bilo imati 6 do 7 sati “gladovanja”. Od doručka do večere odabir namirnica glasi: meso s različitih dijelova životinje, riba posnija ili kaloričnija koliko organizmu odgovara (najčešće je to oko 150 g), sve povrće koje raste iznad zemlje u svim varijantama i količinama no ono koje raste ispod zemlje izbjegavati (ne i zabraniti) jer uravnotežena prehrana znači da je sve dozvoljeno u određenim količinama, ali nema potrebe uvođenju nekih novih, “moćnih” podvrsta namirnica, obično je tu riječ o žitaricama stranog podrijetla ili nadomjescima prehrani.

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL)

Dobar primjer prehrane

Kristina Vujević (24 g) ustaje oko 6, doručkuje oko 6:30 proteinski obrok (jaja na razne načine, svježe sireve, umjerenu količinu tvrdih sireva ili suhomesnatih proizvoda uz šnitu kruha), to je naravno drži sitom do ručka u restoranu ustanove u kojoj radi gdje bira obroke s mesom/ribom, ponovno minimalnim udjelom ugljikohidrata u bilo kojoj formi: od riže do njoka, uz salatu i naravno-bez deserta, to je drži sitom i dok nakon posla odradi svoj trening. Potom slijedi večera uz kuhano povrće i ranije marinirana svježa prsa piletine (vrlo dobar “trik”).

Ovaj joj je način prehrane “usađen”, a njen ITM od cca 23 kg/m2 i opsegom struka 71 cm te pokazatelji starosti krvnih arterija pokazuju da je njezin način prehrane dobar , a kolege iz grupe je zovu "guru".

 | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Foto: Igor Kralj (PIXSELL)

Primjer s greškama u prehrani i njihovim posljedicama

Imamo primjer kandidata Dalibora Džajkića, koji je jako odlučan u svojoj namjeri da dotjera liniju, ali je prije uključivanja u Born2Flaw program učinio prvu grešku i za samo nekoliko mjeseci izgubio 30 kilograma. Dalibor također jede nekoliko puta na dan, a nastoji preskočiti večeru što odmah objašnjava još jednu lošu naviku koju je do sada pripisivao isključivo posljedici godina noćnog rada.

Naime, gotovo svaku noć se budi poslije ponoći s osjećajem gladi uz nagon za slatkim te obično pojede “malu čokoladicu”. Dodatno, iako je jako svjestan koristi i važnosti pravilne raspodjele glavnih namirnica, a nauštrb ugljikohidrata (pohvalno, svjestan je da nije nimalo korisno ni zdravo izbacivati ni UH ni bilo koju namirnicu u potpunosti), doručak mu se sastoji od prave tekuće šećerne bombe: samostalno načinjenog smoothieja s pažljivim odabirom sjemenki, kiselijeg voća (kiselo voce sadrži jednako šećera kao i slatko - vrlo varljivo), te sušenog voća - točno 9 grožđica! Naravno da je nakon tekuće hrane vrlo brzo gladan. Tekuća hrana se ne zadržava u želucu jer ne zahtijeva proces usitnjavanja, a k tome uz kombinaciju sastojaka potakne visok “sub” lučenja inzulina te je vrlo brzo gladan. Dalibor na kraju, posegne za pekarom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.