Fitness 24. lipnja 2009.

Plesnim zujanjem do vitkije linije

Zumba__
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Više o najnovijem trendu u vježbanju za zdravukravu otkriva Marina Lorencin, jedna od prvih licenciranih instruktorica zumbe iz pulskog "Sunset" centra

Dotjerajte liniju u plesnom ritmu

Kombinirajući brze i spore latinoameričke ritmove sa popularnom glazbom različitih žanrova te koristeći se jednostavnim i zavodljivim plesnim koracima, zumba vas na zabavan način vodi kroz dinamičan intervalni trening kojim ćete pozitivno utjecati na kardiovaskularni i dišni sustav, smanjenje potkožnog masnog tkiva, jačanje muskulature, ali i na raspoloženje.

Osnovni plesovi koji se najčešće komponiraju u sat zumbe su: merengue, salsa, reggaeton, cumbia, ali se mogu naći i tango, bachata, calipso, quebredita, bally dancing, hip-hop, lambada, rock & roll, twist.

Iako je u svijetu registrirano čak 25 000 instruktora zumbe, u Hrvatskoj se pleše tek posljednjih godinu dana i to u četiri fitness centra od kojih su tri u Zagrebu, a jedan u Puli. Upravo smo u pulskom "Sunset" centru pronašli našu sugovornicu, jednu od prvih instruktorica zumbe u Hrvatskoj - Marinu Lorencin.

Sa zumbom koraci dolaze sami od sebe

Atmosfera na treningu zumbe je tako vesela i zabavna, čak i onima koji se nikad nisu usudili vježbati u grupi, ili nikad nisu plesali jer misle da nemaju ritma. Svima njima zumba ruši barijere i s vremenom koraci dolaze sami od sebe, kaže Marina. Zabavni ritmovi, jednostavni plesni koraci i vesela atmosfera ljudima stvaraju želju da dolaze na treninge, a biti uporan i vježbati u kontinuitetu jedan je od važnijih principa kojih bi se čovjek trebao držati ako želi postići rezultate.

Zumba djeluje na sve skupine mišića: jača i oblikuje noge, stražnjicu, trbušnu muskulaturu, ruke, ramena, leđa i prsa. Ova sportska aktivnost zapravo je kombinacija nekoliko vrsta treninga:

  • aerobnog treninga koji pozitivno utječe na kardiovaskularni i kardiorespiratorni sustav te na smanjenje potkožnog masnog tkiva i nivoa kolesterola (LDL) u krvi..),
  • intervalnog treninga u kojem se izmjenjuju intervali visokog intenziteta sa intervalima aktivnog odmora, dakle niskog intenziteta, a time se dobiva na raznolikosti, zabavi, omogućuje se vježbačima s različitim nivoima fizičke kondicije da ostanu u treningu i prilagode trening svojim potrebama,
  • vježbi snage, kojima se aktiviraju se velike mišićne skupine te se samim time troši više kalorija.. ali se uz velike mišićne skupine aktiviraju i male - ruke i ramena te je učinak još bolji.

Troši se 1000 kcal u sat vremena

Postoji više modela satova zumba fitnessa, od treninga koji traje 30 minuta, 45 minuta ili sat vremena, u kojem se potroši i do 1000 kcal. Najčešće se koristi model sata u trajanju od sat vremena koji opet može biti organiziran na dva različita načina, kaže Marina.

Sat započinje zagrijavanjem do 10-15 minuta (koje može biti kao ono u aerobici ili se već ovdje počnu koristiti osnovni koraci iz plesova ( merengue, salsa..), slijedi cardio dio od 40 minuta ( ovo je i najzabavniji dio sata jer se prelazi iz pjesme u pjesmu, iz jedne vrste plesa u drugu ( npr. merengue, salsa, reggaeton, cumbia, gdje je svaka pjesma namijenjena jednoj vrsti plesa, a poneke pjesme su i kombinacije više vrsta ritmova pa time i plesova.

Time se naizmjenično podižu i spuštaju intenzitet treninga jer se izmijenjuju različiti ritmovi , a uz sve to plesni koraci se modificiraju kako bi u određenim intervalima više opteretili određene mišićne skupine.Sve se to događa a da vježbači nisu ni svjesni da vježbaju.

Na svaku pojedinu pjesmu radi se nekoliko koraka koji se izmjenjuju ovisno o samoj pjesmi, refrenu pa vježbači već osjete kad je promjena koraka, a oni koji duže dolaze već znaju i na pojedine pjesme otplesati cijelu kombinaciju i to još i pjevajući.

Treninzi zumbe se ne preskaču

Zumbu preporučam prvenstveno svima onima koji su se zapustili, ulijenili, imaju višak potkožnog masnog tkiva kojeg se uporno žele riješiti, ali odlasci na razne aerobik ili fitness programe im do sad nisu bili dovoljno motivirajući da bi ostali na treningu, kaže Marina.

Informacije o licenciranim instruktorima te termine treninga možeš naći na službenoj stranici Zumba Fitnessa  www.zumba.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.