Fitness 19. svibnja 2020.

Planinarenje: Lijek protiv stresa i depresije

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako bi vam pružili podršku tijekom pandemije koronavirusom donosimo specijal "Naši nutricionisti, psiholozi i kineziolozi pišu za vas". U ovom stresnom periodu važno je pojačano brinuti o sebi i slušati savjete stručnjaka. Danas pričamo o planinarenju.

Aktivnosti u prirodi su neophodne za održavanje krvožilnog aparata zdravim. Planinarenje je jedna od njih i preporučuje se za većinu ljudi koje žele započeti neku tjelesnu aktivnost. 

Možda te zanima... Nakon treninga nemam upalu mišića - znači li to da je trening bio prelagan? Zdravlje

Što je zapravo planinarenje?  

Planinarenje je ciklička aktivnost u kojoj se motoričke akcije ponavljaju jedna za drugom u određenom vremenskom razdoblju. Kod planinarenja mišići za dobivanje energije koriste kisik stoga spada u aerobne aktivnosti. Svaka aerobna aktivnost podiže koncentraciju kisika u organizmu i smanjuje vrijeme oporavka od svakodnevnih stresnih situacija ili utječe na brži oporavak lokomotornog aparata kod jačih fizičkih aktivnosti. Osoba s većim aerobnim kapacitetom ima osjećaj zadovoljstva i puna je energije za obavljanje dnevnih obveza.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Razlog više za odlazak na planinarenje je i priroda koja svojim ljepotama i mirom utječe na smirivanje organizma što dodatno opušta živčani aparat i daje osjećaj opuštenosti. Opuštenost i krvožilni aparat su u visokoj korelaciji. Ako je neki dio tijela napet, pod tenzijom radi stresa ili disfunkcije, povećava se i pritisak na krvne žile i kapilare što uzrokuje smanjenu lokalnom cirkulacijom krvi kroz određeni dio tijela. Zamislimo slavinu iz koje izlazi više crijeva za vodu. Ako stisnemo jedno crijevo u drugom ćemo izazvati brži protok vode jer tekućina bira krug s manjim otporom za normalni protok, objašnjava Branimir Vajda.

Savjeti za početnike

  • Puls metar: Za početnike, prilikom planinarenja preporučujem stavljanje puls metra, kako bi u svakom trenutku znali koliko opterećuju krvožilni aparat. Želite li biti sigurni, koliko smijete opteretiti srce, najbolje i najtočnije je napraviti specijalističke testove u nekoj zdravstvenoj ustanovi. Teoretske vrijednosti se koriste formulom: 220 – broj godina je maksimalni puls, aerobna zona je od 50 - 60 % od maksimuma. 
  • Hrana i piće: Druga preporuka je svakako ruksak u kojem obavezno mora biti napitak po vašem odabiru i energetska pločica za lagani obrok.
  • Odjeća i obuća: Odabir obuće i odjeće je jako bitan za boravak i aktivnosti u prirodi. Obuća mora biti udobna i prikladna vremenskim uvjetima. Odjeća je jako bitna jer čuva ili iznosi toplinu iz tijela. Danas se nude odjevni predmeti od tzv. pametnih materijala koji su dobra zaštita od vjetra ili kiše, a istodobno iznose znojnu tekućinu na površinski sloj gdje se suši. To je jako bitno jer se znoj ne suši na koži već na odjeći. 

Lokacija staze, duljina, nagib i težina također su bitni

Aktivnost planinarenja utječe i na tetivno zglobni aparat, tako što povećava sile u zglobovima. Prilikom hodanja uzbrdo ili nizbrdo jako je bitno da su mišići nogu u simetrali. Jedino tako raspodjeljujemo sile u zglobovima jednako po cijeloj zglobnoj čahuri i ne prebacujemo asimetrične sile na kralježnicu. Noge moraju amortizirati sile od podloge, a kralježnica mora držati trup pod kutovima koje diktira kut podloge. Ako tijelo nije u simetrali, tada može doći do mišićnog disbalansa, disfunkcije i na kraju pojave boli. Bez obzira na starost ili mladost, ne forsirajte se, komunicirajte sa svojim tijelom.

Lokacije staza, duljine staza, nagibi i težine staza mogu se saznati na raznim stranicama planinarskih društava po regijama Hrvatske.

Možda te zanima... Kružni trening:: Zašto ga odabrati i što se njime može postići Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.