Fitness 22. svibnja 2020.

Nova studija: samo 3 minute na dan dovoljne su ti za vježbanje prema stručnjacima

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sljedeći put kada zatekneš sama sebe kako sjediš i pitaš se imaš li vremena za vježbanje, razmisli možeš li izdvojiti samo 4 sekunde svojeg vremena?

Dok su ljudi diljem svijeta zbog situacije s koronavirusom bili zatvoreni u svojim kućama i stanovima, nisu imali mogućnosti za veće fizičke aktivnosti, ali ispostavlja se da one nisu niti potrebne. Novo istraživanje sa Sveučilišta u Teksasu (UT) u Austinu sugerira da čak i male, ali naporne vježbe mogu pomoći nadoknaditi neke štetne učinke produženog razdoblja sjedenja.

Vježbe za čvrstu stražnjicu Možda te zanima... Vježba kojom ćeš u 30 sekundi oblikovati svoju stražnjicu Fitness

Kratka vježba, ali veliki značaj

Edward F. Coyle, doktor znanosti, profesor na katedri za kineziologiju i zdravstveno obrazovanje na UT Austin, i njegov tim istraživača utvrdili su da sprintevi u trajanju od četiri sekunde, koji se provode pet puta kroz sat vremena ubrzavaju metabolizam i smanjuju razine triglicerida u krvotoku.

„Ključna stvar je aktivirati mišiće; ne smiješ im dozvoliti da budu predugo neaktivni. Ovi sprintevi vrlo su učinkovit način za to ", rekao je Coyle za Healthline.

Istraživanje je provedeno na osam volontera, četiri žene i četiri muškarca koji su u laboratoriju tijekom osam sati samo sjedinili. Njihova jedina vježba u tom periodu bili su sprintevi od 4 sekunde izvedeni na biciklu za vježbanje, pet puta na sat. Dakle, to je 20 sekundi vježbanja na sat vremena ili samo 160 sekundi - malo manje od 3 minute - dnevno.

Vrijeme izvođenja vježbe također je važno

Uključivanje vježbe u radni dan, odnosno za vrijeme radnoga dana, za razliku od čekanja da dođe 17 sati i zatim odlazak u teretanu na sat vremena, važan je aspekt studije.

Vježbanje kod kuće Možda te zanima... 8 vježbi za mršavljenje i učvršćivanje strateških dijelova tijela Fitness

Oni naravno napominju kako je bilo koji oblik vježbanja bolji od nevježbanja te da je odlazak u teretanu također odlična ideja. Novo istraživanje sugerira isključivo da kada su u pitanju masnoće i ubrzavanje metabolizma bolje su kraće, ali intenzivne vježbe.

 "Ovo istraživanje ističe važnost vježbanja tijekom cijelog dana, a ne samo u određenom periodu dana, zato je tako zanimljivo i važno", zaključio je Coyle.

Možda te zanima... 11 savjeta trenera za bolje rezultate u vježbanju Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.