Fitness 20. listopada 2016.

Mjesečnica i vježbanje: Trebaš li vježbati ako si na dijeti i imaš mjesečnicu?

Vježbanje_1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Promjenom hormonskog statusa dolazi i do promjene metabolizma, posebice u periodu PMS-a. Zbog povećanja koncentracije progesterona žene često osjećaju veliku potrebu za slatkim, slanim ili masnim.

Budući da je tijelo u pripremi maternice za čišćenje, mora tražiti više hrane kako bi stvorilo energiju za proces čišćenja. što tijelo skupi više energije, hrane, to će bolje i više čistiti poslije. Ako si upravo u tom periodu na dijeti, povećaj unos voća i povrća kako bi ipak unijela dobre nutrijente koji će uz tjelovježbu potaknuti lučenje serotonina i oksitocina te oksigenaciju tijela, što će potaknuti metabolizam na bolji rad.

Je li istina da se tijekom mjesečnice teže učvršćuju mišići?

Tijekom mjesečnice dolazi do promjene u hormonalnom stanju žene. Povišeno je izlučivanje ganadotropnih hormona, koji, možemo reći, negativno utječu na veziva i tetive čineći ih labvijima, posebice u žena koje su već rodile. No to definitivno nije razlog  da se izbjegavaju vježbe snage. Dapače, poželjno ih je raditi, ali naravno pazeći da ne budu preintenzivne kako ne bi došlo do ozlijede zbog osjetljivosti i labavijih vezivnih tkiva.

PMS dijeta, jedi u skladu s ciklusom i mršavi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.