Fitness 10. studenoga 2016.

Kratki intezivni treninzi pomažu u borbi s dijabetesom

Trening-Utezi-Zena1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema meta-analizi objavljenoj u časopisu Obesity Reviews, više kratkih intervala intenzivne tjelovježbe učinkovitije je od "dužih" oblika vježbanja kada je u pitanju poboljšanje sposobnosti organizma u skladištenju i iskorištavanju šećera iz krvi.

Tako se smatra da bi redovito provođenje tzv. intervalnog treninga visokog intenziteta moglo predstavljati učinkovitu strategiju u borbi protiv dijabetesa.

Manje vremena, a bolji rezultati

Osim što je meta-analiza pokazala da su kratki intezivni treninzi potencijalno bolji od tradicionalne kontinuirane tjelovježbe po pitanju učinka na kardiometaboličko zdravlje, još jedna prednost mogla bi biti i ta da ova vrsta treninga za sličan učinak zahtijeva znatno manje vremena. Naime, poznato je da tek 5  posto pojedinaca u industrijaliziranim zemljama ima odgovarajuću tjelesnu aktivnost, a ovome s često pripisuje nedostatak slobodnog vremena.

Svejedno, prije donošenja konačnih preporuka o uvrštavanju treninga visokog intenziteta u tjedne planove tjelesne aktivnosti, najprije je potrebno provesti studije o njegovim učincima tijekom dužeg vremenskog perioda budući da su većinu dosadašnjih istraživanja predstavljale kraće studije.

Dođi na tribinu "Gubimo li bitku s dijabetesom?" i saznaj sve o ovoj pandemiji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.