Fitness 05. svibnja 2016.

Kad trening više šteti nego koristi

Man450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hrvatski treneri upozoravaju, ako nisi u formi izbjegavaj žustre, kratke treninge jer opterećuju srce. Osobni trener Zdenko Klarić upozorava da se kod intervalnog jednominutnog treninga naglo podiže ritam disanja i srčani otkucaji te da se naglo podiže srčani i kapilarni tlak, a to je vrlo opasno

Četrdeset i pet ili jednu minutu, isto je?

Istraživači sa Sveučilišta McMaster u Ontariju nakon 12-tjednog promatranja 25-ero neaktivnih mladih ljudi zaključili su da trening visokog intenziteta od 60 sekundi može imati iste blagodati za zdravlje kao i 45 minuta umjerenog treninga. Kod ispitanika su prvo izmjerili razinu šećera u krvi i količinu mišićne mase te ih podijelili u tri skupine. Prva je vježbala kratko, druga je prešla na 45-minutne treninge, a treća na intervalni trening na sobnom biciklu, tako što su 20 sekundi brzo pedalirali, zatim se 20 sekundi odmarali, pa opet ubrzali. Kod grupa koje su trenirale pod nadzorom pokazala se poboljšana razina inzulina i izdržljivosti, uz slične rezultate, bez obzira na to jesu li trenirali minutu ili 45 minuta, zbog čega su istraživači zaključili da rekreativcima i minuta vježbanja dnevno može biti dovoljna.

Djeluje samo kod vrlo neaktivnih osoba

"Još prije dvadeset godina ‘quick warm up’ bio je vruća tema. Tada se promatralo utječe li duljina zagrijavanja na redukciju potkožnog masnog tkiva. Odgovor je bio ne jer se naglo podiže potreba za energijom i tijelo za stvaranje ATP-a (molekula tjelesne energije) koristi brzi izvor energije, a to su šećeri. Tako da rezultat u korekciji šećera u krvi odgovara ovoj studiji",  kaže Branimir Vajda, trener i voditelj fitness centra Collum.

Nakon 60 sekundi vježbe zapuhana si i potreba za kisikom je velika. To stanje se zove "kisikov dug" i može pozitivno utjecati na razvoj aerobnih sposobnosti, no tom minutom treninga ne može se podići snaga, kaže Vajda i smatra da bi rad od minute na biciklu povećao bilo kakvu mišićnu komponentu – snagu, izdržljivost i slično – inače moraš biti vrlo neaktivna. A osobni trener Zdenko Klarić upozorava da se kod intervalnog jednominutnog treninga naglo podiže ritam disanja i srčani otkucaji te da se naglo podiže srčani i kapilarni tlak, a to je vrlo opasno.

Opasnost od ozljeda i srčanog udara

Intenzivni trening dobro je rješenje ako ne stigneš vježbati ili za rad na formi tako da napraviš 3  do 4 intervalna jednominutna treninga tijekom dana. Nije dobro raditi više od toga te se ne preporučuje ako inače ne vježbaš i ne bez zagrijavanja. Ako nisi u formi, brzim trčanjem uz stepenice, pa niz stepenice 20 sekundi možeš samo napraviti štetu. Ako počneš tako vježbati odjednom, otkazat će zglob ili srce, kaže trener Klarić.

Upoznaj pravila Tabata metode intenzivnog treninga.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.