Fitness 16. ožujka 2010.

Izgubi kilograme na spartanski način

Mario-Guma
1/8
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Konopi za povlačenje i penjanje, kavez za borbu, traktorske gume, profesionalna staza za trčanje, spartanski treninzi s girjama - željeznim utezima teškim i do 50 kilograma i vježbe preuzete iz borilačkih vještina, sve to nudi prva hrvatska i europska hard core teretana koju vode Mario Mlinarić i Željko Radolfi

Novinarska ekipa zdravekrave posjetila je underground hard core teretanu ''Core Gym'' koja se nalazi u podrumu Vita Fitness & Spa centra na Jadranskoj aveniji 2B i istražila kako izgleda jedan hard core trening koji ''čeliči'' i duh i tijelo.

Ponos ostaje vani

'Kada dolaziš u ''Core Gym'' uzmeš svoj ponos i ostaviš ga vani ispred vrata. Ovdje nas ne interesira tko si, koju marku odjeće i tenisica nosiš ili čime se baviš. Ovdje je bitan samo trening', objašnjava Mario Mlinarić filozofiju vježbanja dok nas vodi u obilazak ove neuobičajene teretane koja se prostire na 3500 četvornih metara, od kojih 1500 metara zauzima veliko Paintball igralište.

Ovo je prva teretana takvog tipa u Hrvatskoj, ali i u Europi, dok je u SAD i Rusiji ovakav trening vrlo popularan kod vrhunskih sportaša, ali i kod običnih ljudi. Ako si očekivao moderne fitness sprave i rekvizite, ovdje to zasigurno nećeš pronaći. Umjesto modernih gumenih bučica ovdje možeš vježbati uz pomoć željeznih girja (uteg u obliku kugle s rukohvatom potječe iz 18 st.) pomoću kojih su vježbali još u drevnoj Sparti i drugih hard core alata.

U teretani je ugodna temperatura, nije vruće kao u većini modernih fitness centara, a na velikim ekranima se kao dodatna motivacija osim muzike puštaju i snimke ekstremnih sportova. Na 100 metara profesionalnoj stazi na trčanje možeš zaboraviti na to da se nalaziš u podrumu fitness centra i odmoriti misli od svakodnevnih problema i stresa. Konopci za povlačenje i penjanje daju još jači vojnički ''štih'' i dojam cijelom prostoru.

'Trening traje od pola sata do 45 minuta, a tijekom treninga vlastito tijelo koristiš kao uteg. Cilj je napraviti simetriju vlastitog tijela. Ovdje nema dosadnih sprava, nema trkaćih traka ni bicikla. Zanimljivo je to što je svaki trening drugačiji, a u tih pola sata se radi na kompletno cijelom tijelu i svim mišićnim grupama. Trenira se izdržljivost, snaga i eksplozivnost', objašnjava Mario.

Želiš početi voziti bicikl ili trčati? Naše videovježbe će te pripremiti...

Rekviziti

 • konopi za penjanje i povlačenje
 • traktorske gume
 • kettlebells ili girje (željezni uteg u obliku kugle s rukohvatom)
 • profi boksački ring
 • profi kavez za borbu
 • vreće za potezanje
 • cijevi napunjene vodom
 • različite ručke i štange
 • atletska staza za trčanje
 • slobodni utezi

Pročitaj savjete i upute za žene koje žele oblikovati svoje tijelo u teretani...

Prednosti hard core treninga:

 • relativno kratko vrijeme treninga od pola sata idealno je za poslovne ljude koji nemaju puno vremena za tjelovježbu
 • prirodni pokreti smanjuju mogućnost ozljeda
 • vježbe se ne baziraju na broju ponavljanja, već na minutaži
 • treninzi su raznoliki, i niti jedan trening nije isti
 • postižu se brzi rezultati
 • na svakom treningu se vježba cijelo tijelo i sve mišićne grupe
 • jača se fizička izdržljivost, kondicija, snaga i  fleksibilnost

Pročitaj kako ćeš običan odlazak u trgovinu pretvoriti u djelotvoran dvostruki trening...

Ženama ulaz dozvoljen?

Pogledom prolazimo kroz polumračnu teretanu i pitamo se da li je na nekom utegu ili konopu ostao ženski trag.

'Žene rado dolaze u Core Gym i vrlo su zadovoljne rezultatima vježbanja jer u relativno kratko vrijeme treninga postižu sjajne rezultate'.

'Tijekom treninga žene izgube i do 3, 4 litara vode i mogu reći da nam dolazi jako puno žena'.

Hard core trening nije, kao što mnogi misle namijenjen samo profesionalnim sportašima, bilderima ili pak avanturistima željnima znoja i suza.

'Kod nas treniraju i pripremaju se za natjecanja mnogi profesionalni sportaši, hokejaši, košarkaši, tenisači, plivači, hrvači jer trening podsjeća na veliko igralište i nikad nije dosadan'.

'Vježbe su preuzete iz borilačkih vještina, teške gimnastike, atletike i ostalih funkcionalnih treninga'.

'Trenirati mogu svi: žene, muškarci, aktivni sportaši, ali i vježbači početnici. Čak dolaze i ljudi nakon sportskih ozljeda i oni koji nisu jako dugo trenirali, priča Mario koji nam je otkrio kako ga mnogi polaznici teretane zbog strogog režima vježbanja nazivaju ''Gestapo''.

'Ovakav tip treninga posebno preporučujem osobama koje imaju višak kilograma, a u planu je i pokretanje programa za pretile osobe', ispričao nam je Mario.

Možeš izabrati između individualnog treninga, grupnog vježbanja s girjama ili pak treniranja s vrhunskim borcem u ringu.

Više info na: www.coregym.org

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.