Fitness 10. ožujka 2016.

Do željene figure i mišića uz Tabatu

Sklekovi_2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zasigurno si već čula za Tabata način vježbanja, ali nisi se upoznala s prednostima. Osim što je Tabata odličan način sagorijevanja viška masnih naslaga, vježbati možeš i kod kuće. Ujedno ako nemaš puno vremena za vježbanje, Tabata je odličan izbor jer za nekoliko minuta vježbanja svakog dana možeš postići odlične rezultate

Trening za povećanje izdržljivosti

Ovaj program vježbanja razvio je dr. Izumi Tabata iz Tokija, trenirajući japanske klizače i tragajući za metodom koja će povećati njihovu izdržljivost. Otkrio je da se to može postići intenzivnim treningom u trajanju od 20 sekundi, koji se smjenjuje s pauzama od 10 sekundi. Najveća je prednost što istovremeno utječe na oba metabolička sustava – onaj koji je odgovoran za izdržljivost i onaj za proizvodnju eksplozivne energije. Putem Tabate možeš utjecati na smanjenje potkožnog masnog tkiva ali i napredovati u snazi.

Kakvi su učinci treninga?

Zahvaljujući većem broju ponavljanja i kratkim pauzama, dolazi do bolje prokrvljenosti mišića i, posljedično, povećanja snage. Vrlo učinkovito smanjuje masne naslage i ima sličan učinak kao kardio trening – poboljšava funkcije srca i potiče cirkulaciju.Kako izgledaju vježbe? Rade se vježbe za jačanje leđnih i trbušnih mišića, sklekovi, čučnjevi, preskakanje užeta... Serija mora trajati 20 sekundi, nakon čega slijedi kratki odmor od 10 sekundi. Vježbe se izvode u  osam serija, a prije toga obavezno je zagrijavanje od pet minuta, koliko traje i istezanje nakon treninga. Tabata vježbe su izuzetno naporne i važno je da se uvode postepeno kako bi se izbjegle ozljede.

Primjer:

  • Jednoručni trzaji utezima:četiri puta lijeva pa desna ruka, u trajanju od 20 sekundi pa zatim 10 sekundi odmora.
  • Čučnjevi:maksimalna brzina, u trajanju od 20 sekundi i ponovno 10 sekundi odmora
  • Sklekovi: maksimalna brzina, u trajanju od 20 sekundi i nakon njih 10 sekundi odmora
  • Trbušnjaci: maksimalna brzina, u trajanju od 20 sekundi pa slijedi 10 sekundi odmora
  • Ponoviti sve vježbe osam puta

Provjeri snagu svoga tijela!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.