Fitness 17. svibnja 2012.

Do-In masaža stopala za bolje držanje

Lupkanje450X300
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da masažom stopala možeš stimulirati probavu i živčani sustav te utjecati na kvalitetu držanja? Sanja Novko, shiatsu praktičarka iz Makronove, objasnila je kako izgleda Do-In masaža stopala, koje su njene dobrobiti i zašto ju je preporučljivo raditi svakodnevno

Upoznaj Do-In osnove

Do-In je umijeće orijentalne samomasaže i istezanja u svrhu poboljšanja fizičke kondicije, postizanja emocionalnog i mentalnog mira, povećanja vitalnosti organizma, relaksacije i eliminacije stresa. Razvio se iz pradavnog istočnjačkog sustava koji je obuhvaćao tjelovježbu, prehranu, meditaciju i masažu, a Do-In je zapadu ponovno predstavio Michio Kushi, učitelj makrobiotičkog pristupa življenju.

Do-In je srodan shiatsu metodi, vještini rada na tijelu kojom se također teži uspostavljanju protoka chi-ja (životne energije). Raditi Do-In je poput pružanja shiatsu tretmana samom sebi zato što počivaju na istim principima (yinu i yangu i pet elemenata transformacije) te se u vježbanju koriste isti elementi (istezanja, rotacije, pritisci, tehnike disanja, meditacija).

Sanja Novko,  učiteljica na Međunarodnoj shiatsu školi Hrvatska, objasnila je kako izgleda Do-In masaža stopala te je objasnila prednosti ove masaže za tvoje tijelo.

Buđenje energije

'Do-In vježbe su osmišljene kako bi prilagođavale tijekove energija u tijelu te uspostavljale aktivne odnose ili miran sklad s okolišem i samim sobom', objašnjava Sanja Novko koja se Do-Inom bavi već deset godina.

U Do-Inu se to postiže kroz razna istezanja, pokrete tijela u slijedu, kroz tehnike disanja, najrazličitije samomasaže, stimulacije određenih zona ili točaka, kroz tjelesne položaje koje zauzimamo i kroz zvučnu i tihu meditaciju.

'Nije svejedno ni koje je godišnje doba, kakvo je vrijeme ili koje je doba dana, gdje se nalazimo i kako se osjećamo i što nam je u tom trenutku potrebno. Svemu se tome prilagođavaju pristupi i vježbe koje se koriste', dodaje Sanja.

Do-In možeš vježbati u dvorani, kod kuće ili u prirodi, u grupi ili sam. Ne ovisi o rekvizitima, a opet je dovoljno prilagodljiv da i prostirka, stolica u uredu ili komad tkanine mogu biti korisni. Vježbe možeš raditi bilo kada, a pritom ih ne moraš izvoditi u određenom slijedu već odabireš segment koji ti je potreban.  

Ako želiš saznati više o Do-In jutarnjim vježbama klikni ovdje, a primjer Do-In večernjih vježbi potraži ovdje. Kako izgleda Do-In masaža trbuha saznaj klikom na članak.

U nastavku pročitaj, a u galeriji pogledaj kako se izvodi Do-In masaža stopala.

Masaža stopala

Područje stopala potrebno je stimulirati zato jer su stopala povezana s cijelim tijelom i svim organima te uvjetuju kvalitetu držanja.

S obzirom da smo najčešće u obući, a posebno ako joj je dno ravno (sandale, balerinke, japanke), nema prave stimulacije stopala, koja je potrebna svakodnevno kako bi od toga korist imao cjelokupni živčani sustav i probava.

Masaži stopala posveti barem 10 do 15 minuta, a masažu možeš napraviti i više puta dnevno. Pritom je svejedno masiraš li preko čarapa ili na bosu nogu. Masaža stopala preporuča se napraviti kada ne stigneš ništa drugo. Ipak, najbolje bi bilo stopala mogla izmasirati svaki dan.

Masažu nemoj raditi dok gledaš televiziju, ili imaš neki drugi fokus pažnje, jer time nisi usredotočena na samu masažu, zbog čega je njezin utjecaj slabiji. 

Također, imaj na umu kako je luk na stopalu refleksna zona kralježnice. Stoga, kada se masira luk na stopalu čini se fleksibilnijim, a posredno se stimulira kralježnica.

Evo kako napraviti višestruko korisnu masažu stopala:

  • Sjedni na pod s prekriženim nogama. Jednu nogu, koju ćeš masirati, stavi "u krilo"druge noge ili ispred nje.
  • Masaža počinje lupkanjem - prstima jedne ruke lagano lupkaj stopalo druge noge.
  • Nakon toga slijedi "twist". Stopalo lagano primi u ruku, pritom prstima obuhvati prednji dio stopala i lagano okreći u lijevu pa u desnu stranu.
  • S palčevima obradi zonu kralješnice, odnosno spomenuti luk stopala.
  • Masaža završava laganim pritiskom lakta po dužini stopala. Masažu ponovi i s drugim stopalom.

Rezerviraj svoje mjesto!

Želiš li naučiti više o Do-Inu, Sanja Novko u Makronovi održava popularne radionice, a prva sljedeća je 23. svibnja od 17 do 20 sati. Tema radionice je "Duh i dah", a naučit ćeš o važnosti povezivanja pokreta i daha te zašto se nakon takvog vježbanja osjećaš ispunjeno i stabilno.

Usvojit ćeš niz korisnih savjeta za jutarnje vježbanje te saznati koje je vježbe najbolje raditi pred odlazak na spavanje. Na kraju, Sanja će te podučiti Do In meditaciji.

Informiraj se i rezerviraj svoje mjesto u Makronovi, 01/4847 119 ili na info@makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.