Fitness 31. listopada 2016.

Osvoji radionicu joge s detaljnim pristupom tvom tijelu i umu!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glavna razlika između Iyengar joge i drugih vrsta joge je preciznost i dubok uvid u praksu, odnosno detaljan pristup prema tijelu i umu. U komentar upiši dva razloga zašto bi voljela isprobati ovu vrstu joge i svoj e-mail te najbolji odgovor nagrađujemo članstvom u radionici u Centru joge Govinda, Ilica 42.

Radionica Iyengar joge, pod vodstvom Pauline Stróż, magistrice pedagogije i certificirane učiteljice B. K. S. Iyengar yoge održat će se u periodu od 4. do 6. studenog 2016.

"Joga pomaže ujedinjenju mentalnog i fizičkog u čovjeku, donoseći osjećaj unutarnjeg i vanjskog sklada ili onoga što nazivam “poravnanje”. Istinsko poravnanje znači da unutarnji um dopire do svake stanice i svakog vlakna u tijelu.”, tvrdio je majstor joge majstora joge B.K.S. Iyengar.

Joga je za svakoga, bez obzira na fizičku kondiciju

Iyengarova učenja prvi su put objavljena u kultnoj knjizi Light on yoga koja je prevedena na 18 jezika. Autor je još 13 knjiga o yogi. I danas, kada ga više nema, Iyengar nastavlja nadahnjivati na tisuće ljudi u svijetu. Njegovim riječima: “Živite sretno i umrite veličanstveno.”

“Joga je za svakoga. Ne trebate biti ni stručnjak ni na vrhuncu fizičke kondicije da biste vježbali asane. Pritisak suvremenog života može dovesti do fizičke boli i bolesti, jer zanemarujemo svoja tijela u utrci za materijalnim uspjehom.", govorio je Iyengar.

5 joga položaja koje mogu izvesti gotovo svi

Joga1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iyengar joga ima karakreristike tipične za znanstvene metodologije

Iyengar yoga se ne fokusira isključivo na vanjskim aspektima prakse kao što su vježbe, oblik tijela, fleksibilnost, već stavlja najveći naglasak na unutarnje aspekte kao što duhovni razvoj, psihološka ravnoteža te usklađivanje svih tjelesnih sustava: neurološkog, hormonskog, imunološkog, dišnog i kardiovaskularnog sustava. Zanimljivo je da učitelji ove vrste joge tvrde kako ima karakteristike tipične za znanstvene metodologije

Dodaju kako je glavni cilj Iyengar joge usklađivanje i stabilnost tijela pomoću kojih se ostvaruje usklađivanje i stabilnost nečijeg uma. Kako bi se polaznicima omogućila učinkovita i uspješna praksa, Iyengar joga podrazumijeva korištenje različitih rekvizita koji pomažu svima napraviti određenu asanu ili položaj tijela, bez obzira na fizičku kondiciju i zdravstveno stanje, dob te oblik tijela. Upotreba rekvizita također poboljšava jednaku izvedbu svih asana kako kod početnika tako i kod redovitih polaznika.

 | Author: Sat iyengar yoge kako izgleda danas

Svoj komentar s dva razloga zbog kojih bi htjela isprobati ovu vrstu joge možeš ostaviti do četvrtka, 3. studenog u 12:00 sati. Pravila nagradnog natječaja možeš pročitati ovdje.
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Aleksis

      Mogućnost da vježbam yogu s učiteljicom Iyengar yoge zaista bi me usrećila: Čitala sam puno o sustavu Iyengar yoge , pokušavala sama vježbati, no bila bi zaista sretna da doživim yogu uz vodstvo tako moćnih učitelja.

    • Default avatar -
      glorija2

      Budući da sam studentica imam hrpu obaveza i prakticiranje Iyengar yoge s jedne strane bi mi bilo ispusni ventil, a s druge strane dalo bi mi duhovni mir potreban da trezveno i mudro odradim te obaveze. Uz to mislim da bi moj odnos s partnerom profitirao kada bi našu vezu začinila spoznajama i vještinama usvojenim na ovoj radionici. glory_0202@hotmail.com

    • Default avatar -
      nastja

      Pozdrav! Joga nije samo vježbanje već stil života. Kako bih htjela živjeti takvim stilom, razlog zbog kojeg bih htjela ići na ovu radionicu jest prije svega, da mi ona bude uvod isti. Drugi razlog je stjecanje novih poznanstva, odnosno upoznavanje novih ljudi, a koji imaju slične interese. LP, Nastja (nastja.cucek@gmail.com).

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.