Fitness Vježbe za mršavljenje 13. ožujka 2018.

7 trikova za motivaciju i rezultate kad vježbaš sama

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnoge od nas nemaju vremena za organizirane treninge pa se odlučujemo za vježbanje doma ili u teretani. Motivacija je tu pak 'škakljivi' dio jer te nema tko direktno tjerati na ponavljanja i držati ti tempo kojim će vježbanje biti efektivno, poput trenera ili instruktora, ili prijateljice koja baš danas ne stigne u teretanu s tobom.

U slučajevima kada si prepuštena sama sebi trebaš određenu strategiju koja će te motivirati i 'gurati' dalje, jer nemaš cijelu postavu marinaca ili ljutog osobnog trenera da se dere na tebe i tjera te da prijeđeš svoje granice i postigneš fenomenalne rezultate. 

Probaj ove provjerene metode portala Shape uz koje vježbanje doma ili sama u teretani više nikada neće bit izazov i koje će ti garantirati rezultate kakve bi mogla dobiti i s cijelom gerilom osobnih trenera. Sjeti se - moć je u tebi. 

Misli 'manje'

Naravno da je dobra odluka postaviti si visoke ciljeve, no dok pokušavaš samu sebe ohrabriti da uspješno prođeš kroz tih zadnjih par setova u vježbi, bilo bi bolje da ustraješ u postizanju manjih, specifičnih uspjeha

Npr., probaj 'odšprintati' do tog drveta koje je udaljeno 20 metara, prije nego pokušati pobiti svoj rekord od istrčavanja 5 kilometara bez pauze. Time ćeš smanjiti i psihičku izmorenost prije samog treninga i lakše ga odraditi ako tijekom njega ispuniš par manjih, realnih ciljeva. 

Gledaj ispred sebe

Doslovce, gledaj ispred sebe. Istraživanja su pokazala kako su ispitanici koji su bili usko fokusirani na specifičnu zamišljenu metu ili točku ispred sebe postigli bolje rezultate u trčanju, tako da su brže odrađivali zadatak i bili manje umorni nakon treninga. 

Vratimo se onom drvetu iz prvog savjeta; trčiš li do njega kao prema svom 'manjem cilju', dobro se 'zadubi' u njega kako bi trčala brže i poletnije

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Svaka fizička aktivnost pa tako i trčanje ima pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka

Bilježi svoj napredak

Možda će zvučati malo smiješno, no probaj se snimati dok treniraš. Tako ćeš kontrolirati pokrete koje izvodiš i pregledavanjem snimki popravljati izvođenje vježbi. Osobno mi pomaže ogledalo, jer automatski pratim položaj tijela, jesu li mi leđa ravna, mišić stisnuti i slične zavrzlame na koje treba paziti. 

Smisli vlastitu mantru 

Zaboravi na sve što si do sad mislila o klišejiziranim mantrama jer one uistinu djeluju! A pogotovo će djelovati ako se poistovjetiš s onim što si govoriš. 

Znam jednu prijateljicu koja si je govorila "ovo ti je za svu nutelu koji s dosada pojela" dok je prolazila kroz najteže trenutke uz kućne videe Jillian Michaels, a danas studira za profesionalnu trenericu. 

Možeš krenuti i s nekim svojim zen mislima poput: "Jedino prestajem prije nego ću početi" i slično (inspiriraj se na društvenim mrežama poput Instagrama ili Facebooka, na profilima profesionalnih trenera, influensera i fitness entuzijasta).

Možda te zanima... Slavna trenerica Jillian Michaels otkriva pravila mršavljenja u novoj godini Fitness

Koristi čarobne riječi

"Kasnije." u smislu "Usporit ću - za minutu" ili "Popit ću vode - malo kasnije" čarobne su riječi koje će te tjerati prema naprijed. Jedno je istraživanje pokazalo kako je ljudima koji sami sebi govore kako će se nagraditi u budućnosti puno lakše oduprijeti se određenom iskušenju u tom trenutku. A uglavnom, to "kasnije" se nikada ni ne dogodi.

Možda te zanima... Rigorozni savjeti za vježbanje poznate trenerice Autumn Calabrese Fitness

Smanji napor

Ako ti je problem pretrpjeti sav taj napor kroz cijeli trening, probaj 'izvući' sve iz sebe u malo manje vremena. Tu govorimo o intervalima: odradi vježbe punom snagom oko minutu pa ih ponovi puno lakšim tempom i tako ponavljaj. 

Ili pak probaj piramidalno vježbati - odradi interval vježbi u jednoj minuti, pa sljedeći produži na dvije, pa sljedeći na tri i tako dalje. 

Drži se jednog programa

Postoje dvije iznimno motivirajuće stvari kod treninga uz program nekog trenera kod kuće: prvo, kažu ti točno što, kada i kako nešto napraviti eliminirajući pritom zavlačenje i nepotrebne pauze koje si sama priuštiš kad se stvari malo 'zapapre', a kao drugo, daju ti rezultate koje možeš i sama mjeriti. 

Nakon par treninga uz ove programe i bez vage, sama možeš primijetiti kako iz dana u dan brže odrađuješ te vježbe ili možeš dići više kilograma u utezima ili pak napraviti više ponavljanja.

Za inspiraciju probaj i ovaj tridesetominutni kardio trening kod kuće za početnike.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.