Fitness 11. ožujka 2021.

5 jednostavnih vježbi koje daju rezultate već nakon prvog treninga

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se mišići ne grade u jednom danu, to ne znači da ti odličan trening ne može dati trenutnu definiciju.

Izvođenjem određenih vježbi potiskuješ krv da brzo kola tvojim tijelom i mišićima, što čini da istrenirani mišići iskoče i istaknu se na dobar način, kaže Erica Suter trenerica snage iz Marylanda za Women's Health.

Vježbe s girjom

Ovaj dinamičan potez visokog intenziteta djeluje na snagu mišića na cijelom stražnjem dijelu - stražnjicu, leđa i potkoljenice, čineći da izgledaju zategnutije, kaže fiziolog Pete McCall. Osim toga, obnovit će tvoj kardiovaskularni sustav i oznojiti ćeš se, što će ti pomoći smanjiti nadutost trbuha uzrokovan prekomjernim zadržavanjem tekućine, pa čak i zatvorom.

Za trenutačni rezultat: Stani s razmaknutim nogama u širini ramena. Savij koljena, gurni bokove unazad i primi vrh girje s obje ruke (girja treba biti dovoljno teška kako bi vježba imala učinka, ali ne toliko teška da ti onemogućava pravilno držanje). Girju podigni ispred prsa i pusti je da ti "padne" između nogu pri tom stisni mišiće stražnjice. Pusti  neka se girja vrati nazad i to je jedno ponavljanje.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Mrtvo dizanje

Mrtvo dizanje je definitivno jedna od najučinkovitijih vježbi u kojoj su aktivni mišići gluteusa i stražnje lože, jedne od najsnažnijih mišića u tijelu. Mrtvo dizanje, aktivira kvadricepse, core, leđa i ramena, odnosno sve mišiće na tijelu. Već nakon jednog seta primijetit ćeš da su tvoji gluteusi veći i čvršći.

Za trenutačni rezultat: Stani s razmaknutim nogama u širini kukova i blago povijenih koljena. Pete su tijekom izvođenja vježbe čvrsto na zemlji, kralježnica treba biti ravna, a trup se ne naginje previše naprijed. Mrtvo dizanje se izvodi aktivacijom mišića nogu i leđa zajedno. Povuci šipku s poda, pogled treba biti usmjeren naprijed, a ne u pod. Povlačenje šipke mora biti kontrolirano, bez trzaja. Ramena trebaju biti utegnuta prema nazad, a lopatice spojene. Spuštanje šipke se također izvodi kontrolirano, a leđa su tijekom cijelog pokretom ravna. Lagano savij koljena i izbaci stražnjicu. Polako se sagni u kukovima i spusti šipku do koljena. Trebaš osjetiti blago istezanje u stražnjici. Povuci šipku prema gore, natrag u početni položaj.

Možda te zanima... Tri trenera otkrivaju kako se vratiti u formu i što to znači 'zdravo jesti' Fitness

 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

vježbe Možda te zanima... 5 vježbi za stražnjicu moćnih poput čučnjeva Fitness

Varijacija čučnja s bučicama

"Potisci s bučicama najučinkovitija su tjelesna vježba za sagorijevanje kalorija i rad na glavnim mišićnim skupinama", kaže trener Albert Matheny, suvlasnik SoHo Strength Laba u New Yorku i registrirani dijetetičar za ProMix Nutrition. "To je izvrstan potez za tvoj gluteus, kvadricepse, trbušne mišiće, ramena, triceps i pruža ti sjajan kardiovaskularni trening."

Za trenutačni rezultat: Drži bučice u visini ramena, savij laktove i dlanove okrenute jedan prema drugome, a stopala drži u širini ramena. Savij koljena i sjedni bokovima unazad da se spustiš u čučanj. Spuštaj se, zatim podigni gurajući bučice izravno iznad glave dok se ruke potpuno ne ispruže.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Sumo dizanje

Vježbanje s girjom osim što jača tvoju izdržljivost, jača i mišiće stražnjice i zdjelicu što će se odraziti i na seksualne aktivnosti. Izvođenje ove varijacije čučnja s rotiranim nogama ne samo da će glavno ciljati tvoje mišiće stražnjice - već će ti zategnuti i bedra

Za trenutačni rezultat: stani u širok raskorak i neka tvoji nožni prsti budu blago okrenuti na vanjsku stranu. Napravi čučanj s ispravljenim leđima i pripazi da ne mičeš koljena. Uzmi girju s obje ruke te se vraćaj u stajaći položaj stišćući mišiće stražnjice. Pri izdizanju širi i svoje laktove koji na kraju trebaju biti položeni više nego šake koje drže girju u sredini. Ponovi vježbu spuštajući girju na pod.

Možda te zanima... Konzultacije i trening s fitness trenerom Denisom Rajčićem osvojile su... Fitness

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock

Iskoraci

Dobri treninzi za stražnjicu ne prolaze nikako bez iskoraka. Ovaj potez, ima razne varijacije što je samo jedan od razloga da ga učiniš glavnim dijelom treninga za gluteus, a tradicionalni iskorak je na tronu vježbi za savršenu stražnjicu. 

Za trenutni rezultat: Napravi veliki iskorak, stopala su paralelno, a petu jedne noge podigni prema gore (kao na fotografiji). Prednju nogu blago savij u koljenu. Smjer kretanja je prema dolje, nikako ne prema naprijed. Ako želiš povećati opterećenje na prednji gluteus, dakle mišić stražnjice, nagni tijelo prema naprijed i tako težinom tijela opteretiti mišić još više. Kao i kod čučnja pazi da koljeno prednje noge nikada ne prelazi nožne prste. Iako kod svih čučnjeva pa tako i kod iskoraka rade svi mišići nogu, ova vježba će posebno učvrstiti mišiće stražnjice.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Ovaj potez, ima razne varijacije što je samo jedan od razloga da ga učiniš glavnim dijelom treninga za gluteus, a tradicionalni iskorak je na tronu vježbi za savršenu stražnjicu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.