Fitness 02. rujna 2014.

10 najčešćih grešaka na pokretnoj traci

Traka_Za_Trcanje_U
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pokretna traka izvrstan je komad opreme za vježbanje u zatvorenom prostoru, neovisno od vremenskih prilika. Ali ni trčanje na traci nije lišeno opasnosti od ozljeda. Osvijesti pogreške koje možda činiš i izvuci najviše iz vježbanja

Preskačeš zagrijavanje

Kao i kod trčanja na otvorenom, potrebno je zagrijati se laganim tempom prije upuštanja u veće napore. Jednako je važno postupno se hladiti prije nego što završiš s vježbanjem. Naime, ako siđeš s pokretne trake čim istekne vrijeme koje si odredila za vježbanje puls i tlak prebrzo se snize pa možeš osjetiti vrtoglavicu.

Prebrzo prelaziš na sprintanje

Za one koji nisu iskusni trkači bitnije je koliko vremena provedu trčeći, nego intenzitet treninga. Prerano ubrzanje ili prebrzo trčanja uzrokovat će bolove u mišićima potkoljenice, koljenima, kukovima i leđima.

Utrkuješ se s nekim

To je nepotrebno i nesvrhovito. Možda je tvoja "suparnica" prekaljena sportašica, koju ne možeš nadmašiti. Kreći se ritmom koji ti odgovara i zanemari ostale vježbače.

Držiš se za ručke

Hvatanje za ručke prilikom trčanja sputava pokrete. Potrebno je trčati cijelim tijelom, tako da se nemoj držati za ručke nego slobodno pomiči ruke zajedno s nogama. Također, držanjem za ručke smanjuješ svoju težinu i olakšavaš si trčanje, što te neće dovesti do optimalne forme.

Traka ti je potpuno vodoravna

Povremeno povećavaj i smanjuj nagib da bi ti traka što više nalikovala na prirodnu stazu na otvorenom. Mijenjaj nagib postupno, prosječno za po dva stupnja.

Previše se naginješ naprijed

Takav položaj sprečava pravilno savijanje koljena i ometa ritam trčanja. Neka ti ramena budu iznad kukova dok trčiš. To je držanje koje najbolje štiti od ozljeda.

Trčiš previše jednolično

Mijenjaj brzinu kretanja. Trči umjerenim tempom, pa ubrzaj do sprinta i potom hodaj. Izmjena brzine kretanja čini vježbu djelotvornijom i zanimljivijom. Tako se na otvorenom izvodi intervalni trening.

Ne aktiviraš dovoljno mišića

Pusti mašti na volju i mijenjaj dužinu koraka kako bi pokrenula što više mišića. Kombiniraj dužinu koraka od kratkih do dugih, pravi iskorake i trči bočno.

Gledaš TV ili video

Možda je tvoja teretana opremljena brojnim mogućnostima za zabavu poput televizora, ali bolje je da se usredotočiš na trčanje. Tako ti neće promaknuti da ti je tenisica razvezana, a položaj tijela pogrešan. Od zabavnih sadržaja tijekom vježbanja prihvatljiva je samo glazba.

Silaziš tako da skačeš s trake

Jedan od najčešćih uzroka ozljeda u teretani je skakanje s brze trake. Ako ti se žuri na toalet, žedna si ili želiš dohvatiti ručnik, uspori traku, smanji nagib i tek onda siđi.

Komentar trenera

Marino Bašić, profesor kineziologije i osobni kondicijski trener rekao je da su svi navedeni savjeti dobri i da su to najčešće pogreške koje vježbači čine: "Treba znati da je trčanje na pokretnoj traci drugačije od uobičajenog trčanja jer mijenja tehniku trčanja te se dosta vježbača ima problema naviknuti na traku. Radi toga treba postupno podizati opterećenje te je vrlo dobro da traka bude vrhunska, odnosno od dobrog proizvođača. Ako je takva onda ima dobre amortizere te će biti manji stres na koštano - mišićni sustav vježbača i manja mogućnost stvaranja disbalansa. Često vježbači osjete bolove u prednjem dijelu potkoljenice ili u koljenima kad naglo pređu s trčanja vani na trčanje na traci. Dakle, najbitnije je postupno povećavati intenzitet i slušati reakciju svoga tijela."

Detaljnije upute za hodanje ili trčanje na pokretnoj traci potraži ovdje.

Ako ne voliš trčati, pročitaj kako i hodanjem možeš doći u formu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.