Dijeta Najbolje dijete za 2022. godinu 24. veljače 2022.

UN dijeta: recepti i jelovnik po danima

Un dijeta
Foto: Guliver/Shutterstock UN dijeta se sastoji od četiri dana, među kojima je i voćni dan!
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

UN dijeta obećava velik gubitak kilograma i ubrzavanje metabolizma čemu svjedoče slike rezultata mršavljenja nakon UN dijete koje se često pojavljuju na internetu.

UN dijeta jedna je od najpopularnijih dugoročnih dijeta tijekom koje se kilogrami gube postepeno i umjereno.  Tijekom programa dozvoljeno je jesti raznovrsne namirnice što UN dijetu čini izuzetno privlačnom, ali potpuni rezultati dolaze tek nakon tri mjeseca pridržavanja pravila dijete koju je osmislila Meghan Telpner.  

Što je UN dijeta?

UN dijeta osmišljena je na način da se uz velik gubitak kilograma izazovu i promjene u metabolizmu da organizam bolje sagorijeva kalorije te da se izgubljeni kilogrami ne vraćaju lako, zbog čega je i nazvana UN Diet, odnosno NE dijeta. UN dijeta zasniva se na principu razdvajanja pojedinih skupina namirnica čija je namjera ubrzati metabolizam i pospješiti proces probave.

UN dijeta: jelovnik za 4 dana

Kombiniranje hrane razdijeljeno je unutar četiri dana na sljedeći način:

  • prvi dan je proteinski dan
  • drugi dan je škrobni dan
  • treći dan je ugljikohidratni
  • četvrti dan je voćni dan. 

Taj redoslijed od četiri uzastopna dana se ponavlja tijekom držanja UN dijete, i ne smije se preskakati.  

Za vrijeme proteinskog dana konzumira se uglavnom meso, koje je ograničeno na 3 odreska od kojih svaki teži najviše 180 grama, koja se mogu zamijeniti sa 3 kuhana jaja. Taj dan dopušteno je jesti povrće u neograničenoj količini, a nakon ručka poželjno je pojesti juhu. Povrće se može konzumirati kuhano ili u obliku salata, lagano začinjeno.  Ručak i večera proteinskog dana su jednaki, uz razliku da za večeru nije potrebno jesti juhu, dakle meso koje se pripremilo za ručak može se jesti i za večeru. Na taj način pojednostavi se proces pripreme hrane i smanji vrijeme boravka u kuhinji.

Za vrijeme proteinskog dana na UN dijeti dopušten je unos mlijeka i mliječnih proizvoda (jogurta, kefira, kiselog mlijeka) i sireva. Tijekom proteinskog dana dopušteno je pojesti jednu krišku integralnog kruha.

UN dijeta: škrobni dan

Drugi dan je škrobni dan i uključuje mahunarke, žitarice i krumpir, odnosno namirnice bogate škrobom. Mahunarke su grašak, sve vrste grahova, leća, slanutak, bob, soja, a žitarice uključuju rižu, kukuruz, pšenicu, proso i druge.  Jedu su kuhane, a mogu se pripremiti i u obliku variva i juha. Večera škrobnog dana ista je kao i ručak pa se kuhane žitarice i mahunarke mogu jesti i navečer.

UN dijeta: ugljikohidratni dan

Treći dan je tzv. ugljikohidratni dan u kojem se konzumira tjestenina kao osnova te pizza bez sira i mesa, ali sa povrćem i koncentratom rajčice i peciva. Večera trećeg dana sladokuscima je najzanimljiviji dio jer je dopušteno jesti kolače i to u velikoj količini; dva komada torte ili 3 kolača ili 3 kuglice sladoleda uz što svakako treba pojesti rebro crne čokolade. 

Četvrti dan konzumira se voće i za ručak i za večeru i preporuke se odnose uglavnom na svježe voće. Također jedan dan u mjesecu treba biti post, odnosno dan kada se konzumira samo voda. Takav dan treba uslijediti nakon voćnog dana, i nakon njega  ponovno slijedi proteinski dan.  Od začina mogu se koristiti sol, malo papra, koncentrat rajčice.  

Doručak svakog dana, osim vodenog dana, je isti i uključuje dvije iste voćke, a svaki dan može se izabrati drugo voće. Za vrijeme dijete dopušteno je konzumiranje kave i čaja u neograničenim količinama, ali bi trebalo pripaziti na unos šećera, i za zaslađivanje koristiti zamjene za šećer. Dijetu je predviđeno provoditi 90 dana tijekom kojih se predviđa gubitak čak do 15 kilograma tjelesne mase. Osobe koje žele izgubiti manje kilograma mogu nakon postizanja željene tjelesne mase prekinuti sa UN dijetom.

UN dijeta | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock UN dijeta recepti: Za vrijeme proteinskog dana konzumira se uglavnom meso!

UN dijeta: iskustvo nutricionistice

Podjela namirnica u četiri kategorije je zbunjujuća budući i voće, a i škrob spadaju u ugljikohidrate te namjera takvog razdvajanja dana nije u potpunosti jasna.  Škrobni dan i ugljikohidratni dan prema nutritivnom sastavu namirnica zapravo su dva jednaka dana iako ih je autor drugačije nazvao kao bi se postigao bolji dojam o učinku i mističnom djelovanju UN dijete.  Za vrijeme proteinskog dana moguće je previše opteretiti probavni sustav visokim unosom mesa, također, taj dan mogla bi se unositi riba, ali se to u dijeti ne spominje.

Unos kave u neograničenim količinama je stimulativan za ubrzan rad metabolizma, ali svakako nije preporučljiv osobama sa visokim krvnim tlakom ili sa bolestima bubrega.

Također, UN dijeta ne bi bila toliko monotona da se konzumiraju različite namirnice iz pojedinih kategorija te da se upotrebljavaju različiti načini pripreme hrane. Takav pristup ipak zahtjeva određenu edukaciju korisnika pa se za pravilnije provođenje dijete preporučuje konzultacija stručnjaka kako bi se jednoličan dnevni meni proširio.

Sa UN dijetom, iako se kroz četiri dana unose raznovrsne namirnice, zbog monotonosti izbora hrane unutar jednog dana, često se unose količine koje su energetski manje od dnevnih potreba. Time je i unos vitamina i minerala smanjen pa se tijekom dijete preporučuje uzimanje dodataka prehrani u obliku vitamina i minerala.

Prednosti UN dijete

  • lako je primjenjiva,
  • temelji se na strogoj podjeli namirnica što vrlo često motivira sljedbenike,
  • tijekom UN dijete može se značajno izgubiti na tjelesnoj masi što je dodatni motivirajući čimbenik.

Nedostaci UN dijete

  • UN dijeta ne slijedi nutricionističke preporuke o kvalitetnoj prehrani.
  • ne daje temelj za oblikovanje pravilnih prehrambenih navika, što usprkos želji da se metabolizam trajno promjeni i izgubljeni kilogrami ne vrate, nije moguće provesti ako se nakon dijete nastavi jesti prema starim navikama, što je vrlo čest slučaj.
  • dijetom se u kratkom vremenu gubi puno kilograma što može izazvati pojavu jo-jo efekta, odnosno vraćanja kilograma nakon prestanka dijete.
  • prema izvještajima korisnika dijete, javlja se osjećaj gladi i monotonosti koji demotivira tijekom provođenja dijete.

UN dijeta | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock UN dijeta recepti za večeru: komad torte ili kolača u ugljikohidratnom danu

UN dijeta: jelovnik po danima

Proteinski dan:

  • Doručak: 2 jabuke
  • Ručak: pirjana teletina s miješanom salatom, kriška integralnog kruha, mesna juha
  • Večera:  musaka od pečenih patlidžana i mesa ( ili isto što i za ručak, ali bez juhe)

Škrobni dan:

  • Doručak: 2 breskve
  • Ručak: nabujak od riže, graha, mrkve i tikvica, salata od kupusa
  • Večera: isto kao ručak

Ugljikohidratni dan:

  • Doručak: 2 naranče
  • Ručak: pizza s rajčicom, paprikom, tikvicama i patlidžanima
  • Večera: komad torte ili kolača, rebro tamne čokolade

Voćni dan:

  • Doručak: 2 marelice i 1 jabuka
  • Ručak: jabuka, kivi
  • Večera: breskva, naranča
  • Voće se bira prema želji

UN dijeta: recepti za proteinski dan

Redakcija missGastro donosi ti recept za musaku od pečenih patlidžana i mesa koju možeš jesti u prvom, proteinskom danu UN dijete.

Un dijeta recept | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Redakcija missGastro donosi ti recept za musaku od pečenih patlidžana i mesa koju možeš jesti u prvom, proteinskom danu.

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine
  • 2 patlidžana
  • 1 luk
  • češnjak
  • sol
  •  papar
  • pasirana rajčica
  • povrtni temeljac
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 25 g naribanog parmezana

Priprema:

Patlidžane nareži na kriške, a pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Začini kriške patlidžana sa soli i paprom. Zatim ih stavi u prethodno zagrijanu pećnicu i peci 20 minuta. Kada dođeš do pola vremena pečenja, preokreni ih.

U velikoj tavi zagrij maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodaj luk, češnjak i mljeveno meso. Začini solju i paprom te ostalim začinima po želji. Kuhaj, miješajući drvenom žlicom dok meso ne porumeni nekoliko minuta. Iscijedi višak tekućine iz mesa pa dodaj rajčicu i povrće po želji i na laganoj vatri pirjaj, oko 20 minuta, dok se smjesa ne zgusne.

Za pripremu umaka, rastopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri.  Smanji vatru i postepeno ulij toplo mlijeko.  Dodaj parmezan i promiješaj sve da se sjedini. U namašćeni lim za pečenje poslaži trećinu patlidžana. Zatim ga prekrij polovicom smjese od mesa i rajčice. Zatim dodaj još jedan sloj patlidžana, nakon čega slijedi preostala smjesa rajčice i mesa. Pokrij ju preostalim patlidžanom, a po vrhu prelij umak i pospi nasjeckanim sirom.  Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 20 do 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Ostavi da se odstoji barem 10-15 minuta prije posluživanja.

Dobar tek!