Iako nakon blagdana, mnogi posežu za radikalnim dijetama kako bi se riješili viška kilograma to se obično završi kao kratkoročan pothvat i sve se opet vrati na staro. Za one koji žele smršavjeti i ostati takvi najbolje je odlučiti se za umjeren jelovnik i uvesti neke svakodnevne navike pomoću kojih će pročistiti organizam i smanjiti potrebu za nezdravim kalorijama.
Hrana je jedna od najsnažnijih ovisnosti u kojoj se nerijetko pretjeruje i na koju trošimo velik dio novca. To posebno dolazi do izražaja u vrijeme blagdana kada se prednost daje visokokaloričnoj hrani, kolačima i sličnim "prehrambenim grijesima". Bilo bi prilično radikalno savjetovati susprezanje od blagdanskih poslastica budući da je ovakvo ponašanje duboko tradicijski ukorijenjeno, iako nam pretjerivanja mogu zadati tegobe poput migrena, probavnih smetnji i povišene razine masnoća u krvi. Također, blagdanska neumjerenost ostavlja posljedice i na našem struku - istraživanja pokazuju da upravo zbog božićnih slavlja u Novu godinu ulazimo prosječno i do dva kg teži.
Juhe i variva
Kako biste iz organizma izbacili štetne tvari koje su se akumulirale pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva. Pri tom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva od primjerice od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati "čistač jetre", a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari.
Neizostavan dio svakog dijetnog programa čini i korjenasto povrće poput mrkve, cikle, celera jer predstavlja pravu riznica nutrijenata prijatelja jetre (osobito vitamina C i kalija). Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Upravo su blagdanska slavlja razdoblje kada organizam ima "pune ruke posla" s povišenim masnoćama i kolesterolom stoga je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila.
Pijte biljne čajeve, osobito čaj od šipka
Svakako pripazite na dovoljan unos tekućine osobito izvorske i mineralne vode, a nije loša ideja posegnuti i za biljnim čajevima čistačima organizma. Osim svestranog zelenog čaja koji ubrzava rad jetre, što pridonosi čišćenju organizma, pomoći će i čaj od koprive koji potiče izmjenu tvari te čaj od hibiskusa.
Naime, hibiskus je vrijedan izvor vitamina C i flavonoida, a ujedno je i diuretik te smanjuje osjećaj nadutosti, a dodatni plus daje i činjenica da čaj od hibiskusa smanjuje apsorpciju masti i šećera što može biti od pomoći u borbi sa kilogramima koji su se nakupili tijekom blagdana.
Postblagdanski jelovnik
Doručak
- Muesli sa probiotičkim jogurtom
- Čaj od koprive
Međuobrok
- Voćna salata: jabuke, kruške, ananas i grejp
- Čaj od hibiskusa
Ručak
- Varivo od graha i kiselog kupusa
- Integralni kruh sa sjemenkama
Međuobrok
- Salata od rikule, cikle, celera, komorača i mozzarelle začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem i limunovim sokom
- Zeleni čaj
Večera
- Bistra juha od brokule, mrkve i cvjetače
- Srdelice pečene u pećnici s crvenim lukom i kaparima
- Blitva s dodatkom češnjaka i ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Nemojte preskakati obroke
Blagdani i blagdanske delicije su prošlost, sada je vrijeme za povratak na laganu mediteransku prehranu temeljenju na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima. Obavezno doručkujte i nemojte preskakati obroke jer bi posljedica duljeg gladovanja opet moglo biti prejedanje.
Od voća prednost dajte jabukama, kruškama i grejpu jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi. Svakako, uživajte u maštovitim povrtnim salatama, one osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam "čiste" od otrova. Salate začinite kvalitetnim "ekstra djevičanskim" maslinovim uljem.
U svakodnevnu prehranu uvrstite i fermentirane mliječne proizvode koji sadrže probiotike jer će oni ubrzati "uspavanu" probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma koji je osobito u postblagdansko doba na kušnji.
Za organizam su zimi osobito bitni vitamini i minerali, zato preskočite iscrpljujuće dijete
Iako su radikalne dijete poput keto ili proteinskih dijeta još uvijek popularne ili onih baziranih na sokovima kojima se "blagdanski prehrambeni grijesi" pokušavaju "isprati" konzumiranjem voćnih sokova i ničega više, trebalo bi ih izbjegavati. Naime, takvi detoksikacijski programi imaju vrlo nisku energetsku vrijednost što dovodi do usporavanja metabolizma i lakog nakupljana dodatnih kilograma jednom kada se vratite na uobičajenu prehranu.
Imajte na umu, da ovo nije razdoblje kada biste trebali ići na neku restriktivnu dijetu, osobito ako je ona loše planirana i neuravnotežena. Sada su za vaš organizam iznimno bitni brojni vitamini i minerali, a njihov unos je u raznim dijetama često neadekvatan. Stoga, držite se laganih jela i smanjenih porcija i kilogrami će spontano otići kroz neko vrijeme.
Potaknite probavu
Ako vas muči usporena probava, u prehranu uključite papaju i ananas ili dodatke prehrani na bazi ovih namirnica, jer sadrže enzime (papain i bromelin) koji potiču probavu. Pomoći će i komorač koji se koristi u kulinarstvu još od davnina kao lijek za lošu probavu. Komorač poboljšava probavu i apsorpciju hrane, a zahvaljujući sastavu eteričnih ulja potiče lučenje probavnih enzima. Poznat je i kao sredstvo koje smanjuje vjetrove u crijevima.
Doznajte više o funkcionalnoj medicini i kako vam ona može pomoći kod raznih zdravstvenih tegoba.