Dijeta 01. kolovoza 2011.

Kako ubrzati metabolizam?

Metabolizam
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Možda si naslijedila sporiji metabolizam, no nisi zbog toga osuđena na debljinu. Nova istraživanja otkrila su nekoliko tehnika uz čiju je pomoć moguće ubrzati sagorijevanje kalorija, osobito ako se malo pokreneš. Usvoji ove tehnike i nećeš si više predbacivati zbog svakog komadića čokolade

Najbolje metode ubrzavanja metabolizma

Za početak nije nužno da značajno smanjiš količinu unesenih kalorija, jer u tom slučaju organizam zaključuje da prisilno postiš pa usporava sagorijevanje masnoća kako bi čim duže zadržao energiju. Stoga ne idi ispod količine kalorija koju bi potrošila da primjerice cijeli dan miruješ. Ta količina može varirati između 1000 i 1400 kalorija, ovisno o tvojoj visini, težini i dobi.

Neka ti doručak bude najobilniji objed, bogat hranjivim sastojcima. Moćan doručak pokreće motore i razbuđuje metabolizam. Američko istraživanje, koje je još u tijeku, potvrđuje ovu staru mudrost: među osobama koje su u zadnjih pet godina najviše smršavile i održale smanjenu težinu, 78% redovno jede doručak.

Više malih obroka

Tijekom dana također moraš jesti, ali ne više obilne obroke. Stručnjaci preporučuju višekratne manje zalogaje, jer se uz pomoć njih održava postojan nivo šećera u krvi i osjećaj sitosti, uz ukupnu manju količinu unesenih kalorija. Pet manjih obroka nakon doručka prosječno od po 300 kalorija bit će dovoljni da održavaju metabolizam aktivnim i sprečavaju glad.

Preporučljive su namirnice organskog porijekla, osobito voće, povrće i žitarice uzgojene bez pesticida. Bjelančevine su za ubrzavanje metabolizma bolje od ugljikohidrata, jer tijelu treba duže da ih razgrade pa osiguravaju duži osjećaj sitosti. A budući da i sama probava troši kalorije, hrana koja se duže probavlja troši više kalorija. Nezasićene masne kiseline i jabučni ocat još su neki sastojci koji ubrzavaju metabolizam, a mogu se uzimati i kao dodaci prehrani. Od nepoželjnih namirnica na prvom su mjestu one koje sadrže trans nezasićene masnoće, jer osim nepovoljnog djelovanja na metabolizam, potiču upalna stanja, kardiovaskularne bolesti i inzulinsku rezistenciju.


Ritmovi vježbanja

Pri vježbanju mijenjaj ritam

Što se tiče vježbanja, podrazumijeva se da veći tjelesni napori pospješuju sagorijevanje kalorija. No, iscrpljivanje ne dolazi u obzir u zdravom načinu življenja.

Ako si u dobroj formi, pribjegni sljedećem triku: tijekom trčanja, bicikliranja, rolanja, plivanja ili hodanja, povremeno ubrzaj kretanje na pola minute pa se vrati na uobičajenu i udobnu brzinu.

Takvim promjenama ritma natjerat ćeš organizam da troši više kisika, a stanice da sagorijevaju više energije. Pored pritiskanja na "papučicu gasa", poboljšat ćeš si metabolizam povećanjem mišićne mase.

Ne govorimo o bodybuildingu, pogotovo ne o steroidima, već o blagom povećanju mišićne mase uz pomoć standardnih sprava u teretani. Što više mišića imaš - u okviru normale - to će ti metabolizam biti aktivniji, jer mišići su značajni potrošači energije, mnogo jači od, primjerice, masnih naslaga.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      anita2102

      obicno jedem za dorucak zobene+ jogurt/mlijeko, vocku...to mi je postala navika, iako prije moram priznati prvi obrok bi mi bio u 13 h... dobra navika....

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.