Hrana Hrana kao lijek 01. srpnja 2016.

Likopen i vitamin E ljeti štite kožu od starenja

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Opskrbila si se kremama za sunčanje, ali jesu li one dovoljne da bi spriječile štetne utjecaje uzrokovane suncem? Pritom ne mislimo samo na opekline već i na prijevremeno starenje kože. Loša vijest je da kreme nisu dovoljne, nova istraživanja pokazuju da je bitno i što jedeš.

Likopen potiče prirodno samotamnjenje

Veliki broj znanstvenih studija navodi likopen, sastojak u rajčicama zbog koje su one lijepe crvene boje, moćnim zaštitnikom kože. Jedna studija Sveučilišta u Manchesteru je otkrila da jedenje sosa od rajčice na dnevnoj bazi (kuhane rajčice su bogatije likopenom nego li one sirove) može povećati prirodnu zaštitu kože od opeklina izazvanih suncem za čak 33 posto.

Drugo istraživanje, ovaj puta sa Sveučilišta Keele, pokazuje da likopen također može intenzivirati tamnjenje. Zajedno s prirodnim pigmentom, melaninom, pomaže i da preplanuli ten dulje traje. Likopen pojačava sastojak u koži imena prokolagen, koji je čini mekom i mogao bi ju zaštiti od starenja smanjivanjem štete koja nastaje u stanicama kože. Za zaštitu kože svaki dan jedi kuhane rajčice, umak ili juhu.

Vitamin E djeluje kao deaktivator UV zraka

Oštećenja od sunca uzrokavana su fotostarenjem - što je posljedica intenzivnog i kroničnog izlaganja UV-zrakama. Ta kemijska reakcija proizvodi hlapljive spojeve koji se nazivaju reaktivni oblici kisika (ROS - Reactive Oxygen Species), to jest slobodni radikali. Oni napadaju zdrave stanice, što uzrokuje obješenu i naboranu kožu. Najbolja obrana od slobodnih radikala su antioksidanti koji ih imogu deaktivirati.

Najpoznatiji antioksidans za kožu je vitamin E, popularni sastojak u sastavima top krema i seruma. Neki ljudi ga konzumiraju i u formi dodatka prehrani, ali treba biti oprezan, pokazalo se da su prevelike doze vitamina E prooksidansi i da mogu zapravo naštetiti koži. Uzmi miks antioksidativnih dodataka ili ih iskombinirajte s hranom koja sadrži vitamin E. Uvrsti u prehranu biljna ulja poput maslinovog ili uljane repice u preljevima za salatu, te pšenične klice iz kruha s cjelovitim zrnom ili žitaricama.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.