Hrana Hrana kao lijek 16. studenoga 2018.

Čaj od šipka: pomaže u mršavljenju i još šest razloga zašto ga trebaš konzumirati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Već odavno znaš da je čaj dobar za tebe i da ima mnoge benefite za tvoje zdravlje, ali to se uglavnom odnosi na zeleni ili crni čaj. No mi te sad nagovaramo da uvedeš i čaj od šipka.

"Čaj od šipka dobro je piti svaki dan", rekla je Emily Kyle, registrirana prehrambena dijetetičarka. No, prije toga trebaš razgovarati sa svojim liječnikom kako bi provjerila je li ovaj čaj u skladu s tvojim zdravstvenim ciljevima. 

Čajevi za ravniji trbuh i uzak struk

Women's Health prenosi zdravstvene prednosti čaja od šipka: 

Smanjuje krvni tlak 

Nova istraživanja pokazuju da čaj od šipka ima sposobnost smanjiti krvni tlak. Studija objavljena u The Journal of Nutrition temelji se na proučavanju odraslih s hipertenzijom (visokim krvnim tlakom) koji su dnevno konzumirali tri šalice čaja od šipka i tlak im je pao. Isto tako, prethodna istraživanja o čaju od šipka pokazala su da pijenje ovog biljnog čaja snižava sistolički i dijastolički tlak. No, razgovaraj s liječnikom prije nego što počneš koristiti ovaj čaj kao tretman, pogotovo ako si uzimala lijekove za krvni tlak. "Ovaj čaj može uzorkovati izuzetan pad tlaka što može biti problematično, posebno ako uzimaš lijekove za visoki ili niski krvni tlak", rekla je Georgia Rounder, registrirana prehrambena dijetetičarka. 

Smanjuje razinu kolesterola i triglicerida

Još jedna dobrobit čaja od šipka, on može pomoći u održavanju razine kolesterola. U maloj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine, znanstvenici u otkrili da konzumiranje ovog čaja dva puta dnevno tijekom jednog mjeseca smanjuje ukupnu razinu kolesterola među pacijentima s dijabetesom, uključujući i LDL kolesterol, odnosno 'loš' kolesterol i razinu triglicerida, a pojačava razinu HDL kolesterola. 

Ubrzava probavu

Znaš da je hidratacija ključ za održavanje brzog probavnog sustava, a čaj od šipka može pomoći u tome. "Ovaj biljni čaj također može funkcionirati kao prirodni diuretik, pomažući ukloniti vodu i natrij iz tijela, pridonoseći normalnom mokrenju i stolici", kaže Rounder. Međutim, nemoj pretjerivati s ovim čajem. "Odrasli ne bi trebali popiti više od dvije litre čaja od hibiskusa dnevno, a djeca i trudnice ne bi trebali konzumirati više od jedne litre dnevno", rekla je Rounder zbog aluminija i mangana koje čaj sadrži. Isto tako, neka istraživanja u pokazala da hibiskus u prekomjernim količinama može uzrokovati oštećenje jetre.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Održava imunološki sustav

Ovaj biljni čaj može ti pomoći da izbjegneš razne zimske bolesti. "Čaj od šipka je bogat vitaminom C, ključnim vitaminom koji pomaže u odražavanju zdravog imunološkog sustava", kaže Rounder.

Pomaže u mršavljenju

"Postoje neke studije koje sugeriraju da šipak pomaže u gubitku kilograma", rekla je Rounder. Jedna studija je pokazala da konzumiranje ekstrakta hibiskusa tijekom 12 tjedana rezultira smanjenjem tjelesne težine gubitku trbuha. Važno je naglasiti da je istraživanje rađeno na ekstraktu šipka, koji je koncentriraniji od čaja. No, čaj također pomaže u mršavljenju samo je potrebna veća količina. 

Može smanjiti upalu 

Voće i povrće nisu jedini način da dobiješ svoju dnevnu dozu antioksidansa, čaj od šipka također je bogat polifenolom, antocijanom. Ti spojevi ti mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu koje kad su izvan kontrole, mogu povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i artritisa. 

Poboljšava zdravlje jetre

Iako treba paziti na količinu čaja od šipka jer može oštetiti jetru, umjerene količine pomažu u održavanju jetre zdravom. Jedna studija iz 2014. godine pokazala je da uzimanje ekstrakta šipka za 12 tjedana smanjuje masnoću jetre, ozbiljno stanje koje može dovesti do zatajenja jetre kod osoba s prekomjernom težinom. 

Čaj od stolisnika - melem za žensko zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.