Onima koji žele izgubiti kilograme već se dugo savjetuje da prestanu jesti kasno navečer, umjesto da im ručak bude najobilniji obrok u danu.
Nije samo bitno to što jedete za ručak, već i kada to jedete, što bi moglo biti ključno za mršavljenje.
Prema Leni Bakovic, nutricionistici s Floride, "optimalno" vrijeme za ručak je oko četiri do pet sati nakon što ste pojeli doručak.
"Ako se netko probudi u 7 ujutro i pojede hranjiv i bogat doručak u 8 ujutro, onda će vjerojatno ogladnjeti otprilike četiri do pet sati kasnije, između 12 i 13 sati", rekla je. Kasniji ručak može poremetiti metabolizam te dovesti do toga da ljudi preskaču večeru i/ili grickaju nešto bliže vremenu za spavanje, objasnila je.
Znanstvenici u Španjolskoj također su sugerirali da oni koji kasno ručaju sagorijevaju manje kalorija u mirovanju od onih koji jedu u 13 sati. Prema studiji, objavljenoj u časopisu Nutrients , oni koji su ručali u 16:30 također su imali nestabilan šećer u krvi tijekom dana i trebalo im je više vremena da transformiraju ugljikohidrate u energiju.
Prethodna istraživanja pokazala su da ako se predugo ne jede, to može uzrokovati porast šećera u krvi kada konačno jedete - osobito ako je taj obrok bogat ugljikohidratima. Poznato je da porast šećera u krvi povećava rizik od velikog pada šećera u krvi kasnije tijekom dana, što može potaknuti oslobađanje hormona koji izazivaju jake napade gladi, zbog čega ćete vjerojatnije grickati.
"Moguće je da će jedenje ranijeg ručka - nedugo nakon doručka - pridonijeti većoj gladi kasnije tijekom dana i prije večere što može dovesti do grickanja ne baš zdrave hrane. No, kasniji ručak koji je bliže večeri može dovesti do toga da neki pojedinci preskoče večeru i osjete glad bliže vremenu za spavanje što bi opet moglo rezultirati grickanjem slane i/ili slatke hrane niske nutritivne vrijednosti", rekla je Bakovic.
Ako ručate svaki dan u različito vrijeme to također može utjecati na vaše zdravlje, upozorila je, jer bi ova praksa moglo poremetiti cirkadijalne ritmove koji upravljaju načinom na koji naše tijelo prelazi iz dana u noć i obrnuto. "Kao što su ciklusi spavanja i budnosti dosljedni i važni da bi se naša tijela osjećala usklađeno iz dana u dan, isto se može reći i za vrijeme obroka", objasnila je.
Prema tome, korisno je ručati otprilike u isto vrijeme svaki dan, jer se ovo dosljedno izazivanje osjećaja gladi i sitosti sinkronizira s našim ciklusima spavanja i buđenja.
Ranije ovog mjeseca, jedan talijanski stručnjak za dugovječnost također je tvrdio da i vrsta hrane koju konzumirate za vrijeme ručka može povećati vaše šanse da doživite sto godina.
Prema dr. Valteru Longu, istraživaču starenja i bioloških znanosti na Sveučilištu Južne Kalifornije, lagani obrok koji se sastoji od orašastih plodova i voća korisniji je jer ne uzrokuje nagli porast inzulina i sve posljedice koje dolaze uz to nakon obilnijeg ručka.
Dr. Longo, koji je utemeljio poznatu dijetu 5:2, rekao je da biste također trebali nastojati jesti ranije, tako da razmak između večere i doručka sljedećeg dana bude barem12 sati. To je zato što se na taj način aktivira autofagija, proces koji razgrađuje i reciklira stare ili oštećene dijelove stanice — što pomaže u usporavanju starenja.