Dijeta Dijetni savjeti 04. travnja 2024.

"Otkad ne radim ove tri greške prilikom doručka konačno mršavim"

Foto: Guliver/Shutterstock Za mršavljenje je važna veličina porcije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jenny Sugar je na portalu PopSugar opisala svoje probleme s mršavljenjem i kako ih je riješila. Budući da nutricionisti neprekidno ponavljaju kako doručak ubrzava metabolizam nije joj bilo jasno zašto nikako ne gubi na težini iako jede cjelovite žitarice svako jutro.

Nisam shvaćala da svako jutro prilikom doručka radim čak tri greške. I tek kad sam ih prestala raditi vidjela sam željene promjene na svom tijelu. Evo što sam naučila:

Prestala sam jesti žitarice

Svako jutro jela sam žitarice od osnovne škole pa sve do kraja studija. Stvarno mi je dugo trebalo da shvatim da te slatke i ukusne žitarice nisu dobar izbor za mene, niti za bilo koga drugog jer su pune šećera i ne sadrže dovoljno proteina i vlakana.

Možda te zanima... Koja kombinacija osigurava zdrav i hranjiv doručak? Hrana

Pa čak ni one koje reklamiraju kao fitness žitarice obogaćene vlaknima. Umjesto žitarica odlučila sam svako jutro za doručak jesti 13 do 20 grama proteina, najmanje šest grama vlakana i 10 do 15 grama zdravih masnoća. Znači za doručak uglavnom pijem smoothie ili zobenu kašu (zob bez dodanih šećera).

Možda te zanima... 5 naizgled zdravih namirnica za doručak koje bi trebala izbjegavati u širokom luku Dijeta

Jedem kad osjetim glad, a ne kad mislim da bih trebala

Toliko puta sam pročitala da je doručak najvažniji obrok u danu i slijepo sam se vodila za tom maksimom. Jela sam svako jutro pola sata nakon što bih se probudila oko 7:30, iako u 99 posto slučajeva nisam bila gladna. I onda bih oko 10 ili 11 ponovno osjetila snažnu glad, tako da sam često dva puta doručkovala. Sad prvo odradim trening i doručkujem na poslu oko 9 ili 10 sati kad osjetim glad, a ne kad mi je vrijeme za obrok.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Počela sam paziti na veličinu porcije

Treća greška koju sam radila je da nikad nisam pazila na veličinu porcije. Kad sam za doručak jela žitarice, napunila bih punu zdjelu onu za salatu ili juhu. Obično sam kombinirala dvije ili tri vrste žitarica u koje bih još dodala orašasto i bobičasto voće ili bananu i sve bih to prelila s mlijekom od soje obogaćenim okusom vanilije.

Doručak Možda te zanima... Što treba sadržavati idealan doručak dok si na dijeti? Dijeta

Takav doručak je imao oko 600 kalorija. Sad mjerim sastojke koje stavljam u smoothie ili u zobene pahuljice i pazim da moj doručak ne premašuje 400 kalorija.