Dijeta Dijetni savjeti 28. svibnja 2017.

Što treba sadržavati idealan doručak dok si na dijeti?

Doručak
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Doručak bi trebao nositi otprilike između 350 i 500 kalorija. Postoje brojni razlozi zašto bismo trebali svakodnevno doručkovati. Nakon noćnog posta, doručak je prvi obrok koji tijelo opskrbljuje s raspoloživom energijom što omogućuje jutarnje aktivnosti i aktivnosti tijekom dana.

 

Doručak pridonosi osjećaju sitosti tijekom sati koji slijede, a i tijekom ostatka dana. Redovita konzumacija doručka pridonosi i prevenciji brojnih bolesti, posebice smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Također, osobe koje redovito doručkuju lakše postižu i održavaju poželjnu tjelesnu masu, odnosno rjeđe vode bitke sa suvišnim kilogramima.

Što treba sadržavati idealan doručak?

Uravnoteženi doručak uključuje mlijeko i mliječne proizvode koji nam osiguravaju proteine i kalcij, integralna peciva i druge integralne žitarice koje predstavljaju izvor složenih ugljikohidrata te voće ili voćne sokove kao izvor prehrambenih vlakana i nekih vitamina i minerala.

Pokušaj pogoditi koliko kilograma imaju žene na fotografiji?

Doručak može potaknuti na povećanje tjelesne aktivnosti

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, doručkovanje može potaknuti pretile osobe na veću razinu tjelesne aktivnosti.

U studiji, koja je trajala šest tjedana, pretili ispitanici dobi 21-60 godina bili su podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina trebala se suzdržavati od unosa hrane do podneva, dok je druga trebala svakodnevno doručkovati, odnosno, unijeti 350 kcal najkasnije dva sata nakon ustajanja te još dodatnih 350 kcal do 11 sati prijepodne.

Prvi dnevni obrok ključan za zdravlje

Unos jutarnjeg obroka nije utjecao na smanjenje tjelesne mase ispitanika, ali je pokazao učinak na smanjenje unosa hrane tijekom ostatka dana, kao i veću tjelesnu aktivnost tijekom prijepodneva. Budući da je povećanje aktivnosti vrlo važno u poboljšanju životnog stila, smatra se da ovo može biti glavna korist konzumacije doručka kod pretilih.

Kada se u obzir uzmu i rezultati drugih sličnih istraživanja, može se zaključiti kako prvi dnevni obrok može znatno doprinijeti boljem zdravlju. Iako su u ovoj studiji ispitanici sami određivali koju će hranu jesti, stručnjaci napominju da nisu svi doručci jednaki – pravilan izbor hrane također je bitan kako bi se iz doručka „izvuklo“ ono najbolje.

Čitaj dalje i saznaj kako izabrati namirnice za doručak!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.